11年無假期換來…富臨酒樓女工被當兼職 遭拖欠$8.8萬

146 回覆
10 Like 57 Dislike
上一輩所謂獅子山精神同好捱得,
可能都係好似呢個case咁,
被人剝削又唔識反抗而已。
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

歐美不知幾好福利 係亞洲人做老闆先咁仆街 香港更加狗閪
富臨啲野食咁平 唔咁樣邊度有錢賺?
蝕住做好冇?

咁佢剝削係再賺多啲
點心個啲基整上係強國中央廚房 再車落黎
但有啲貨 佢係要供應商報價 價低者得既形式去做
我唔知佢地幾耐要報一次 而家通常係兩個星期或者一個月報一次價咁樣 所以佢地係可以完全控制食材價格 再去定個低價去吸引班貪小便宜既人去食
爭取自身利益本來就係自己責任,但廢老思想係“有份工已經好好,唔好搞事喇”,到唔撈時就心有不甘,就搏人同情幫你去爭取,正宗輸打赢要,你話公司仆街,但想當初成十年你都冇爭取,即係已經達成左共識,但你一個唔該唔撈就轉個頭反轉豬肚,咁我學到嘢喇,原來廢老叫人唔好搞事意思係輸打赢要咁q高招,真係好撚嘢
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

做生意一向都賺盡, 點會唔仆街
歐美好福利係因為政府無咁偏幫商界, 工人地位高D
同埋人地覺得罷工去爭取自己權益係正常
而唔係好似香港咁, 一影響到自己就鬼殺咁嘈

唔係掛
聽連登仔講上一代獅子山精神機遇處處
可以挨得到出頭天
係新一代先冇出頭機會被迫做港豬被人剝削
邊樣先真呀?

重有外國有工會
香港聽得最多都係因航工會 同十年前扎鐵工會
工會法之前俾建制ban左
而家啲乜野工會都只係俾個平台班人飲飲食食 唔係爭取合理權益
重有唔好睇到勞工處咁高 你睇下執粒追薪個類case就知所謂勞工處都係偏袒僱主

重有外國有工會
重有唔好睇到勞工處咁高 你睇下執粒追薪個類case就知所謂勞工處都係偏袒僱主

罷工爭取權益, 俾班港豬屌返轉頭阻住搵食
奴性到咁點可能唔俾人壓榨
連返十四日要一日假

7日就要放1日

想問下係咪7日就有一日假
工時長 但只計你pt
無員工福利
係咪都無問題?
華人社會就最多呢種仆街賤種 其他國家都有不過無香港中國台灣既有10個老細10個都係仆街賤種咁多

咪玩啦,華人去到歐美開餐館做生意都係維持一貫咁仆街
華人社會就最多呢種仆街賤種 其他國家都有不過無香港中國台灣既有10個老細10個都係仆街賤種咁多

平時講華人係賤種係垃圾民族就成日有人嚟嘈,但呢啲case就往往冇人敢入嚟吠,當睇唔到
睇完咁多回覆 都係只可以用劣根性黎解釋
華人真係好仆街
連返十四日要一日假

7日就要放1日

工時長 但只計你pt
無員工福利
係咪都無問題?

no 只要每週工作時數超過16定唔知21小時 已經唔可以當佢part time 佢正正式式係一份full time
全部跟住勞工福利 香港人唔知 佢寫part time 就係part time 咩
馬會電話投注就係啦 佢地hr識計 返賽馬兩日啱啱好唔過 根本識班hr弱智 連勞工例都未讀熟

最撚大鑊係大把人為呢啲賤種護航,明明自己都係打工仔一名,真係賤種中之賤種
上面已經有幾隻

重有外國有工會

香港勞工處根本就on9,講出嚟都笑死人,好多時都係叫番僱員自己同僱主deal好,個僱主厚面皮少少勞工處已經可以當冇到

唔係掛
可以挨得到出頭天
邊樣先真呀?

係囉。唔係我地啲廢青唔挨得所以咁廢咩?
老一輩好鐘意講只要肯挨就可以發達。
而家見到挨到退休會有乜野下場
連返十四日要一日假

7日就要放1日

工時長 但只計你pt
無員工福利
係咪都無問題?

no 只要每週工作時數超過16定唔知21小時 已經唔可以當佢part time 佢正正式式係一份full time
全部跟住勞工福利 香港人唔知 佢寫part time 就係part time 咩
馬會電話投注就係啦 佢地hr識計 返賽馬兩日啱啱好唔過 根本識班hr弱智 連勞工例都未讀熟

冇記錯係18小時
搞大佢,開個page罷食富臨,好快有人回應
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

其實你班撚樣平時吹奏支那
德望學生妹又走岀嚟話勞資糾紛
最後又突然搶佔道德高地話連登仔乜乜柒柒

覺唔覺自己好小學雞?

唔係掛
可以挨得到出頭天
邊樣先真呀?

係囉。唔係我地啲廢青唔挨得所以咁廢咩?
老一輩好鐘意講只要肯挨就可以發達。
而家見到挨到退休會有乜野下場

呢個阿婆算醒囉
被人剝削完起碼識出嚟屌
有好多上一代被老闆蓄奴完
為咗心理平衡強迫正面化成件事
咪演變成獅子山精神囉
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

其實你班撚樣平時吹奏支那
德望學生妹又走岀嚟話勞資糾紛
最後又突然搶佔道德高地話連登仔乜乜柒柒

覺唔覺自己好小學雞?

基本勞工法都唔知明顯係小學雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞