11年無假期換來…富臨酒樓女工被當兼職 遭拖欠$8.8萬

146 回覆
10 Like 57 Dislike
每日工時6小時
係咪即係無飯鐘?

👌🏻
阿婆讀書少又老,本來就係冇競爭力社會最弱勢一群,為啖飯有好多嘢明知唔公平都啞忍,驚連工都冇得打冇人請冇飯開,就係因為咁所以佢值得比人恰!?

華人思想覺得冇問題架,仲話老細醒目叻仔,呢啲咪搵到錢囉

引用既係西方
進化論弱肉強食同食物鏈
都唔知乜都屈落華人度做乜

索羅斯係華人
雷萬又係華人開
富臨管理有限公司
人力資源助理經理
Job description
職責: 負責培訓及指導分店各職級員工,編寫培訓課程,準備各會議,通告,報告發出等文書工作,與各部門聯繫,溝通日常工作進度
資歷: 專上教育:學位課程; 1年經驗; 良好粵語; 良好英語; 懂讀寫中文; 懂讀寫英文; 懂Microsoft Office; 懂中英文電腦操作; 懂中文打字 25 字(每分鐘); 可即時上班優先
待遇: 每月$13,000 - $14,000, 有花紅, 上午11時至下午10時, 每週工作6天,輪休, 每天工作 10 - 11 小時

AM - 入職頂薪萬四

每天工作11小時, 每星期六日

我去參加標準工時遊行, 個口號係每星期44小時
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

你覺得歐美品牌開響東南亞既血汗工場,歐美老細知唔知?

早排睇港台31, 講聯合利華既咖啡農場, 正正就係呢 d血汗工廠
東張西望吳幸美係時候出動!
連返十四日要一日假

7日就要放1日

想問下係咪7日就有一日假
工時長 但只計你pt
無員工福利
係咪都無問題?

no 只要每週工作時數超過16定唔知21小時 已經唔可以當佢part time 佢正正式式係一份full time
全部跟住勞工福利 香港人唔知 佢寫part time 就係part time 咩
馬會電話投注就係啦 佢地hr識計 返賽馬兩日啱啱好唔過 根本識班hr弱智 連勞工例都未讀熟

冇記錯係18小時

418, 連續四星期, 每星期不少於18小時就係連續僱用員工(即係長工)
正常就已經要比晒所有相關福利同埋要供MPF
即係七日大假, 勞工假等等
逢七休一呢啲更加係基本野

唔過418都要供mpf架
富臨集團都有好多食肆

炑八
連返十四日要一日假

7日就要放1日

想問下係咪7日就有一日假
工時長 但只計你pt
無員工福利
係咪都無問題?

no 只要每週工作時數超過16定唔知21小時 已經唔可以當佢part time 佢正正式式係一份full time
全部跟住勞工福利 香港人唔知 佢寫part time 就係part time 咩
馬會電話投注就係啦 佢地hr識計 返賽馬兩日啱啱好唔過 根本識班hr弱智 連勞工例都未讀熟

冇記錯係18小時

418, 連續四星期, 每星期不少於18小時就係連續僱用員工(即係長工)
正常就已經要比晒所有相關福利同埋要供MPF
即係七日大假, 勞工假等等
逢七休一呢啲更加係基本野

唔過418都要供mpf架

sor
MPF做夠60日就要供
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

一句講晒,全世界華人做老細嘅都係咁仆街

做第一個唔仆街既華人老闆就係我既理想

華人世界唔仆街做唔到老闆

逢商必奸
為富不仁

你地做人都無理想既
張宇人快啲出嚟話標準工時係拖低勞動力啦

佢本人已經冇勞動力啦
地產商

一句講晒,全世界華人做老細嘅都係咁仆街

做第一個唔仆街既華人老闆就係我既理想

華人世界唔仆街做唔到老闆

逢商必奸
為富不仁

你地做人都無理想既

到你做老闆你就會想做仆街
要五天工作 要早收工 要成日抖
唔ot work life balance
扣鳩你人工
不過大集團點會犯法貪你小小錢
阿婆係咪講小咗野呀

阿婆係咪講小咗野呀

大集團其實慳慳埋埋唔少陰質錢

阿婆係咪講小咗野呀

大集團其實慳慳埋埋唔少陰質錢

但係點都過到公司律司先
通常係呃鳩ot鐘同入你遲到
點都唔係衰最低工資
罷食
呀婆,公司平時有冇幫你供強積金?
係咪對沖咗炸?
到底係咩原因造成香港/華人老闆咁撚仆街
真係因為劣根性?
定真係要咁仆街公司先搵到錢?
但係我見goolg alpple最有錢呢d公司人地對員工又好好架喎

唔係馬口炮或者9up 我如果有老闆做 一定唔會對員工咁撚仆街

基因/教育問題

民革
屌你老母富臨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞