有冇人知方格筆記紙點用?

293 回覆
105 Like 2 Dislike
留名學野
看到你是緣份。Bullet journal是第一步。然後你的人生從此不一樣。真的。

.同好
可以參考 Cornell method

Cornell屬於寫筆記的框架,適用於長篇筆記。但純粹以其為基礎而沒有加入context 和系統去寫,最後筆記成果難讀。
記低之後覺得寫得唔好又或者亂,就會撕爛佢

你還停留在第一步。會覺得亂是因為你還沒開始學會整理。同時你沒有面對內心最深處。

筆記是最私人的東西,你要有勇氣接受自己,然後就不會覺得寫得不好。事實上沒所謂好壞,你腦海閃過的就是最真實的你。

我之後會不定時更新如何將筆記寫得井井有條。
點線紙都好用

沒錯!
Kokuyo fans 留名

相當有品味。
Bullet journal係咪用咩notebook都無所謂?

嚴格而言,無所謂。但始終推薦方格或方點,因為整齊。

但方格可以做到更多東西,我之後會慢慢介紹。
Bullet journal係咪用咩notebook都無所謂?

嚴格而言,無所謂。但始終推薦方格或方點,因為整齊。

但方格可以做到更多東西,我之後會慢慢介紹。

有冇邊隻牌子或者邊度買!
聽日去買!
留名
如果用紙筆記低所有你諗到嘅野咪要用好多紙同簿
但就咁睇好似真係幾好

平時真係不停提自己做某樣野 到最後都仲可以唔記得做
但有時會怕太依賴寫note 自己會冇乜記性

雖然聽到寫下所有事情好似很多,但其實不多。除了第一次將所有都寫下,以後每日只是加幾條上去。再者,寫下了的會整理處理,所以不會多。

我個人經驗,每日所有有關工作的都寫,180頁用半年。如果只寫私人事情,一年沒問題。放心。

不會依賴的。你有用銀包,你會不會覺得自己依賴銀包?不會,因為那慢慢會變成工具然後系統。無可否認,我的筆記本極度重要,沒有它我完全無法有系統完成工作。由此可見,你可以覺得我依賴。但這依賴卻不會帶來任何困擾,相反無比安心。
lm學嘢
留明學野
留明學野
求Bullet journal 分享,上網都搵咗d資料,但始終都唔知點樣落手寫好
最後求推薦用黎寫bullet journal的簿
留名學嘢
留名學嘢
留明學野
求Bullet journal 分享,上網都搵咗d資料,但始終都唔知點樣落手寫好
最後求推薦用黎寫bullet journal的簿

靚靚仔仔,香港易買到咪moleskin
其實冇所謂嘅,重點係用
bj自己有出,上官網睇
lm
巴打加油快出文
lm
留名
記低之後覺得寫得唔好又或者亂,就會撕爛佢

你還停留在第一步。會覺得亂是因為你還沒開始學會整理。同時你沒有面對內心最深處。

筆記是最私人的東西,你要有勇氣接受自己,然後就不會覺得寫得不好。事實上沒所謂好壞,你腦海閃過的就是最真實的你。

我之後會不定時更新如何將筆記寫得井井有條。

等你呀
留名
留名學嘢
Lm
留名 希望你可以打哂
連登巴打真係好高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞