史上第一個MacBook集中post

298 回覆
5 Like 0 Dislike

得iris pro夠做?
用慣左新機 個keyboard 其實唔錯
比起舊機用少d 力
又輕左薄左 MacBook Air 既身軀 MacBook Pro 既效能👍🏻

其實新13"應該重過air?

重少少 真係好少 官網有寫 只係20g
另外個mon 睇Raw 檔係靚到不得了
因為用P3色域 D 色好準
用慣左返唔到轉頭
呢樣野唔係舊款MacBook Pro 可以比
做開圖像 剪接既巴打
千祈咪買13" 一定要買15"先夠用
usb hub 就要用先插 問題唔大

見佢color cal果度default有P3
揀果個會色準d?

無錯 就算睇網頁都好
你係部機睇到已經係最接近原色
所以我話做攝影 影片既朋友會鍾意呢個Mon
原本我都係諗住買翻新 15年13"就算
但諗到自己有間唔時影下相 執下圖咁
就買左新機
準備買12"有咩要注意

我都買左12inch 等緊拎錢
好多巴打話個keyboard 好垃圾
但我貪佢輕同埋靚仔

我覺得2015冇bar 靚仔N倍

用緊12inch三個月,真係好輕好薄 ,同iPad差唔多重量,但完整macOS體驗。電量頂到一日 ,之前部MBP Mid2012 兩個鐘就玩完

缺點:USB-C port得一個,有陣差電無USB port用,要買一大堆轉插(利申:淘寶),打字基本上零鍵程,有時打幾千字Assignment隻手報廢咁濟

最後個缺點係我最concern既,usb-c得一個問題不大,反正點都要買adapter,只係驚個keyboard打唔慣,因為我要長時間coding,所以同部13吋no tb 1516緊

自己用緊新機
覺得MacBook 同新款MacBook Pro 個鍵盤係兩樣野
無得比 雖然鍵程短 但個回饋好清晰
我會形容為 咬緊一個爽脆蘋果咁
訂左2016 13吋TB
cpu 升i7/ 16gb ram/ 512ssd

係咪好on9?
價錢買到15吋,不過我求輕便,其實cpu 係咪唔洗up 都得?

利申, 用PS/ AI 好多layer
準備買12"有咩要注意

但我貪佢輕同埋靚仔

用緊12inch三個月,真係好輕好薄 ,同iPad差唔多重量,但完整macOS體驗。電量頂到一日 ,之前部MBP Mid2012 兩個鐘就玩完

缺點:USB-C port得一個,有陣差電無USB port用,要買一大堆轉插(利申:淘寶),打字基本上零鍵程,有時打幾千字Assignment隻手報廢咁濟

最後個缺點係我最concern既,usb-c得一個問題不大,反正點都要買adapter,只係驚個keyboard打唔慣,因為我要長時間coding,所以同部13吋no tb 1516緊

巴打我都明
所以決定上去Apple Store 行到埋去覺得邊部岩心水就買邊部

btw 有冇巴打試過用12" 玩下PS 剪生活片咁?體驗如何?
準備買12"有咩要注意

但我貪佢輕同埋靚仔

巴打我都明
所以決定上去Apple Store 行到埋去覺得邊部岩心水就買邊部

btw 有冇巴打試過用12" 玩下PS 剪生活片咁?體驗如何?

最後都係買左12'太空灰,用用下應該會慣
等小改版先小手
訂左2016 13吋TB
cpu 升i7/ 16gb ram/ 512ssd

係咪好on9?
價錢買到15吋,不過我求輕便,其實cpu 係咪唔洗up 都得?

利申, 用PS/ AI 好多layer

cpu加780蚊性價比最高
雙春i7冇乜優勢
屋企搶電腦太犀利想買返部。
普通上網同文書工作,
打算買13'macbookpro tb、咩都唔加,
不過都成皮幾野,會唔會太浪費?
同志 出新機後 幾日買mbp2015
感覺良好
幾日後去試新mbp 鍵盤觸感真係唔同,好怪
同志 出新機後 幾日買mbp2015
感覺良好
幾日後去試新mbp 鍵盤觸感真係唔同,好怪

仲買到有獨顯版本既2015機
讀緊bu
請問果d優惠仲有冇
普通上網同文書工作,

買2015
用緊2012 mid MacBook Air
買咗2016 MacBook Pro tb 有咩要注意

有冇d配件介紹下? type C好似伏伏地
普通上網同文書工作,

買2015

多謝巴打提議,好似低屌好多。
部2009 iMac 打柴,開到機無畫面,有無地方可以整?新iMac 幾時出
推。
mpb 2016 買hub而家有咩選擇?
macbook air 13" 2015 用家 揮手
macbook air 13" 2015 用家 揮手

本來想買air 但真係接受唔到個mon
普通上網同文書工作,

買2015

其實tb function唔大,係靚既姐
想放左部macbook air換pro
邊度放機好
普通上網同文書工作,

買2015

2016最值得買係個mon同ssd,但係I/O同keyboard 都好伏 ,tb就算吧啦
普通上網同文書工作,

買2015

2016最值得買係個mon同ssd,但係I/O同keyboard 都好伏 ,tb就算吧啦

感謝各位巴打建議。
用緊2012 mid MacBook Air
買咗2016 MacBook Pro tb 有咩要注意

有冇d配件介紹下? type C好似伏伏地

上淘寶走一轉啦
我都買左啲 adapter 用
都係10rmb一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞