11年無假期換來…富臨酒樓女工被當兼職 遭拖欠$8.8萬

146 回覆
10 Like 57 Dislike
果8萬經理落袋
每個月最少四個星期日, 即係四日假, 一年就四十八日,
加埋勞工處十二日, 即係話每年被人食左六十日假
獅子山精神呀
港資諗縮數,走法律罅,執笠逃之夭夭唔出糧,搾壓自己人真係無人能及
成日仲話外資冇人情味
阿婆讀書少又老,本來就係冇競爭力社會最弱勢一群,為啖飯有好多嘢明知唔公平都啞忍,驚連工都冇得打冇人請冇飯開,就係因為咁所以佢值得比人恰!?
富臨……再想象下佢地個廚房……
富臨真係仆街嚟
之前我老母仆親拎左10幾日病假 佢竟然話要大假扣返 恰我老母緊張份工同淆底唔敢拗 之後仲話要炒我老母連代通知金都唔比 最後報勞工處先拎返d 錢

有d 忍氣吞聲既真係會比呢間仆街公司呃到 最好全港罷食佢就差唔多 不過港豬應該都係照幫襯呢d 黑商
阿婆讀書少又老,本來就係冇競爭力社會最弱勢一群,為啖飯有好多嘢明知唔公平都啞忍,驚連工都冇得打冇人請冇飯開,就係因為咁所以佢值得比人恰!?

華人思想覺得冇問題架,仲話老細醒目叻仔,呢啲咪搵到錢囉

驚冇工開呢樣真係on9
呢d低下工種 到到要人

老野仲比上一代思想束縛
睇篇文都知個啊婆係勤力人 話唔定一個頂兩個
個個爭住要
連返十四日要一日假
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

418規定,就算簽合約都係犯法

犯法?
報左警未?

抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

犯法?
報左警未?

點解你咁撚on9

華人思想覺得冇問題架,仲話老細醒目叻仔,呢啲咪搵到錢囉

連登仔思想係咁,被姦係因為條女配合,被人呃係因為你唔夠醒

無耐前有啲post入面都有連登仔話窮撚仲賤過做倫敦金,傳銷,起碼人地搵到錢發到圍就知咩事
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

犯法?
報左警未?

點解你咁撚on9

d回覆竟然唔係罷食富臨
得d on9仔覆埋d on9野
真係得啖笑而家
其實點解香港嘅老闆可以咁仆街 我見識小 想問下其他地方嘅老闆都一樣會係咁

一句講晒,全世界華人做老細嘅都係咁仆街

做第一個唔仆街既華人老闆就係我既理想
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

犯法?
報左警未?

點解你咁撚on9

d回覆竟然唔係罷食富臨
得d on9仔覆埋d on9野
真係得啖笑而家

可能回覆果堆人無食,又唔會去食,無得罷食掛

利申:無食
每日工時6小時
係咪即係無飯鐘?
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

犯法?
報左警未?

點解你咁撚on9

連登on9仔太多,無架喇,註定死壇
富臨以前請人搵神秘顧客 我地班人要出錢食野先 之後問佢地拎返錢 但之後間野執鳩左 叫famous talent
錢又唔俾 人工又唔出 踩上間大廈話換左名搬左另一層 但食蕉唔開邊層咩名
我send email去富臨 個系統auto reply話會幾個工作天會覆 點知一等 等左兩年 見到呢個post

睇下有冇苦主
富臨真係仆街嚟
之前我老母仆親拎左10幾日病假 佢竟然話要大假扣返 恰我老母緊張份工同淆底唔敢拗 之後仲話要炒我老母連代通知金都唔比 最後報勞工處先拎返d 錢

有d 忍氣吞聲既真係會比呢間仆街公司呃到 最好全港罷食佢就差唔多 不過港豬應該都係照幫襯呢d 黑商

好多廢老藍屍幫襯架

發夢行過見到
為富不仁
為富不仁

話比屋企人知
抵死la
鬼叫你簽約呀
合約呀老野懂不懂呀

犯法?
報左警未?

就算簽晒約話自己做pt, 就算冇418
告上庭富臨都會輸
法庭係會睇substance over form, 唔係只係睇份on9約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞