有冇人知方格筆記紙點用?

293 回覆
105 Like 2 Dislike
電腦bj用家留名
bj搭google calendar真心好organized

traveller notebook 用家留名
已經用左三年 返唔到轉頭
平時一定有本schedule同3號方格簿做膽
因為好鐘意寫隨筆
以前用普通橫線寫
但寫耐左覺得無咩變化 感覺死板
轉用空白簿
畫野幾好但寫字就手殘
寫到一岩一忽
最後改用方格簿 感覺最舒服
之後無再轉過了

traveler's nb 去旅行寫短句最正無壓力

手寫既感覺真係好好
完全唔係用電腦寫野記野可以比擬
尤其是屎忽痕拎返出黎睇
見返自己寫過做過嘅野
會覺得自己人生好實在

講得好岩
我都係咁就入左幾本planner
我長期用緊三本唔同尺寸既Kikki.K
分好哂用途
得閒就寫,覺得自己時間好充實

鋼筆撚表示kikkik好靚但唔
無用開巴打個方法,但自己都好enjoy寫notes
純計紙質 maruman好撚正無論活頁定唔同notebook系列 kokuyo喺之後 但佢個黑色格仔系列好好用 rhodia未用,但都有格仔系列
planner就muji黑封面a5格仔自己畫

如果有錢我都好想做筆記本review⋯⋯

有無興趣一齊做好撚鐘意買notebook同唔同紙(自己又有試鋼筆同墨) 但自己又用得唔快唔想積太多未用又買新
下個目標係筆墨良行自訂本同手工簿

有興趣呀!可以拍片!

我最近都上網找A3紙,想訂制。

有無去黃竹坑間紙行睇過
最多人留言反而是半夜。大家都不想睡。

巴打你又係到做緊咩 除左係度賜教

最近失戀,所以上來,結果就變成出文。

本來兩點就準備睡,寫下寫下就越來越興奮,現在快四點了。明早還要上班

我聽日考9半
留名
traveller notebook 用家留名
已經用左三年 返唔到轉頭
平時一定有本schedule同3號方格簿做膽
因為好鐘意寫隨筆
以前用普通橫線寫
但寫耐左覺得無咩變化 感覺死板
轉用空白簿
畫野幾好但寫字就手殘
寫到一岩一忽
最後改用方格簿 感覺最舒服
之後無再轉過了

traveler's nb 去旅行寫短句最正無壓力

手寫既感覺真係好好
完全唔係用電腦寫野記野可以比擬
尤其是屎忽痕拎返出黎睇
見返自己寫過做過嘅野
會覺得自己人生好實在

講得好岩
我都係咁就入左幾本planner
我長期用緊三本唔同尺寸既Kikki.K
分好哂用途
得閒就寫,覺得自己時間好充實

鋼筆撚表示kikkik好靚但唔

手殘design好靚但紙質麻麻 寫落覺得唔順同水筆類太吸水唔顯色
moleskine都係鋼筆用會過底
所以放棄
[size=2]同埋兩款都好貴好似唔太值/size=2]
留名
讀engine成日要畫graph去解釋啲concept,方便畫圖唔洗拎間尺,好似咁

唔好相認plz

屌你material
23考2413

係啊 今次真係讀HKU-space engineering啦
想知上堂果陣應該點take notes
由中學果陣已經想學,到宜家都唔識
有冇啲咩方法
Lm學野
電腦bj用家留名
bj搭google calendar真心好organized

求賜教
留名
筆記 手帳撚留名
劉明
留名等學野
之前睇過係教人將筆記分開三大格 有系統咁整理同記野
而家又搵唔返

之後都會教,屬於進階版。

如前帖所述,將(長)筆記分開幾部份屬於大框架,要配合小技術才能物有所用。

想像一間屋,只有外牆間隔是無用的,需要室內擺設。

esor Huang?
留名學野
留名
難得有幾位巴打想學,小弟獻醜了。先此聲明,方法沒所謂對錯,只有適合與否。

首先須明白為什麼我們要花時間去學習如何用筆記本。既然有紙有筆就已經寫到,還有什麼可以學習的?

筆記本只是一個載體,其偉大在於我們將腦海閃過的東西迅速地記下。所以要學會用筆記本就須先明白1)該寫下什麼2)如何寫下。前者屬於(大)概念,後者屬於(小)方法。

前者而言,小弟信仰Getting Things Done (GTD)。兩年了,我還是沒有完全執行這套理論,因為實在太龐大,但懂得其精髓已改變了我生活方式。網上有大量資訊教學,各位不妨花時間專研。

後者Bullet Journal (BJ),小弟機緣巧合下在Twitter看見。從此改變了我工作模式,對我事業更是如有神助,雖然依然普通辦公室打工仔,但我相信他日如果變成CEO都是靠BJ。絕無誇張(可能我個人比較誇張 )。

總括而言,GTD讓我腦海時刻保持輕鬆而BJ幫助思維有條理。

回到原點,大家不防認真思考平時如何用筆記本,而為什麼你想學用筆記本。一定是有所缺陷你才想要進步。

大家有任何問題可以先提問,而我未來會在此不定時寫下心得。之後更會貼自己日常筆記本(自爆⋯⋯勿相認

不如開新post講 方便學野
留明學嘢
留名
lm
留名
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞