沈門師兄弟徙置區第六十一期 -揸住騰訊揸住樓,遲早問君有幾愁

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
師父說A中A,叫:正中。
師父說A中B,叫:燈中。

師父無論 “正中” 定 “燈中”,
都玩死連登仔

高水應該係因為換含指成份股
btw夜期
藍師兄去咗邊?佢係消失咗定入咗group之後唔係呢到出現
各位 我又返黎啦

多謝樓王提醒 最後我估唔到自己搬左深井
雖然唔係最好 但住住先

btw qq 410

有無兄弟 重傷

有米
期又高水90點,想點

灰巴,你很黑,宜忍忍手

之後買Reits同公用股,等到70歲退休算

月供 ?

升市借錢買,跌市先月供
高水應該係因為換含指成份股
btw夜期

撚狗咁撚, 渣沽都要hit and run
各位 我又返黎啦

雖然唔係最好 但住住先

btw qq 410

有無兄弟 重傷

有米

去左食日本妹 深入研究幾年
各位 我又返黎啦

雖然唔係最好 但住住先

btw qq 410

有無兄弟 重傷

有米

各位 我又返黎啦

雖然唔係最好 但住住先

btw qq 410

有無兄弟 重傷

有米

藍師兄唔係去左日本咩?屌緊日本妹唔得閒啦

\|/

各位 我又返黎啦

雖然唔係最好 但住住先

btw qq 410

有無兄弟 重傷

有米

700累績跌幅好傷

各位 我又返黎啦

雖然唔係最好 但住住先

btw qq 410

有無兄弟 重傷

有米

700累績跌幅好傷

5%多少少姐
期高水次次都冇好野,DLLM
今朝隻700牛到左心目中個價想斬左佢,不過咁啱有野做唔得閒斬,最後都回返,點知ao又插左落去

夜期同adr都要戒睇,渣左期以為聽日會照升點知又會......
期高水次次都冇好野,DLLM
今朝隻700牛到左心目中個價想斬左佢,不過咁啱有野做唔得閒斬,最後都回返,點知ao又插左落去

夜期同adr都要戒睇,渣左期以為聽日會照升點知又會......

夜期成交少,好易比大戶造市呃貨
700累績跌幅好傷

5%多少少姐

啲牛牛重傷 有冇軍醫
黃國英表示,股市回軟,其實幅度只是很小,可是這個年代短兵相接,兼且一般平民百姓,永遠擔心位高勢危,抗逆能力偏低,偶然正常調整就已經十分緊張。

自己不會過分敏感,但一樣睇得好緊。今次能夠從容應對,多得上星期做好防風措施,將部分注碼撥向房託基金,降低了風險。並不是永遠火力全開,組合平衡,操作上放輕鬆,才可以爭取較好成績。

有部分讀者甚至行家,對自己轉軚重新買REITs不以為然。理由很簡單,因為大家處境及前設不同,他們是自作聰明人,追求每一步都清脆利落,贏到盡,自己則不計較時機是否最好,純粹採取團隊打法,務求在組合規模增加之後,避免貪勝不知輸,再順道爭取股息及長線回報而已。

傻傻的買傻傻的坐,因為反正都是贏回來的,何況房託基金本身風險原本就不高。採取中庸之道,減低操作上心理壓力,較少出錯,回報自然較好,是除笨有精的主因。

一般人無法參透上述道理,和塘邊鶴睇人打牌一模一樣,事後孔明,當然是重注幾隻股王便算。如果咁容易,早就個個億萬家財,還怎會得閒在意指指點點。沒有落場,不明白那種當局者迷的困局,以為永遠會有完美留放。

投資永遠看似容易,實則上很難。中庸之道保障不會大錯,由於一般人太過喜歡走精面,絕大部分弄巧反拙,相對表現才可以喜出望外,換個角度看,投資不外乎是看誰犯錯比較少的遊戲。

豐盛金融資產管理董事 黃國英
(作者為註冊持牌人士)

想睇番黃國英之前專欄,可click入以下條Link
http://bit.ly/2Abg9Nq

#黃國英 #港股 #房託基金 #股王 #投資組合

英之見 - 基金經理黃國英Alex Wong

─ ─ ─ ─ ─ ─

「東網Money18」全新功能「板塊追蹤」,助你分析抓緊投資先機
http://money18.on.cc/info/liveinfo_industry.html

「致富智庫」領悟理財/職場智慧,一Click改變一世
http://money18.on.cc/wealth

安裝「東網Money 18」APP
http://on.cc/redirect/money18

安裝「東網」APP
http://on.cc/redirect/oncc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞