【奇聞】SMRT三綫全壞 仲搞到撞車廿人輕傷

249 回覆
49 Like 3 Dislike

想同我鬥

(SMRT CEO)鬥你唔起咩?壞得多過你呀!

許文遠(交通部長):Desmond你俾完鑊我孭未呀
點解可以撞落去,block signal呢

呢間公司日光日白有員工落去路軌做嘢都可以冇人知

呢啲小兒科啦

係咪講撞死兩個人嗰單

仲有邊單

嗰單又係柒嘅,明明訊號故障,成村人入路軌整訊號機,控制中心竟然唔同啲車長講,結果死兩個人

嘩如果呢單野係香港發生實暴動喇
咁不知所謂
那裡會是個天堂

哪裏會是個天堂?
那裡會是個天堂

哪裏會是個天堂?

乘客擠逼滿車 日日爆鑊
捷運臭朵又上頭條
那裡會是個天堂

哪裏會是個天堂?

乘客擠逼滿車 日日爆鑊
捷運臭朵又上頭條

呆等咗幾個鐘 卻冇車來
我為了返學去 要尋覓貴價交通

呢啲小兒科啦

係咪講撞死兩個人嗰單

仲有邊單

嗰單又係柒嘅,明明訊號故障,成村人入路軌整訊號機,控制中心竟然唔同啲車長講,結果死兩個人

咁不知所謂

其實點解要日光日白維修

呢啲小兒科啦

係咪講撞死兩個人嗰單

仲有邊單

咁不知所謂

暴動
上次暴動已經係50年前
除非港鐵工會染紅

晨早紅咗啦
差唔多全部工會都工賊揸旗

呢啲小兒科啦

係咪講撞死兩個人嗰單

仲有邊單

咁不知所謂

其實點解要日光日白維修

訊號故障咪要去整囉

呢啲小兒科啦

係咪講撞死兩個人嗰單

仲有邊單

咁不知所謂

暴動
上次暴動已經係50年前
除非港鐵工會染紅

晨早紅咗啦
差唔多全部工會都工賊揸旗

暴動就一定唔會,你ff太多鳥

之前去新加坡玩7日
壞2日

車站又殘又細
轉車仲要行餐死

香港去中環

bugis

根本唔會咁轉…
有distance fare已經贏喇

仲有好多個轉乘站都行得唔近,Buona Vista, Dhoby Ghaut, Newton, Paya Lebar呢啲其實都唔算近,唔係得Bugis

又,假設由Lavender去Bukit Panjang,點會唔經Bugis轉?

BN Vista點會遠
我BN Vista返工。

Newton同短過尖沙咀去尖東

如果係Lavendar去Bukit Panjang係應該搭巴士轉…

新加坡搭法唔同香港

地鐵同巴士可以夾埋計一程
唔同香港你咁搭係兩程車

雖然係咁,咁但係我唔會想次次拎住citymapper搵巴士綫,有時懶我都係搭地鐵啫

btw BNV算係九龍塘嗰種距離再長多少少

BNV都算係咁 有條通天梯直隊
其他站不敢恭為
好似Outram park, Bugis, Chinatown
算係大轉車站都行一大段路

另外新加坡雖然distance fare係抵搭
壞處係巴士個定位完全做接駁 又慢又要企
香港巴士跟路線收費 預啲人一程過坐
反而速度同效率都仲高
以前住西灣河返將軍澳

係鰂魚涌咪又係行餐死

尖沙咀去尖東

香港去中環

仲有美孚

又嚟香港人方便得濟唔明鐵路誇月台轉車同地理個關係...
喺香港係先天理所當然, 但唔好 take it for granted

其實新加坡唔係做唔到,只係唔做啫

罐頭兄講香港係個linear city, 其實當年sg有個ring form嘅plan, 如果佢肯stick to ring form再以今時今日新HBD嗰種密度首先發展車站周圍啲地,唔會同香港個linear差太多

講開又講

Jurong East本來planning係一個類似中環嘅高密度商業區 有大量天橋行人隧道接駁
然後商廈酒店林立 又有好似沙田新城市嗰種商場

結果你睇個站周圍種草種咗幾多年
之後先叫有個好似小型megabox要搭shuttle bus先去到啲細mall
到呢幾年再幾個商場仔 JEM JCube嗰堆
同當年諗嘅mega size發展爭好遠

香港去中環

bugis

根本唔會咁轉…
有distance fare已經贏喇

仲有好多個轉乘站都行得唔近,Buona Vista, Dhoby Ghaut, Newton, Paya Lebar呢啲其實都唔算近,唔係得Bugis

又,假設由Lavender去Bukit Panjang,點會唔經Bugis轉?

BN Vista點會遠
我BN Vista返工。

Newton同短過尖沙咀去尖東

如果係Lavendar去Bukit Panjang係應該搭巴士轉…

新加坡搭法唔同香港

地鐵同巴士可以夾埋計一程
唔同香港你咁搭係兩程車

雖然係咁,咁但係我唔會想次次拎住citymapper搵巴士綫,有時懶我都係搭地鐵啫

btw BNV算係九龍塘嗰種距離再長多少少

BNV都算係咁 有條通天梯直隊
其他站不敢恭維
好似Outram park, Bugis, Chinatown
算係大轉車站都行一大段路

另外新加坡雖然distance fare係抵搭
壞處係巴士個定位完全做接駁 又慢又要企
香港巴士跟路線收費 預啲人一程過坐
反而速度同效率都仲高

Chinatown 還好嘅,我覺得,話晒NEL上去大堂之後前面就係,近過BNV嘅

至於Outram Park, Bugis呢啲

巴士方面,佢啲流水線真係唔會有人想搭到尾
以前住西灣河返將軍澳

係鰂魚涌咪又係行餐死

尖沙咀去尖東

香港去中環

仲有美孚

喺香港係先天理所當然, 但唔好 take it for granted

罐頭兄講香港係個linear city, 其實當年sg有個ring form嘅plan, 如果佢肯stick to ring form再以今時今日新HBD嗰種密度首先發展車站周圍啲地,唔會同香港個linear差太多

講開又講

Jurong East本來planning係一個類似中環嘅高密度商業區 有大量天橋行人隧道接駁

之後先叫有個好似小型megabox要搭shuttle bus先去到啲細mall

學到野

btw 佢個問題係根本起鐵嗰陣無整體規劃、無預留位,十年內都唔知佢改過鐵路規劃幾多次
以前住西灣河返將軍澳

係鰂魚涌咪又係行餐死

尖沙咀去尖東

香港去中環

仲有美孚

講開又講

學到野

btw 佢個問題係根本起鐵嗰陣無整體規劃、無預留位,十年內都唔知佢改過鐵路規劃幾多次

補充多少少,雖然而家新加坡嘅地理規劃當然同香港差好遠,但係實質上都係有啲線性喺度,只係無咁集中,相對歐洲嗰啲格網陣,新加坡係可以做到嘅

我舉例,Chinatown就係其中一個可以做嘅站,話晒之後佢一樣都係轉返上Fort Canning,咁Telok Ayer擺西啲其實就配合到定線可以做,不過顯然我9up ff,因為Chinatown甚至成條NEL根本就無預留位

仲有輕鐵,反正都係,點解唔學似JRE咁喺中間整個月台俾人直接轉呢?不過又係我9up ff,因為NSL就一早起落,而NEL嗰邊顯然一個地底一個架空,不過技術上要Sengkang開始架空根本唔係問題
以前住西灣河返將軍澳

係鰂魚涌咪又係行餐死

尖沙咀去尖東

香港去中環

仲有美孚

講開又講

新加坡唔同香港
佢哋好多時都係起左啲嘢有配套先至發展
冇記錯嘅話之前嗰條東北嗰條輕鐵荒廢左唔知幾多年先至拎出嚟行車
以前住西灣河返將軍澳

係鰂魚涌咪又係行餐死

尖沙咀去尖東

香港去中環

仲有美孚

講開又講

新加坡唔同香港
佢哋好多時都係起左啲嘢有配套先至發展
冇記錯嘅話之前嗰條東北嗰條輕鐵荒廢左唔知幾多年先至拎出嚟行車

英國佬真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞