11年無假期換來…富臨酒樓女工被當兼職 遭拖欠$8.8萬

146 回覆
10 Like 57 Dislike
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20171122&s=6996647&a=57486853
正仆街

不少酒樓及茶餐廳的樓面已屆六旬,年紀大、識字少,往往成為被壓榨的對象。67歲的劉婆婆在連鎖集團酒樓不間斷地打工11年,以多次續約形式受聘,每周工時長達約40小時,卻年中無休及不獲補錢。薪水有時甚至低於最低工資,離職時亦未獲應有的勞工福利,估計遭酒樓走數共近8.8萬元。

劉婆婆於富臨集團旗下的富城火鍋海鮮酒家打工11年,2006年入職至今皆未曾放假,每日工時6小時,其間更曾加長工時,「11年以來,我每個月都做足咁多日,冇放過假,新年都返工,係得間中病假冇返工」。酒樓於11年前聘請劉婆婆時稱「你每月3,600元」,其後續約多次,直至今年9月,劉婆婆因年事已高辭職,酒樓卻聲稱「你係兼職34.5(元)時薪計算」,並要求她簽署雙方不作追究的《終止合約確認書》及只賠償6,210元,但她未有應允簽署。
富臨
賤種人渣港資垃圾老闆,祝佢冚家生cancer,醫到佢破產
成日覺得就算香港地產商有一日良心發現集體減租,都只會比呢班仆街老細賺埋佢地個份
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

418規定,就算簽合約都係犯法
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

犯法?
報左警未?

個阿婆自己唔報勞工處on9姐
衣家上曬報實有人理
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

犯法?
報左警未?

個阿婆自己唔報勞工處on9姐
衣家上曬報實有人理

好多阿婆唔識呢d野,好多公司專呃呢類阿婆
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁
好似勞工法例黎
真係好撚仆街
屌你呢d老細真係
仆街賊種老細
富臨上左市都咁刻薄...
係都好似大家樂扮下野啦
其實點解香港華人嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

印度都係賤,不過華人老闆絕對最撚賤,當員工係狗
其實點解香港華人嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

印度都係賤,不過華人老闆絕對最撚賤,當員工係狗

華人老闆劣根性雞碎咁多都要同你計足仲要走數
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

一句講晒,全世界華人做老細嘅都係咁仆街
阿婆醒少少啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞