信自然療法死全家! (2)

264 回覆
14 Like 0 Dislike

有時替科學家傷心 低工資 用盡腦力改善社會
換黎呢班唔理解既人話你low level就抹殺一切努力

睇下steve job點present iphone先啦
人地講feature
信可靠度,穩定性
公眾唔會理你 nanolevel hardware design
公眾唔會理你 software 具體點運作

只需要知點用,好唔好用,會唔會hang 機,資料安唔安全

醫學都一樣,公眾只需要知,西醫幫唔幫到我,誤診多唔多,誤診勁唔勁,有冇不良反應,有乜副作用。
公眾需要知,另類治療幫唔幫到我,誤診情況如何,有冇不良反應,有乜副作用,是否安全可靠。

通常,事實勝雄辯,都係統計和實證最好

中大都成立左綜合醫療啦,中醫科

係你班傻鳩先ban alternative medicine

人地醫學界都講 integrative medicine 啦

係你班on盲科學怪人就西醫only

我係北美醫學界,針灸推拿D中醫野當係強身健體都仲有人用下,不過可能我見識少,真係好少聽人講用 integrative medicine 醫病

另外係你最鍾意引用既維基百科

Complementary medicine (CM) or integrative medicine (IM) is when alternative medicine is used together with functional medical treatment, in a belief that it improves the effect of treatments.[n 7][11][32][33][34] However, significant drug interactions caused by alternative therapies may instead negatively influence treatment, making treatments less effective, notably cancer therapy.[35][36]

不過呢個批判都係岩
自己衡量
我反對權威代人選擇
成班友好似痴左線咁

你係反晒所有學術,然後覺得因為你做政府工識行政,所以係真理

你講你自己
反另類治療的係你
我幾時反學術
不反另類治療等於反學術
on9理科生
不如你問下中大點解要搞integrative medicine

你話信科學=服從權威替人選擇仲唔係反哂所有學術

人地個論點打擊到你就話自己衡量
你唔怪得人地話你傳銷撚架,因為你既討論方式完全係傳銷撚型,明知自己立足點唔穩都照講,人地講中你唔穩既地方就格硬附和讚同但不改立場,完全係浪費時間既討論
條on9得三板斧
一味識撻term
求其引文
選擇性無視
問joe2017

自然療法有無一d double blinded, randomised, controlled 既 clinical study?

有既你分享下唔該
當依家醫學界大方向係想未來 100-200 年後所有病都有得醫,例如
器官老化/衰竭:iPS cells, Synthetic Biomaterial for Regenerative Medicine
Cancer:killer T cells
遺傳病:CRISPR

而竟然仲有D傻鳩信飲鹼水改變身體 pH 去殺死癌細胞,其實真係幾可悲

另類治療唔只限呢些,還包中醫都係。

不過在人權上,其實信左飲鹼水改變身體ph值殺cancer死左,父母堅信搞到孩子出事,都唔應該blame the victim。

班友唔講人權,我叫佢返 isis 好過。

人地講feature
信可靠度,穩定性
公眾唔會理你 nanolevel hardware design

醫學都一樣,公眾只需要知,西醫幫唔幫到我,誤診多唔多,誤診勁唔勁,有冇不良反應,有乜副作用。
公眾需要知,另類治療幫唔幫到我,誤診情況如何,有冇不良反應,有乜副作用,是否安全可靠。

係你班傻鳩先ban alternative medicine

人地醫學界都講 integrative medicine 啦

我係北美醫學界,針灸推拿D中醫野當係強身健體都仲有人用下,不過可能我見識少,真係好少聽人講用 integrative medicine 醫病

Complementary medicine (CM) or integrative medicine (IM) is when alternative medicine is used together with functional medical treatment, in a belief that it improves the effect of treatments.[n 7][11][32][33][34] However, significant drug interactions caused by alternative therapies may instead negatively influence treatment, making treatments less effective, notably cancer therapy.[35][36]

不過呢個批判都係岩
自己衡量
我反對權威代人選擇
成班友好似痴左線咁

你講你自己
反另類治療的係你
我幾時反學術
不反另類治療等於反學術
on9理科生
不如你問下中大點解要搞integrative medicine

你唔怪得人地話你傳銷撚架,因為你既討論方式完全係傳銷撚型,明知自己立足點唔穩都照講,人地講中你唔穩既地方就格硬附和讚同但不改立場,完全係浪費時間既討論

錯誤聯想式思考
associative hinking fallacy

人地講feature
信可靠度,穩定性

不過呢個批判都係岩
自己衡量
我反對權威代人選擇
成班友好似痴左線咁

你講你自己
反另類治療的係你
我幾時反學術
不反另類治療等於反學術
on9理科生

錯誤聯想式思考
associative thinking fallacy
當依家醫學界大方向係想未來 100-200 年後所有病都有得醫,例如
器官老化/衰竭:iPS cells, Synthetic Biomaterial for Regenerative Medicine

而竟然仲有D傻鳩信飲鹼水改變身體 pH 去殺死癌細胞,其實真係幾可悲

不過在人權上,其實信左飲鹼水改變身體ph值殺cancer死左,父母堅信搞到孩子出事,都唔應該blame the victim。

點解父母有權決定子女生死
問joe2017

自然療法有無一d double blinded, randomised, controlled 既 clinical study?

有既你分享下唔該

chinese medicine 好似有
中大浸大有做
痴撚線

問你
人家孩子,是由父母生,定由社會生?
問joe2017

有既你分享下唔該

chinese medicine 好似有
中大浸大有做

Quote出來睇下?
joe2017

你認為中醫係part of 自然療法?
回帶
整理討論

一開始,我好明確,支持自由選擇。
為加拿大案判決感到痛心,認為係對父母二次傷害。呢個立場明確。自由選擇。

之後有人blame
又聯想起econ theory
市場經濟論
之後有網友blame經濟學,話經濟學垃圾,零作用。我反問bitcoin 起家, 金錢定義,apple炒風,經濟學都解釋得好明確,作準確預測。

之後有人再認為alternative medicine on9和一定要取締。話西醫最科學,替代醫學不科學。西醫科學,但唔等於要取締替代醫學。

西醫都有佢盲點,但為何要剝奪消費者選擇?我講出佢有制度上的盲點,有網友又當左我陰謀論?唔係打稻草人做咩?我講出身邊有好人靠替代醫學醫病成功,又冇人理,當講假咁。

最後,我冇sell替代醫學。只係強調,自由、人權的重要。如果你唔同意,移民大陸或伊斯蘭國就岩晒你。

「雖然我唔認同你講,但我會捍衛你講野的自由」。

最後用宗教信仰做比喻

雖然我認為基督教先是真,其他係假神,但我們都會尊重其他信仰,包括佛教和伊斯蘭教。呢個就係自由精神的理念。

知唔知伊斯蘭教都認為阿拉係真神,全部係假。如果伊斯蘭政府為左要保障市民和,要「取締」假神,避免市民受假神迷惑,ISIS 就係咁樣黎。

如果唔用西醫方法,堅持用另類治療醫,結果出左事,要拉父母坐監。睇西醫,出左罪事,父母冇罪。基本上是默認西醫權威,市民一定要聽西醫。咁同伊斯蘭人覺得市民一定信阿拉有咩分別?

點解香港民主運動搞唔起?除中共干預外,呢度睇到,根本好多人都有權威性人格係入面。權威性人格,點搞民主呀?

最後,美國有大多數很多州,在虐兒條例中,係有religious exemption,這就是人權和自由的表現。Alternative medicine 唔知可唔可以apply。只不過佢加拿大呢個州,就冇呢個exemption。

======
權威性人格的,不如移民去大陸啦。
大陸都係以科學無神論治國,非常科學。

對住你, 咩人都係權威

因為你只係一隻乜都唔識嘅 傳銷狗 陰謀論者

訴諸人身 + 訴諸情感 + 訴諸權威 + 稻草人

垃圾冇邏輯,懷疑你 hkale all fail ?

老實講,雖然無睇哂,但係啲巴打駁你嘅理據係基於書本上嘅理論同現實嘅統計數字,我唔覺得有訴諸權威嘅情況喎

我都話多個選擇,比冇選擇好

咁你限左自己選擇一個系統,all trust in, 冇得揀alternative, 唔係諸訴權威

之前個post都有人講過,現代醫學都係依附於現代科學而存在,咁講,醫學係運用科學理論以達效果。

我唔知你信唔信科學,但係普遍世人都係相信scientific method, 即係要求理論入面冇邏輯矛盾,亦要求可證偽性,由之前個post到相信好多巴打都睇唔到其可證偽性

你講到非科學嘅自然療法係一種alternative,另一種系統,即係你有現世流行以外擴展同確保真實知識嘅方法,如果你拎唔出呢個方法點work,咁你仲想人信你?

更何況,如果相信數字同被人不斷驗證嘅理論係訴諸權威嘅話,咁你主張嘅alternative, 又係唔係訴諸權威呢?

你識講科學係實證,統計
唔係信科學教

睇下市場點講先
alternative medicine
最多係中醫 講陰陽五行 非科學醫療
成行成市 好多都反映有效

其次係脊醫

再其次係營養和補品治療,營養補品都係base on科學研究,但冇入西醫範圍。非西醫=非科學,咪on9 la。

信仰治療都係自然療法 呢個冇得講。上帝係真兼肯打救你,一定比醫學好。上帝話唔會祈下禱打下坐就幫你,你就死硬。

真理還真理,市場還市場,你咁都唔識分?

你知唔知以前啲人用可樂嚟醫頭痛同咳嗽?藥用市場上有可樂份係咪等於可樂嘅療效有數據支持?

你到底知唔知咩係統計?

你條on9用夠blame the victim未

細路無足夠資訊經驗智慧去做決定
所以由大人幫佢地做決定
大人有呢個權利自然就負返相應責任

同獨留兒童一樣
細路出事唔搵父母搵邊個算帳
唔好以為撻個blame the victim 就覺得自己啱啦
柒頭

問你

孩子告父母,都仲可以講下人權。

孩子死左,社會代孩子告父母。而且,件事又冇影響到公眾利益。

社會根本就越晒權,赤裸裸踩踏人權,偽保護。社會並沒有分擔生孩子的痛楚,但卻告父母。你唔覺件事有問題咩?

問你

社會有責任確保其成員的生存權利不會受到任何人侵犯。
joe2017

part of alternative medicine

問你

條友成日講人權
最無人權先係佢
當正子女係父母財產
玩撚死佢都係應份無責任
最封建思維就係佢

問你

最好搵返死者亡靈對質,
睇下佢想唔想告過父母。
joe2017

part of alternative medicine

上面問你自然治療法有無double blinded RCT

你認為你有無迴避問題呢?

問你

條友成日講人權
最無人權先係佢
當正子女係父母財產
玩撚死佢都係應份無責任
最封建思維就係佢

睇你你冇做過人父母

問你

孩子告父母,都仲可以講下人權。

孩子死左,社會代孩子告父母。而且,件事又冇影響到公眾利益。

社會根本就越晒權,赤裸裸踩踏人權,偽保護。社會並沒有分擔生孩子的痛楚,但卻告父母。你唔覺件事有問題咩?

呢件事個父母係加害者

社會有責任防止同類事實發生,枉信自然療法害死人咪妨礙公眾利益囉,呢對父母督信自然療法唔單止害死個仔,仲座大左呢埋騙子,咪妨礙公眾利益囉

仲有點解要分擔生孩子既痛楚,社會先有權理你?你唔撚係行政主導既咩

問你

最好搵返死者亡靈對質,
睇下佢想唔想告過父母。

其實都可以斷定現實生活既你都幾神化奇怪

如果真係受過大學教育既話

你應該係讀到痴撚左

問你

條友成日講人權
最無人權先係佢
當正子女係父母財產
玩撚死佢都係應份無責任
最封建思維就係佢

睇你你冇做過人父母

唔好迴避問題答左我先啦
成日都呢招好悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞