有冇人知方格筆記紙點用?

293 回覆
105 Like 2 Dislike
好嘢一定要留名等多啲人一齊學
我就係數碼筆記重度用家,睇下有冇一兩手可以學下

我其實本身都是重度Evernote Omnifocus用家。正研究中如何實體數碼混合。因為工作上無法一直用電話。
留名
lm
勁!!
無用開巴打個方法,但自己都好enjoy寫notes
純計紙質 maruman好撚正無論活頁定唔同notebook系列 kokuyo喺之後 但佢個黑色格仔系列好好用 rhodia未用,但都有格仔系列
planner就muji黑封面a5格仔自己畫

如果有錢我都好想做筆記本review⋯⋯

有無興趣一齊做好撚鐘意買notebook同唔同紙(自己又有試鋼筆同墨) 但自己又用得唔快唔想積太多未用又買新
下個目標係筆墨良行自訂本同手工簿
traveller notebook 用家留名
已經用左三年 返唔到轉頭
平時一定有本schedule同3號方格簿做膽
因為好鐘意寫隨筆
以前用普通橫線寫
但寫耐左覺得無咩變化 感覺死板
轉用空白簿
畫野幾好但寫字就手殘
寫到一岩一忽
最後改用方格簿 感覺最舒服
之後無再轉過了

我其實本身都是重度Evernote Omnifocus用家。正研究中如何實體數碼混合。因為工作上無法一直用電話。

我schedule就手寫+google calendar混用
因為好鐘意寫隨筆
以前用普通橫線寫
轉用空白簿
畫野幾好但寫字就手殘
寫到一岩一忽
之後無再轉過了

traveler's nb 去旅行寫短句最正無壓力
留名
留名
留名
幾個月前買咗本moleskine dotted
諗住開始寫bullet journal
但遲遲未開波 無從入手
留名學野

可能我係學生冇問題,我係長時間所有嘢都喺ipad做,無時無刻ipad隨身
因為好鐘意寫隨筆
以前用普通橫線寫
轉用空白簿
畫野幾好但寫字就手殘
寫到一岩一忽
之後無再轉過了

手寫既感覺真係好好
完全唔係用電腦寫野記野可以比擬
尤其是屎忽痕拎返出黎睇
見返自己寫過做過嘅野
會覺得自己人生好實在
留名
電腦bj用家留名
bj搭google calendar真心好organized
因為好鐘意寫隨筆
以前用普通橫線寫
轉用空白簿
畫野幾好但寫字就手殘
寫到一岩一忽
之後無再轉過了

手寫既感覺真係好好
完全唔係用電腦寫野記野可以比擬
尤其是屎忽痕拎返出黎睇
見返自己寫過做過嘅野
會覺得自己人生好實在

講得好岩
我都係咁就入左幾本planner
我長期用緊三本唔同尺寸既Kikki.K
分好哂用途
得閒就寫,覺得自己時間好充實
無用開巴打個方法,但自己都好enjoy寫notes
純計紙質 maruman好撚正無論活頁定唔同notebook系列 kokuyo喺之後 但佢個黑色格仔系列好好用 rhodia未用,但都有格仔系列
planner就muji黑封面a5格仔自己畫

如果有錢我都好想做筆記本review⋯⋯

有無興趣一齊做好撚鐘意買notebook同唔同紙(自己又有試鋼筆同墨) 但自己又用得唔快唔想積太多未用又買新
下個目標係筆墨良行自訂本同手工簿

有興趣呀!可以拍片!

我最近都上網找A3紙,想訂制。
幾個月前買咗本moleskine dotted
諗住開始寫bullet journal
但遲遲未開波 無從入手
留名學野

慢慢來未遲。不必心急。
留名
留名
留名等學野
之前睇過係教人將筆記分開三大格 有系統咁整理同記野
而家又搵唔返
電腦bj用家留名
bj搭google calendar真心好organized

雖然利申,很討厭所以抵制Google產品。
因為好鐘意寫隨筆
以前用普通橫線寫
轉用空白簿
畫野幾好但寫字就手殘
寫到一岩一忽
之後無再轉過了

最重要找到自己適合的,尤其你主要隨筆。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞