覺唔覺人愈大愈鐘意搭巴士

253 回覆
2544 Like 38 Dislike
由細到大都係鍾意巴士

利申搭緊巴士覆
地鐵好Q多人
由細到大都鍾意巴士多過搭鐵
真係冇乜人既地鐵=由頭站開始坐既地鐵>巴士
Agger
但係如果兩樣都多人到逼死我會揀地鐵
企下層走廊讓路比坐位落車簡直想死
人太多企到門口位又驚遮住司機
又驚一轉彎撞門飛出車
地鐵逼上車落車易啲
香港巴士好頂腳,6呎1
除咗返工同好撚趕之外,其他時間都係搭巴士居多
最鍾意搭入左市區嘅A車
幾蚊雞有免費wifi+張凳勁好坐
慢慢碌返去都無所謂
約左人會搭地鐵
冇約人搭巴士,可以望到街
睇下街道既變化
夜晚搭尾果幾班最有感覺,無乜人又唔會塞下塞下其實都好快

每次都望住出面,諗下點解自己成世仔乜野好事都無
諗下自己邊到做得唔好,邊到可以再努力啲,
諗下將來有乜目標,諗下自己仲生存黎做乜..
船先正,住過離島好爽
但巴士全部都一陣膠帶燒著的味道,一上車第一感覺就係反胃想嘔
聽住歌坐上層窗邊位
細個覺得香港有地鐵咁撚快點解仲有咁多人搭巴士

大個左發現巴士去到地鐵去唔到既地方之外仲比左個空間自己

地鐵係快 完全體現到香港人既節奏
就好似呯呯呯 咁快
仲有放工時間地鐵真係多人到入都入唔到
返左成日工/學 身心都好疲勞既時候 仲要同班唔識既人鬥逼鬥撞咁 唔講以為係去搶錢

相反

坐係巴士到慢慢咁搖返屋企/目的地
將手機放埋一邊對住出面個窗放空諗下今日做左啲咩 諗下受左啲咩委屈 諗下做錯左啲乜 再睇睇出面好似螞蟻咁密集既香港人
覺得自己有返啲空間考思下人生

btw 唔計個d逼到仆街既巴士路線

仲有 唔係逼爆既巴士線一定有位坐
我搭地鐵會好撚躁,好想撞鳩啲人
巴士舒服好多,有啲巴士仲快過地鐵

特別想撞鳩廢老
搭地鐵除左快根本冇野可取
搭巴士又可以有自己空間,睇下周圍環境
又可以望住出面發夢
返工又攰,放工返屋企又家嘈屋閉
次次返屋企一定係搭巴士,就算轉兩程車都咁話,經過觀塘最好塞埋車
因為我唔想咁快返屋企,全日裡面得返放工搭巴士嗰個半鐘可以畀我回到氣

搭地鐵,不了
紅磡返工,住將軍澳,如果搭地鐵就要係咁轉線,由黃埔上車迫到藍田先有位坐,坐得嗰一陣去到調景嶺轉將軍澳線又要迫到坑口先有得坐,坐到寶琳仲要排成四個字隊搭小巴去冇地鐵站嘅屋邨,放工都要咁糟質自己
搭地鐵除左快根本冇野可取
搭巴士又可以有自己空間,睇下周圍環境
又可以望住出面發夢

搭地鐵對我嚟講除咗快同多女之外冇好處畀到我
舊香港人:巴士情懷
新香港人:港鐵便捷
搭巴士聽歌好正
舊香港人:巴士情懷
新香港人:港鐵便捷

各有所好 咁都要分

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞