史上第一個MacBook集中post

298 回覆
5 Like 0 Dislike
我部MacBook 12未夠半年個Moon已經甩coating

個keyboard好唔好打啊?
利申:用緊late 2013 13" mbpr 開始後悔當初冇買16Gb ram

CPU個啲可以唔升,但係ram個啲錢一定唔慳得
之前用mid 2010 15吋
上個禮拜換左touchbar 13吋都幾滿意
準備買12"有咩要注意
新MacBook個keyboard唔係幾好打,可能係我用慣左以前果隻,但個trackpad好正

準備買12"有咩要注意

我都買左12inch 等緊拎錢
好多巴打話個keyboard 好垃圾
但我貪佢輕同埋靚仔
用緊 air想轉pro
用慣左新機 個keyboard 其實唔錯
比起舊機用少d 力
又輕左薄左 MacBook Air 既身軀 MacBook Pro 既效能👍🏻

其實新13"應該重過air?

重少少 真係好少 官網有寫 只係20g
另外個mon 睇Raw 檔係靚到不得了
因為用P3色域 D 色好準
用慣左返唔到轉頭
呢樣野唔係舊款MacBook Pro 可以比
做開圖像 剪接既巴打
千祈咪買13" 一定要買15"先夠用
usb hub 就要用先插 問題唔大

見佢color cal果度default有P3
揀果個會色準d?
準備買12"有咩要注意

但我貪佢輕同埋靚仔

我覺得2015冇bar 靚仔N倍
用緊 air想轉pro

air個粒粒mon 用過pro之後你一定返唔到轉頭囉
準備買12"有咩要注意

但我貪佢輕同埋靚仔

我覺得2015冇bar 靚仔N倍

用緊12inch三個月,真係好輕好薄 ,同iPad差唔多重量,但完整macOS體驗。電量頂到一日 ,之前部MBP Mid2012 兩個鐘就玩完

缺點:USB-C port得一個,有陣差電無USB port用,要買一大堆轉插(利申:淘寶),打字基本上零鍵程,有時打幾千字Assignment隻手報廢咁濟

最後個缺點係我最concern既,usb-c得一個問題不大,反正點都要買adapter,只係驚個keyboard打唔慣,因為我要長時間coding,所以同部13吋no tb 1516緊
有冇人係hknotebook買左13 grey 256
但係冇delay
2012mbpr,用到宜家開始想換,新既mbpr打爆定買surface book好?

睇你係mac store有幾多付費軟件囉,轉去windows要買過曬啲軟件喎
我部MacBook 12未夠半年個Moon已經甩coating

好似打緊塊板咁
大家覺得我等現貨買定而家官網訂好 mbp 13 touch bar
想問如果用部mbpr 上下網 做文書野8gb ram 夠唔夠? 見個個都打爆ram 所以好奇下
想問如果用部mbpr 上下網 做文書野8gb ram 夠唔夠? 見個個都打爆ram 所以好奇下

4gb都夠

好似打緊塊板咁

我驚我打唔慣
搵日落apple store試下先得

好似打緊塊板咁

我驚我打唔慣
搵日落apple store試下先得

已經試左 好似撳落張A4紙度
但係個重量同外形真係令人愛不釋手
有冇人係hknotebook買左13 grey 256
但係冇delay

同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞