有冇人知方格筆記紙點用?

293 回覆
105 Like 2 Dislike
Lm
留明學野
求Bullet journal 分享,上網都搵咗d資料,但始終都唔知點樣落手寫好
最後求推薦用黎寫bullet journal的簿

靚靚仔仔,香港易買到咪moleskin
其實冇所謂嘅,重點係用
bj自己有出,上官網睇

任何筆記本都可以開始BJ,但切記切記不要一開始就去買一本心愛的筆記本來練習BJ。你會心碎的。因為剛開始的兩星期,你寫下來的不是完整BJ,而是未經個人化的BJ,會很醜很垃圾。所以別一開始就犧牲整本筆記本。唔好博啊。

如我一開始建議,現階段只需寫下來,寫在哪裡都可以,寫下來先。之後會再教如何真正開始BJ。

貼上兩年前練習BJ(未正式開始)的紙。當時不敢用靚貴筆記本住。

多謝你兩位的回答
細個都有寫下野,但次次都覺得寫唔好,最後本野一係撕到爛哂,一係就寫兩寫之後迷之消失
睇返上面,好似muji格仔簿入門幾好,等我熟咗識寫再買更靚的簿寫
期待你的bj分享
留名等學野
之前睇過係教人將筆記分開三大格 有系統咁整理同記野
而家又搵唔返

之後都會教,屬於進階版。

如前帖所述,將(長)筆記分開幾部份屬於大框架,要配合小技術才能物有所用。

想像一間屋,只有外牆間隔是無用的,需要室內擺設。
最多人留言反而是半夜。大家都不想睡。
留名等學野
而家又搵唔返

如前帖所述,將(長)筆記分開幾部份屬於大框架,要配合小技術才能物有所用。

姐係同一種記事方法?

巴打你又係到做緊咩 除左係度賜教
https://youtu.be/qZYjaF5AJDc
我係因為早幾日又係訓唔著睇YouTube ,睇到呢條片,開始對bj好奇
留名
留名等學野
而家又搵唔返

姐係同一種記事方法?

應該咁講,好的寫筆記方法具備三條件:

1)精神 - GTD

2)框架 - 二分法,三分法,Cornell等等

3)系統 - BJ

現時難講清楚,但日後慢慢會在每個帖分享。
one key leave name

姐係同一種記事方法?

1)精神 - GTD

3)系統 - BJ

期待
巴打不如自己出個新post?會多d人睇到

最近失戀,所以上來,結果就變成出文。

本來兩點就準備睡,寫下寫下就越來越興奮,現在快四點了。明早還要上班
留名學野
留名

姐係同一種記事方法?

1)精神 - GTD

3)系統 - BJ

期待
巴打不如自己出個新post?會多d人睇到

大家幫手推、留言。我會盡力解答。更多人睇之後會開新post。認真文破1001!
留明
留名學嘢
我有試過但係都係冇恆心去維持
我見d人有打卡模式好勁
自己寫左頭5日後面就吉哂
between 留名

最近失戀,所以上來,結果就變成出文。

本來兩點就準備睡,寫下寫下就越來越興奮,現在快四點了。明早還要上班

訓啦 聽朝再上黎教大家
我都好想好有系統地整理自己寫嘅野
依家連schedule book 都寫到一pat 野咁...

求分享多啲
留名
留名學嘢
啱啱即刻搵簿寫低左事項同筆記
好想好好利用啲時間做更多嘅嘢
研究過 Evernote onenote GTD同埋初步睇過子彈留名

依家Todo 都係用wunderlist
多平台同步
好嘢一定要留名等多啲人一齊學
我就係數碼筆記重度用家,睇下有冇一兩手可以學下

我其實本身都是重度Evernote Omnifocus用家。正研究中如何實體數碼混合。因為工作上無法一直用電話。

可能我係學生冇問題,我係長時間所有嘢都喺ipad做,無時無刻ipad隨身

iPad 唔會唔方便?
總係覺得電話可以係褲袋拎出黎好方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞