[淺談]觀測天文學

172 回覆
144 Like 1 Dislike
講到望遠鏡,咁緊係要知佢小小原理啦。但計數野又煩又悶,相信大家都唔會想知,所以精要簡左幾個要點,但大家都可以一齊扮下專家。
因為唔想講太多數學,D公式點推論唔係重點,大家知道個結論就好!

有帶眼鏡既巴絲都知,眼鏡既鏡片分好多種。
最基本黎講就係有兩種,包括左邊將光向內折射既 凸透鏡Convex lens,同右邊將光向外折射既 凹透鏡Concave lens

而每塊鏡都有佢既焦距 focal length大小aperture size

係望遠鏡入面,光接觸到既第一塊鏡,我地叫做主鏡 Objective lens/mirror
而最近你隻眼個塊鏡,就係目鏡 Eyepiece

而透過配搭好鏡之間既距離,我地就可以達至放大或者縮細既效果。
咁當中既放大率,我地就可以透過公式去計到啦。

係到提一提,圖入面既 出射瞳 Exit Pupil係咩呢?就係指,雖然你既目鏡
可以好大,但事實上光線進入到你眼晴既大小都係有限既,咁呢個既大小我地就叫做出射瞳。

而我地呢到放大率,講緊既唔係實物同影像linear size既比例,呢到講既係
角放大率angular magnification。 姐係原來你見到1個月球,而家你只係見到月球上面其中既2分之1既位置,咁佢就放大左1倍啦。

咁所以由公式入面,我地得到咩結論呢?

目鏡既大小對放大率係唔重要架,因為你太大,進入到你眼既光都係有限。但目鏡既焦距就好重要啦。主鏡既大小同焦距都好重要啦。愈大既主鏡,就可以令影像放得愈大啦。

而上面提過既Yerkes,就係現存運作緊主鏡最大既望遠鏡啦!

但係點解我地既望遠鏡唔愈起愈大呢?主鏡大,又有咩問題呢?
我知望遠鏡好悶,我就愈講完呢部份架啦。
留名學野
本來想去太空館聽下入門talk 不過啲時間都係未放工

目鏡既大小對放大率係唔重要架,因為你太大,進入到你眼既光都係有限。但目鏡既焦距就好重要啦。

講得唔係幾好添。
上面提過人既瞳孔得7-10mm,係我地天生既限制。
出射瞳最大只可以去到呢個數,因為再大D我地隻眼都唔會睇得曬。
留名學野
本來想去太空館聽下入門talk 不過啲時間都係未放工

想聽邊方面?
留名跟進
LM
留明
港大天文留名學下野
Lm
會唔會講radio, Xray 同 IR

可以啊 但驚講錯
lm

而上面提過既Yerkes,就係現存運作緊主鏡最大既望遠鏡啦!
但係點解我地既望遠鏡唔愈起愈大呢?主鏡大,又有咩問題呢?

Sorry 講到一舊舊舊。因為打太多字啦,所以成日打漏字。
Yerkes 係最大既 折射式望遠鏡。 好,我地繼續落去。

-----------------------------------------------------------------------------------------------

望遠鏡用黎觀測星空,主要有三個目的。
睇暗既野,睇大範圍既野,同埋放大D野。
所以天文上有專用既參數,去形容佢地既能力。

焦比 Focal Ratio

焦比 = 焦距/主鏡既直徑
形容緊要達至同一光度,要用幾多既時間。
如果焦比係2,我地會寫f/2。數字愈細,可以睇到愈暗既野。

視野 Field of View
冇咩好講,基本上同放大率相反。當然會有算式,不過唔重要。

結論係咩呢,
焦距愈短,捕光能力就愈強,視野愈廣。
主鏡愈大,放大率愈高。
反之亦然。

所以業餘觀星,都會用Schmidt telescopes,
因為佢地有短D既焦距,可以睇到好廣闊既星空,望下月球咁。

但係天文做研究,有時當然需要放愈大愈好啦,所以我地就要長焦距/大主鏡。
Refractor就需要愈起愈長,愈黎愈大既鏡面;
而Reflector就可以有效咁用鏡面增長焦距,令到我地得到更大既放大率。
所以現代望遠鏡主要都係Reflector黎。
當然唔用Refractor仲有其他原因,例如Refractor因為用lens,所以會有好多誤差,例如色移 Coma。

全球最大既望遠鏡就係位於 西班牙拉帕爾馬島上既 加那利大型望遠鏡 Gran Telescopio Canarias。
起係島上,除左少D光害,仲有其他原因架。

點解而家既望遠鏡都係一個波咁 ?
唔係睇太多科幻片啊,而係因為要預防溫差而影響左望遠鏡既準確度!

好,望遠鏡既原理真係講完,太深既唔講啦。
下次講下,到底用望遠鏡會睇到咩呢?

如果焦比係2,我地會寫f/2。數字愈細,可以睇到愈暗既野。

又寫得唔好。我呢到指既數字細 係真係講緊個數字2。’
但可能你地睇書會話 f/2.0 係大過 f/8.0,因為佢地講緊f-number既大細。
終於搵到天文學入門嗰門口啦
食埋飯寫下一篇,講下太陽系入面有咩好睇。
最後需要一講既係,雖然理論上望遠鏡愈大愈清。
但係 空氣間既溫差/風速/,都會令到光線折射,而唔係直線咁前進。
加上光波既特質,正常黎講係地面上,我地望上天睇到最細既野可以係 0.6″咁大。
而25-cm既望遠鏡已經看到令我地睇到0.50″既物體,換然之,25-cm既望遠鏡已經係放大率既極限。
但點解我地要起D咁大既望遠鏡,因為個D望遠鏡會配搭其他既儀器去修正影像。俾小小數字大家參考下,一個修正左既望遠鏡可以望到幾細既野。
25 cm:0.50″50 cm:0.25″1 m: 0.125″8.2 m Subaru Telescope: 0.015″

有底子又有興趣,詳情可以自己睇下Rayleigh’s Criterion同Angular Resolution。

當然現代我地仲會將望遠鏡裝左上太空船,加上用唔同波段,等我地有更加清既影像。

----------------------------------------------------------------------------------------------------
普通人望上天,最吸引人望過去既一定係地球既衛星-月球啦。

你可能話,我用眼都望到月球啦,洗撚用望遠鏡咩!

咁緊係因為放大左,可以睇得更細緻啦!

咁所以而家大家知,點解到而家咁多人仲嘈緊美國有冇上過月球。
因為個支美國旗同車,地球望上去一定細過0.50″,甚至國家級既望遠鏡都望唔到。而又冇乜人登過月,咪咁多野嘈囉。

----------------------------------------------------------------------------------------------------
大家都知,太陽係有8大行星,水星、金星、地球、火星、木星、土星、天王星和海王星。88冥王星...

基本野例如大紅班應該好多人知,講下少人知既。
對太陽系行星,唔係太熟,請見量。

金星。雖然只係第二近太陽既行星,但比水星仲熱,係太陽系內最熱既行星。源於佢濃厚既太空中,有~97%既二氧化碳,造成強烈既溫室效應。

金星上隨處可見好似pancake咁既火山,叫做薄餅狀穹丘 pancake dome/lava dome。呢種不尋常既火山形狀,係金星既特有既特徵。

火星,紅色,應該好多人知,因為表面有好多氧化鐵。

木星,大紅班應該好多人都識。

木星自轉得好快,快到大氣都一層層咁。

土星,唔係畫真係相黎 。土星環應該好多人都知,但其實木星同天王星環都有環架。

同樣因為轉得快既關係,土星上亦有六邊型風暴,好似係太陽系內除地球外唯一有眼壁雲既行星。
唔好問我咩叫眼壁雲,因為我氣象真係唔識。

藍色既天王星,因為上面有吸紅光既甲烷 Methane。

深藍色既海王星。

海王星上同大紅班打對台既大黑班 The Great Dark Spot。

個人認為,太陽系內既衛星,比行星有趣得多。一陣寫埋衛星有咩特別!
留名學嘢
好好睇 留明

豆皮面既木衛一 伊俄 Io,上面既粒粒,好多都係活火山黎架,有D高度比起我地既第一峰仲高。
除左地球之外,唯一發現活火山既地方!

Io 既色彩都好豐富,主要因為上面既硫化物 Sulfide提供紅、黃、白、黑、綠等各種顏色。

好多爪痕既木衛二 歐羅巴 Europa。因為木衛二同月球一樣,永遠都係同一面向住木星。
而木星強大的潮汐,就會將表層冰殼拉開,形成裂痕。
好多人相信,係木衛二冰層下面可能有液態水,其至生命。

但俾木星SM既好處就係,佢表面好光滑(唔計D痕),只有極少大既隕石坑。

木衛三 蓋尼米德 Ganymede,唔係好知有咩特別,唔講

木衛四 卡利斯多 Callisto,唔係好知有咩特別。
但我覺得佢好靚,好似上面印左個星空咁,所以俾大家睇下。

噴水既土衛二 恩克拉多斯 Enceladus,可以話係冰火山既間接證據。
唔講土衛一,因為我覺得佢好廢,得個細字。
一噴水(仲有冰同其他野),就出賣左佢入面有液態海洋(應該有,我信有),希望有外星靚女,唔係外星怪物。

乒乓波咁既土衛六 泰坦 Titan,就大支野啦!首先一睇,就知佢同地球一樣有濃厚既大氣,雖然成份唔同。

中間偏右個個位,叫做上都 Xanadu,好神秘,我地到而家都唔知個到有咩!

泰坦上面,有液體!雖然唔係水,係甲烷。
但係泰坦既構造及大氣成分與早期地球有相似之處。
或者存在著類似早期地球既生物,或者以液態甲烷為基礎既生物。
lm學野 對天文好有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞