史上第一個MacBook集中post

298 回覆
5 Like 0 Dislike
想問下咁多位,而家用緊sp4 i7 16gb ram 256
想轉mbp2016 13"冇bar版
主要用黎重度執相,同時想LR同PS咁,
I5+16gb ram夠唔夠洗
冇左15"張顯卡影響大唔大
其實而家用sp4個流暢流都算ok,不過間中會lag一lag咁
因為都多拎出街,所以盡量都唔考慮15"
請咁多位指教

Sp4. i7都lag
好彩冇買
想問下咁多位,而家用緊sp4 i7 16gb ram 256
其實而家用sp4個流暢流都算ok,不過間中會lag一lag咁
請咁多位指教

你個用途budget 內打爆ram,rom得啦
依家買mba會唔會好傻?
平時都係睇片/做功課用
上網睇話nmb效能好似差過mba

我都係買左 3 個幾月!

我都諗緊買mba定mbp 2015好
打孖thunderbolt 2 你地有乜用途
我愛macbook pro mid2012
請咁多位指教

13冇bar用左一個月覺得幾好
冇巴打所講果堆問題
請咁多位指教

Sp4. i7都lag
好彩冇買

又唔算lag既 可能係adobe本身D程式係大食呢,要等一下囉
請咁多位指教

13冇bar用左一個月覺得幾好
冇巴打所講果堆問題

出事多數都係15'tb
而家諗返有少少後悔買左2015 mbpr
對我有少少產能過剩
早知買new macbook算
而家諗返有少少後悔買左2015 mbpr
對我有少少產能過剩
早知買new macbook算

咩叫產能過剩?

New macbook咁細個mon,垃圾keyboard

狗也不屌
2015 mbpr 13" or 2016 mbpr 13" 無tb
如果唔介意插頭同keyboard應該買邊部
普通文書上網用 唔剪片
2015 mbpr 13" or 2016 mbpr 13" 無tb
普通文書上網用 唔剪片

同問
普通文書兩部都得
係睇你荷包應唔應付到
但聽講2016 new MacBook舊電呀得
普通文書上網用 唔剪片

同問

普遍都會升到上256,
15升左之後同16差唔多價錢,
我會買新,輕啲。
普通文書上網用 唔剪片

同問

普遍都會升到上256,
我會買新,輕啲。

但上面有巴打話一日充3 次電(雖然係TB 版本), 但沒TB 相信都唔會好得太多, 而且得2 個usb-c ,充得電黎得番一個port 位

但我欣賞2016 年個設計同個keyboard(灰色幾靚)

所以好難選擇

我部Macbook Pro都冇sd card slot

同問

普遍都會升到上256,
我會買新,輕啲。

但上面有巴打話一日充3 次電(雖然係TB 版本), 但沒TB 相信都唔會好得太多, 而且得2 個usb-c ,充得電黎得番一個port 位

所以好難選擇

冇TB舊電都有巴打話冇問題,
其實都係睇運嘅姐,緊係有問題先上嚟呻架啦,
我都有朋友用緊tb版咩事都冇。
usbc唔係每邊兩個總共四個咩?
你地部mb 2016 tb 有冇試過彈app 連預設個d app 例如相簿 safari 都有試過彈

同埋諗住買個尿袋for macbook 但係普通5v 2a 個d search 過好似話只會減慢電量消耗 加唔到個電% 其實邊隻先加到?

普遍都會升到上256,
我會買新,輕啲。

所以好難選擇

唔係
有tb 版本有4 個
無tb 版本得2 個
Apple 好識捉人心理

所以好難選擇

唔係
有tb 版本有4 個
無tb 版本得2 個

你都預左要買adapter啦,
有啲設計係可以俾你充埋電,
基本上夠用㗎啦。

唔係
有tb 版本有4 個
無tb 版本得2 個

基本上夠用㗎啦。

咁巴打你會點選擇
2016 年13" no TB 256GB $11000
2015 年13" 256GB $10592

2 粒CPU 係咪差好遠? 2016 係2.0GHZ, 2015 係2.7GHZ

唔係
有tb 版本有4 個
無tb 版本得2 個

基本上夠用㗎啦。

咁巴打你會點選擇

2 粒CPU 係咪差好遠? 2016 係2.0GHZ, 2015 係2.7GHZ

老老豆豆,電腦嘢我唔係好熟,
我覺得普通文書應該都唔會有太大分別掛,
留俾其他巴打答啦cpu差別。

基本上夠用㗎啦。

咁巴打你會點選擇

老老豆豆,電腦嘢我唔係好熟,
我覺得普通文書應該都唔會有太大分別掛,
留俾其他巴打答啦cpu差別。

睇test 2016粒cpu好似快過2015

我部Macbook Pro都冇sd card slot

幾時既機😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞