11年無假期換來…富臨酒樓女工被當兼職 遭拖欠$8.8萬

146 回覆
10 Like 57 Dislike
阿婆醒少少啦

如果醒就唔會比人呃啦
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

#6 bbchu • 6h

原來咁多人未聽過418...
連返十四日要一日假

7日就要放1日

想問下係咪7日就有一日假
工時長 但只計你pt
無員工福利
係咪都無問題?

no 只要每週工作時數超過16定唔知21小時 已經唔可以當佢part time 佢正正式式係一份full time
全部跟住勞工福利 香港人唔知 佢寫part time 就係part time 咩
馬會電話投注就係啦 佢地hr識計 返賽馬兩日啱啱好唔過 根本識班hr弱智 連勞工例都未讀熟

冇記錯係18小時

418, 連續四星期, 每星期不少於18小時就係連續僱用員工(即係長工)
正常就已經要比晒所有相關福利同埋要供MPF
即係七日大假, 勞工假等等
逢七休一呢啲更加係基本野
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

係,十個香港老細9個半係仆街。
仆街公司
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

香港同台灣老闆應該係全世界最仆街 (已發展國家計)

係,仲有台灣佬,賤到出油,香港搞飲食個代人都係學埋呢堆野差唔多。

其實搞酒樓呢個圈子真係太多故仔,自從on99 搞埋飲食業識埋好多人先知搞酒樓個班真係好撚賤。

好似星加坡都係
原來咁多人未聽過418...

香港唔著重勞工權益教育

歐美不知幾好福利 係亞洲人做老闆先咁仆街 香港更加狗閪

做生意一向都賺盡, 點會唔仆街
歐美好福利係因為政府無咁偏幫商界, 工人地位高D
同埋人地覺得罷工去爭取自己權益係正常
而唔係好似香港咁, 一影響到自己就鬼殺咁嘈

重有外國有工會
香港聽得最多都係因航工會 同十年前扎鐵工會
工會法之前俾建制ban左
而家啲乜野工會都只係俾個平台班人飲飲食食 唔係爭取合理權益
重有唔好睇到勞工處咁高 你睇下執粒追薪個類case就知所謂勞工處都係偏袒僱主

澳門d工會都勁過香港n倍

我 d fd仲同我講, 我公司點都會有工會人去爭取呢樣爭取果樣, 既然係咁, 仲點解要比會費入會, 每年交幾百蚊會費
冇計 上左年紀又怕冇左份閪工 就要啞忍 btw 以後唔食富臨
依d獅子山精神我地後生 識條春咩 11年 睇電視都講人生有幾多個十年喇
垃圾褲撚

好似星加坡都係

韓國,日本都係仆街黎 做撚到自殺
未有人話阿婆奴性,中國人唔反抗?
成日覺得就算香港地產商有一日良心發現集體減租,都只會比呢班仆街老細賺埋佢地個份

信,食物鏈既人係咁上下
人類叢林

你覺得歐美品牌開響東南亞既血汗工場,歐美老細知唔知?
富臨管理有限公司
人力資源助理經理
Job description
職責: 負責培訓及指導分店各職級員工,編寫培訓課程,準備各會議,通告,報告發出等文書工作,與各部門聯繫,溝通日常工作進度
資歷: 專上教育:學位課程; 1年經驗; 良好粵語; 良好英語; 懂讀寫中文; 懂讀寫英文; 懂Microsoft Office; 懂中英文電腦操作; 懂中文打字 25 字(每分鐘); 可即時上班優先
待遇: 每月$13,000 - $14,000, 有花紅, 上午11時至下午10時, 每週工作6天,輪休, 每天工作 10 - 11 小時

AM - 入職頂薪萬四
到底係咩原因造成香港/華人老闆咁撚仆街
真係因為劣根性?
定真係要咁仆街公司先搵到錢?
但係我見goolg alpple最有錢呢d公司人地對員工又好好架喎

唔係馬口炮或者9up 我如果有老闆做 一定唔會對員工咁撚仆街

因為你見識小。
大公司唔更仆街點會贏細小司
件死老野唔捱得啫
唔係成日叫廢青做野唔好怕蝕抵
要抵得諗唔好計較咁多咩
呢家係公司比個機會你件老野你入黎學野
未扣返你學費都算執到啦
你班仆街平時就屌廢老,連登仔果然最憎老闆
到底係咩原因造成香港/華人老闆咁撚仆街
真係因為劣根性?
定真係要咁仆街公司先搵到錢?
但係我見goolg alpple最有錢呢d公司人地對員工又好好架喎

唔係馬口炮或者9up 我如果有老闆做 一定唔會對員工咁撚仆街

因為你見識小。
大公司唔更仆街點會贏細小司

因為華人有劣根性囉,俾人壓迫都默默慰受話係美德
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞