[淺談]觀測天文學

172 回覆
144 Like 1 Dislike
下一篇應該會講,太陽系以外又有咩呢?

大家覺得而家既難度得唔得,洗唔洗多D理論定係再少D。

btw 大家有咩想問可以問,因為我唔知我會唔會寫到。
辛苦巴打,好好睇 有啲想知用左望遠鏡之後,點樣可以記錄低望遠鏡入面睇到既影像
拋粒磚先,六月影既M101

巴打用咩影

同問
留名,好正呀
留名 好正啊 不過難度可以高少少
辛苦巴打,好好睇 有啲想知用左望遠鏡之後,點樣可以記錄低望遠鏡入面睇到既影像

#58 既爸打解得好好!
本來我都想講下CCD,但因為都會幾深咁。
我嘗試下今日簡單咁寫一寫,CCD係乜野,同埋原理係點。
見到有人問點紀錄影像,樓主唔介意既話我忍唔住想騎劫一下

前面樓主提到光線點經過折射可以去到最尾既目鏡,跟住再入我地既眼入面
但係我地究竟係點樣實際"睇"到樣野既呢?其實光線入到我地隻眼入面,係要打中我地視網膜上既感光細胞(錐狀細胞,桿狀細胞)之後,再將光訊號轉為電化學反應,跟住由眼球後面既神經傳入我地既腦到,我地先真正"睇"到樣野.

咁我唔係黎講生物既,而係想介紹下d可以當做眼睛既電子元件,其中有一樣最為傳統可見光天文學使用既就係CCD(感光耦合元件).

首先講兩句預備知識先,就係光其實可以被當做粒子,而呢堆光粒子可以令到本身好穩定既電子突然被刺激到,令到佢地可以移動得好快.

咁呢個CCD入面每一粒像素都係由導體形成既,換言之就有好多可以被刺激既電子,原本佢地冇事冇幹只會周圍慢慢行,產生到既電流非常非常少,但係如果我今日用望遠鏡既鏡片成功聚焦到光打落去既話,就會刺激到呢堆電子,令佢地得到能量後係表面慢慢累積電壓,繼而產生電流.呢堆電流會經過訊號放大器將所有收集到既光訊號都放大,令到原本眼睇落好暗既既物體都會顯示到.最後處理器之後就會由類比訊號(實際電流量)轉做數碼訊號(0101圖像)入落電腦到

其實同樣既原理,有好多相機都係擺呢粒元件黎收集光訊號.

上述隱藏左幾個深入d既問題:
1.如果得0101既話,咁咪得返黑同白?
2.訊號放大左之後咪會有好多噪音要點算?
3.咁其他波長既訊號要點睇?
如果有人想知既話,我夜d詳細解答

唔介意啊。特別眼個part真係唔識
多謝巴打補充,等各位巴絲可以了解多D。
但係導體電壓電流個D,冇物理底子既可能會睇唔明。
我晏D都嘗試淺白咁解一解個原因
留名 好正啊 不過難度可以高少少

好啊,我嘗試加多小小詳情!
係進入太陽系以外之前,我地講一講望遠鏡點樣保留影像。

其實有好多方法既,因為感光度同準確性都高既關係,我地基本上只會采用
感光耦合元件 Charge-coupled Device
其實相機都係用緊CCD,所以可能有D名詞大家都聽過。

先唔講原理住,講係CCD既外型先。

基本上CCD就係一塊片,通常都係正方型。

將CCD組合,填滿起我地要記錄既位置。

圓型就係我地既望遠鏡,我地可以好似左邊咁用4塊大既CCD,或者右邊咁用16塊細既CCD,或者用再細D既CCD。

有冇食過藍罐曲奇,你可以當成個罐係個望遠鏡既鏡片,咁入面每一袋餅就係一片CCD。

咁上面張圖都睇得好清楚,用細既CCD好處就係可以精準咁話俾人知我粒紅點(光)既位置係邊。
但相對黎講,愈大,每一格可以捕捉既光就愈多。咁用大定細好呀,咁就要了解原理啦!

愛因斯坦既相對論好多人都過個名,但其實佢係1921年拎既諾貝爾物理學獎,係頒俾佢既光電效應。

光電效應,簡單黎講,就係光射落物體表面,個表面就會飛粒電子出黎。
當然採用既光同個物體都有特別既規定。

CCD利用既就係望遠鏡望到既光,從而產生電子去記錄影像。咁點記錄呀?

又係用藍罐曲奇做例子,每一罐(CCD)入面都係由餅袋(像素 Pixel)組成。
當然CCD入面像素既數字會比較多,同相機一樣800萬像,代表入面有800萬袋餅食成世

Pixel既作用,就係儲存個D由光電效應飛出黎既電子(餅)。
而每一粒 Pixel 入面都會有佢既容量。又係藍罐曲奇做例子

每一個餅袋可以最多袋3粒電子。咁呢到每一粒像素,都放滿左啦!
而當然真既像素,會有多D既容量。

儲存完既電子,又點讀取呢?
以一個4*4既CCD為例,除左紫色係CCD,仲會有橙色既收集器。

當然個收集器可以係底,原理一樣,唔畫曬。

當上面藍罐曲奇既圖就係CCD最高個一行,最左叫1,最右叫4。
唔同既係我地係曲罐曲奇既下面,加左條向左既運輸帶。
咁1既就會經運輸帶去到S讀取,然後到2,3,4。
係S個到,同我地食餅唔同,我地由最上面拎,CCD由最下面拎。
拎到既電子就會轉化成電流,再經過增強器(有讀中學物理應該都識架啦),輸入我地電腦到,記錄低每一格有幾多電子。
(3)(3)(3)(3)
(?)(?)(?)(?)

如此類推,去讀取曬所有既像素,咁我地就可以保存圖像啦!
最簡單,黑白CCD就係咁啦。相信你仲有好多問題:

1)咁點有彩色相。
好簡單,每一格pixel,入面再細分成三格,|(紅)(綠)(藍)|。
而每一格要由特定既光段(可見光:顏色,不可見光:紅外線,紫外線,etc),打落去CCD先會飛出電子。
以三原色唔同既比例,就可以記錄各種色彩。

2)一格像素既容量有限(一個餅袋裝三塊餅),咁再有光打落黎,多出既電子(餅)會放去邊?
呢個問題非常重要!事實上,因為呢個原因,令我地可以分清,我地睇既圖像,邊D係星星。
都係同一個例子。

如果3滿左,再有電子(餅)會點呢?
個粒電子會去左2或者4(因為通常一超過就超好多,所以你結果會見到2同4都有),1粒電子影響唔大。
會唔會去左7?會,但好少。
因為1234,同5678中間,其實通常會有道牆,因為我地個收集器係側邊。

所以天上既星,因為比背景光太多了,所以往往都會影像睇到係十字或者交叉型。

題外話,除左十字型,大家仲見到粒星,有兩層光圈。
因為光,有波既特性。所以佢打落CCD時,會令到隔離既CCD都受到小小影響,因為影像係2D既原因,所以我地會見到個圈。

3)CCD大小,Pixel,容量點決定?
視乎你要觀測咩,個到既背景又有幾光。
就上面解釋過既,你而家已經係CCD大師啦,快D自己諗!

4)咁其他波段呢?我地而家觀測到咩?
其他波段原理一樣。
伽馬射線 Gamma ray (keV, GeV, TeV),X射線 X-ray,紫外線 Ultraviolet,可見光 Visible,紅外線 Infrared,無線電波 Radio,我地都有觀察,但當然準度有唔同。
本身唔係好識phys,但藍罐曲奇個類比清楚易明,唔該曬爸打
成日都覺得識天文嘅人好型
成日都覺得識天文嘅人好型

睇完你都好型
本身唔係好識phys,但藍罐曲奇個類比清楚易明,唔該曬爸打

明就好啦,因為CCD真係好難解釋。
仲有冇咩想知?
早前試過同文科仔
學歷係 Postgraduate level
去觀星

我話,每粒星星,平均size有地球咁大
佢覺得不可思議,不可信,唔可靠
佢仲覺得係網上吹水野,科幻野,冇可能

樓主,你覺得我應該點解釋俾佢聽好 ?
早前試過同文科仔
去觀星

唔。。。,咁要睇下佢相信科學既程度有幾高。
如果佢信星星係好遠既物體,然後最近既星星係4.22光年

唔洗識計數,都知星星係好大。

如果佢係覺得星星係貼係天上面既公仔。。。
咁。。。可以俾D隕石既資料佢睇下。

如果佢係咩科學都唔信既,咁都冇得救,叫不醒裝睡的人。
早前試過同文科仔
去觀星

佢信科學,但佢話冇人真正去過外星,覺得冇人親身 verify 過。
所以好有保留,唔太信
早前試過同文科仔
去觀星

我有講過
但佢覺得不可思議,唔太相信,好有保留
早前試過同文科仔
去觀星

最近既星星係太陽,trick question
就同海入面最多既係水一樣

係bor,改做除左太陽先
早前試過同文科仔
去觀星

佢信科學,但佢話冇人真正去過外星,覺得冇人親身 verify 過。
所以好有保留,唔太信

咁佢信唔信登月,信唔信太空船影既八大行星相?
佢唔信太陽系以外既野,定係太陽系以內既野都唔信?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞