【奇聞】SMRT三綫全壞 仲搞到撞車廿人輕傷

249 回覆
49 Like 3 Dislike
以前住西灣河返將軍澳

係鰂魚涌咪又係行餐死

尖沙咀去尖東

香港去中環

仲有美孚
仲有Downtown Line下面舊結,我望到心諗jm9

其實係配合番LTA個logo

FYI,嚟緊港鐵市區綫、東涌及機場快綫嘅新訊號系統,都係同一新系統,叫Advanced Seltrac CBTC

西馬鐵玩左好多年cbtc,套野差幾多?

嗰套喺Thales收購前嘅
Thales收購咗Seltrac之後就整咗個新嘅Advanced Seltrac CBTC,所以同舊嘅係兩回事

咁香港會唔會中伏

應該唔會搞到追尾嘅,我估

因為今次追尾係訊號系統嘅設置容許唔同編組,default係三卡車(但明明根本只會有六卡行)

但香港龜龜嘅習慣係淨係支援八卡編組

之前去新加坡玩7日
壞2日

車站又殘又細
轉車仲要行餐死

香港去中環

bugis

根本唔會咁轉…
有distance fare已經贏喇

仲有好多個轉乘站都行得唔近,Buona Vista, Dhoby Ghaut, Newton, Paya Lebar呢啲其實都唔算近,唔係得Bugis

又,假設由Lavender去Bukit Panjang,點會唔經Bugis轉?

BN Vista點會遠
我BN Vista返工。

Newton同短過尖沙咀去尖東

如果係Lavendar去Bukit Panjang係應該搭巴士轉…

新加坡搭法唔同香港

地鐵同巴士可以夾埋計一程
唔同香港你咁搭係兩程車

雖然係咁,咁但係我唔會想次次拎住citymapper搵巴士綫,有時懶我都係搭地鐵啫

btw BNV算係九龍塘嗰種距離再長多少少
有邊個國家鐵路唔多野壞唔會有delay
就算日本都大撚把...得閒跳軌你都企左喺度啦

但係搞到全部綫攬炒仲水浸呀撞車呀咁,都真係算罕見地柒
得啦得啦 港鐵最廢 滿意未?

仲有火足
以前住西灣河返將軍澳

係鰂魚涌咪又係行餐死

尖沙咀去尖東

香港去中環

仲有美孚

又嚟香港人方便得濟唔明鐵路誇月台轉車同地理個關係...
喺香港係先天理所當然, 但唔好 take it for granted
以前住西灣河返將軍澳

係鰂魚涌咪又係行餐死

尖沙咀去尖東

香港去中環

仲有美孚

又嚟香港人方便得濟唔明鐵路誇月台轉車同地理個關係...
喺香港係先天理所當然, 但唔好 take it for granted

其實新加坡唔係做唔到,只係唔做啫

搵個地方可以好似SMRT咁全部地鐵線都出事都幾難下

又壞,輪到SBS

又壞,輪到SBS

壞得仲痴過地鐵

搵個地方可以好似SMRT咁全部地鐵線都出事都幾難下

三條綫都管唔掂,如果佢管緊香港嘅八條綫(唔計前九鐵嗰啲),應該秒秒爆鑊不是夢

又壞,輪到SBS

琴日先有人吹奏SBS好過地鐵 燈力

又壞,輪到SBS

琴日先有人吹奏SBS好過地鐵 燈力

事實係SBS好過SMRT嘅

不過兩間都係算把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞