11年無假期換來…富臨酒樓女工被當兼職 遭拖欠$8.8萬

146 回覆
10 Like 57 Dislike
個個都咁撚仆街
同華人打工都係閪多過威
酒樓嚟講 富臨的食物質素都算劣
但就算係狗食始終都吸引到班住係老人家飲茶打躉、住在附近貪就手食晚飯
酒樓嚟講 富臨的食物質素都算劣
但就算係狗食始終都吸引到班老人家飲茶打躉、住在附近貪就手食晚飯
咁撚衰 以後唔撚幫襯
阿婆讀書少又老,本來就係冇競爭力社會最弱勢一群,為啖飯有好多嘢明知唔公平都啞忍,驚連工都冇得打冇人請冇飯開,就係因為咁所以佢值得比人恰!?

好似小學雞一定要拗贏咁,係乜撚嘢呀?以為自己好有point?
我係個度買飯見過佢
每日工時6小時
係咪即係無飯鐘?

到底係咩原因造成香港/華人老闆咁撚仆街
真係因為劣根性?
定真係要咁仆街公司先搵到錢?
但係我見goolg alpple最有錢呢d公司人地對員工又好好架喎

唔係馬口炮或者9up 我如果有老闆做 一定唔會對員工咁撚仆街
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

一句講晒,全世界華人做老細嘅都係咁仆街

做第一個唔仆街既華人老闆就係我既理想

華人世界唔仆街做唔到老闆

逢商必奸
為富不仁
到底係咩原因造成香港/華人老闆咁撚仆街
真係因為劣根性?
定真係要咁仆街公司先搵到錢?
但係我見goolg alpple最有錢呢d公司人地對員工又好好架喎

唔係馬口炮或者9up 我如果有老闆做 一定唔會對員工咁撚仆街

基因/教育問題
其實唔駛睇呢啲
淨係睇8號波時 而家幾多食肆照開就知香港堆老細點樣對員工
其實唔駛睇呢啲
淨係睇8號波時 而家幾多食肆照開就知香港堆老細點樣對員工

同意呢個論點,80年代打風只有留係屋企,現在就算8號風球,德福淘大好似平日一樣大把野食,毫無分別
連返十四日要一日假

7日就要放1日
罷食不解釋
唔怪得富臨啲人塊面成日咁閪

呢句真, 睇黎富臨對d員工真係好仆街
富臨

間間富臨部部電視機都長開播住TVB
富臨以前請人搵神秘顧客 我地班人要出錢食野先 之後問佢地拎返錢 但之後間野執鳩左 叫famous talent
錢又唔俾 人工又唔出 踩上間大廈話換左名搬左另一層 但食蕉唔開邊層咩名
我send email去富臨 個系統auto reply話會幾個工作天會覆 點知一等 等左兩年 見到呢個post

睇下有冇苦主

你一定叫左好多野貨食 貪心撚
富臨啲野食咁平 唔咁樣邊度有錢賺?
蝕住做好冇?
聽日去富臨早午晚直落先 食咩好呢

食香先跟住食臘祝最後瀨埋豆腐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞