覺唔覺人愈大愈鐘意搭巴士

253 回覆
2544 Like 38 Dislike
得閒無事會走去坐經屯公/深井嘅巴士 黃昏係汀九望過去機場個邊嘅日落 好治癒 心情都靚啲
的士>巴士>小巴>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>地鐵
好sad 我好鍾意撘巴士 好享受自己一個靜靜地嘅感覺
但同朋友講之後俾佢地話好毒
近排成日要新界港島兩邊走
搭d長途巴真係好撚爽
近排成日要新界港島兩邊走
搭d長途巴真係好撚爽

長途大把時間正

搭巴士點會毒
佢地未識享受
屯門公路啲景好正
搭鐵乜鳩都睇唔到
人大左都係開車好

搭巴士點會毒
佢地未識享受

我估佢哋搭地鐵咪又係玩電話
搭巴士成日都咁急煞車chok到好唔舒服
坐後面個人成日頂住張凳
廢老大大聲講野講電話睇片
最重要係就算聽住歌都會暈車浪...
我有車
但平時放假出街都鐘意坐巴士(如唔使點轉車)
可以打下機訓下覺
其實幾舒服
同埋有巴打講得啱,如果巴士裡面冇咁光嘅話搭得仲舒服
覺得電車仲正

電車都好正
但非港島jj

慢到仆街.....

你想快點解要搭電車呀

因為你痴撚線囉
港鐵除咗前九廣嘅線之外都搭得好唔舒服
聽住歌搭 一流
細個覺得香港有地鐵咁撚快點解仲有咁多人搭巴士

大個左發現巴士去到地鐵去唔到既地方之外仲比左個空間自己

地鐵係快 完全體現到香港人既節奏
就好似呯呯呯 咁快
仲有放工時間地鐵真係多人到入都入唔到
返左成日工/學 身心都好疲勞既時候 仲要同班唔識既人鬥逼鬥撞咁 唔講以為係去搶錢

相反

坐係巴士到慢慢咁搖返屋企/目的地
將手機放埋一邊對住出面個窗放空諗下今日做左啲咩 諗下受左啲咩委屈 諗下做錯左啲乜 再睇睇出面好似螞蟻咁密集既香港人
覺得自己有返啲空間考思下人生

btw 唔計個d逼到仆街既巴士路線

有時夜晚搭巴士無乜人 會有個個後生仔成日自言自語係度鬧佢老細
起碼有得抖
起碼有得抖

禁電話禁到累又可以睇下風景
返學時間好正
其他時間無意見
我中學坐到依加 個時都已經覺得坐巴士仲好
細個覺得香港有地鐵咁撚快點解仲有咁多人搭巴士

大個左發現巴士去到地鐵去唔到既地方之外仲比左個空間自己

地鐵係快 完全體現到香港人既節奏
就好似呯呯呯 咁快
仲有放工時間地鐵真係多人到入都入唔到
返左成日工/學 身心都好疲勞既時候 仲要同班唔識既人鬥逼鬥撞咁 唔講以為係去搶錢

相反

坐係巴士到慢慢咁搖返屋企/目的地
將手機放埋一邊對住出面個窗放空諗下今日做左啲咩 諗下受左啲咩委屈 諗下做錯左啲乜 再睇睇出面好似螞蟻咁密集既香港人
覺得自己有返啲空間考思下人生

btw 唔計個d逼到仆街既巴士路線

有時夜晚搭巴士無乜人 會有個個後生仔成日自言自語係度鬧佢老細

屌你唔係見到我嘛
我有車
但平時放假出街都鐘意坐巴士(如唔使點轉車)
可以打下機訓下覺
其實幾舒服

就算有車
做得多司機都會想做下乘客
利申有車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞