[長氣多圖][永不爛尾] 神奈川東海道沿線膠遊之旅

388 回覆
28 Like 1 Dislike
玩完返嚟啦,大井川太遠去唔到了
而且我去個日都落雨,算數

下次
大把機會

應該都難D, 呢個AREA好難去, PASS又無
真係要有機會先會再去

如果出pass既話載客量應該直線上升

成個日本係得呢part無pass
好彩我叫做唔洗走回頭路都仲ok
你話要東京入東京走真係點算
就咁睇山陰山陽pass真係世界級

我今次咪東京入東京走, 車費
話說我最後計過條數用左個張4500YEN 3日既靜岡PASS

下次
大把機會

真係要有機會先會再去

話說我最後計過條數用左個張4500YEN 3日既靜岡PASS

用pass去左邊?小國神社?

下次
大把機會

真係要有機會先會再去

係, 三島<>掛川, 一程要1940yen, 咁樣已經3880yen
之後三島<>修善寺, 一程要510yen, 即係加埋1020yen
咁樣已經超出左4500yen, 個pass仲包埋修善寺去溫泉個程巴士, 同埋回程三島去熱海個程JR, 所以有賺

但正常我覺得係用唔著呢張pass

下次
大把機會

真係要有機會先會再去

係, 三島<>掛川, 一程要1940yen, 咁樣已經3880yen
之後三島<>修善寺, 一程要510yen, 即係加埋1020yen
咁樣已經超出左4500yen, 個pass仲包埋修善寺去溫泉個程巴士, 同埋回程三島去熱海個程JR, 所以有賺

由東玩到西再返去東就叫抵玩

真係要有機會先會再去

正常一邊入另一邊出,好難3日內搭到4500yen, 又唔俾人搭新幹線

正常一邊入另一邊出,好難3日內搭到4500yen, 又唔俾人搭新幹線

最重要係去唔到伊東
真係把托

最重要係去唔到伊東
真係把托

伊東係JR東日本地頭,唔包好正常

4500又好難包
佢肯加返1-2日,加埋新幹線,價位去到8000-10000都ok

最重要係去唔到伊東
真係把托

如果包埋真係會考慮下
三日搭jr真係搭唔到幾多
上山中城果段箱根pass又包埋
東海道本線又無特急車

最重要係去唔到伊東
真係把托

如果包埋真係會考慮下
三日搭jr真係搭唔到幾多
上山中城果段箱根pass又包埋
東海道本線又無特急車

以前有架特急東海由靜岡去東京,不過因為無客摺左

4500又好難包
佢肯加返1-2日,加埋新幹線,價位去到8000-10000都ok

如果佢賣8000但可以包果個AREA既新幹線, 我就真係會買
4500真係超雞肋, 唔係好似我咁ON9 係到來回三島同掛川, 我都唔知點樣可以3日內用4500yen

我諗呢張pass好少人買
留名
留名

芽菜巴打
幾時再行呀
DAY7 終

1240到寸又峽
因為要坐1400既巴士番到千頭先可以趕得上SL火車
由巴士站到達夢之吊橋既時間大約30分鐘
來回就差唔多一個鐘
所以係呢度既時間都算要爭分奪秒既

不過人很少
雖然要行快少少
但都唔會算係太趕

寸又峽地圖

唔少人會黎到呢度住一晚侵溫泉
同車有幾個大陸妹都係咁做
巴士司機驚佢地唔識路去旅館仲特登車番佢地番轉頭

車輛禁止進入

由呢度開始所以人都要步行去夢之吊橋

有心型繪馬可以玩下

但唔關我呢D毒撚事

過左個關口

後面有個阿姐笑笑口叫你幫手捐錢美化寸又峽
難得細佬我心情靚
就比左褲袋D散紙佢咁
佢又會比張地圖你玩下
咪當係入場費LOR

沿路雖然係馬路

但唔會有車行
條路又唔會斜黎斜去
行得好舒服

好大霧

霧中心有條吊橋
心諗咁鬼遠
會唔會半粒鐘都去唔到架

點知越行越遠
但地圖又無指錯wor
唯有信佢啦

過完條隧道
https://3.bp.blogspot.com/-2iNwLmx7-TY/WhV6thngSyI/AAAAAAAAClk/B2_6j4Wxr0YBsMf324c1oz0KgKXqx-txgCLcBGAs/s1600/DSC07086.JPG
就見到呢D牌

唔知佢UP乜
仲以為封左無得行
點知後面對情侶見到又好似無問題咁繼續行
咁就照跟啦

下面就係吊橋啦

都幾深下

落到去仲再多段路
又見到呢條吊橋

今次我可以肯定呢條唔係我頭先行果條啦
除左地點唔同
佢條橋下面仲要無乜河水既
咁一定唔係啦
不過咁深處既吊橋都唔知點樣先可以去得到啦

樹都有雌雄同體

番到入口
黎到呢間手信店

見到有個山いも餅唔知乜黎又想試下
咁見仲有少少時間就坐低左黎食

杯茶又幾特別

兩塊餅

甜甜地脆脆地又怪怪地
食完我都唔知係乜黎

坐番巴士出千頭
個巴士司機又係頭先車我入黎果個
佢問我今次去邊
我話番去車站
佢就叫我訓下先因為有排行
唔早唔遲1440番到車站

搭上1453班SL火車完全無難度
同佢講番我上網訂左飛就補800YEN急行飛搞掂

張飛幾靚仔
唔知關羽靚唔靚

可能我BOOK得早
坐第一卡車5號位
一入黎到就見到呢架黑色車啦

車尾黎
成個車好長

人又唔多
好似迫晒係車頭坐咁

難得既機會
當然要搵人幫自己影相啦

點知佢影得好過我影果幾張好好多

出面又落番雨
就急急腳搵我自己個位啦

5D

窗邊位
A-D就係我同我對面呢個對頭位

不過我估佢應該係比晒A-D我既
就好似唔會搭檯咁
下個預約者就比6號位佢

有幾十年歷史好古老既車卡

窗口係推上去架

仲係木地板

好正

開車果時一邊行一邊噴煙真係好撚正
D煙好好聞

之後仲有有個阿婆會推銷玩具
但無乜人理佢好慘

玩具就無興趣啦
不過就幫趁左佢買左盒動輪燒

成舊都係紅豆
好顛

不過架火車越行就越大雨

搞到無乜風景睇

去到中段女車長會行過黎表演吹口琴
勁懷舊FEEL
仲會問你有咩感受
不過佢見我唔係日本人都無咩點問我

番到新金谷成個SL旅程就結束啦
又落大雨
就無咩點樣留念既野
即刻跳上格離架車番金谷站拎番個背囊走LU
出左掛川站
諗起成日都無飯落肚
就即刻跳左去食飯
忍左咁多日
今次終於食鰻魚飯啦
間野叫鰻魚甚八
五點開門
我都係過左幾分鐘入去
點知已經有兩檯人坐左係度
我估有唔少都係訂檯黎食既

其實日本人都幾煩
明明有位
但都要你係出面等陣先比你入

有三個價錢

唔理啦
叫最貴果隻

比左壺茶你自己玩

佢D鰻魚係即燒既
由五點等到六點先有得食
不過唔緊要
今晚我無野做大把時間任你玩

個飯未開蓋已經好香
格離個男人仲係咁同條女話呢度鰻魚飯好好食

個賣相都好好
不過D菜我就真係唔識欣賞啦
但係唔食又好似唔尊重咁
最後我都係食唔晒

講番個飯
係真係無撚得輸
好脆口
D汁又夠味
真係勁好食
我正式宣佈
鰻魚係日本最好食既食物
因為時間有D耐
我已經唔係幾記得蓬萊軒既味道
所以呢餐真係我成世仔最好食既一餐

今日大井川一次過滿足我三個願望
湖上站
吊橋
蒸氣火車
又食到一餐咁好食既鰻魚飯
最後間酒店又係正

係大阪我住過間御宿野乃
係屬於DORMY INN集團既
今次係掛川
又係住呢個DORMY INN
三百幾蚊晚
抵到爛
佢仲話個溫泉係全晚任浸無休息時間
不過我覺得張床已經好正所以無去到浸

間房真係同大阪果間一模一樣
仲大間D添

原本PLAN過十一二點過去SAWAYAKA食宵夜既
但原來西掛川十點幾就無車番掛川
食完個鰻魚飯又太飽唔想想咁早食其他野
最後都係張床度碌黎碌去算

DAY7 完

成個旅程淨番最一日啦
我星期五就要考車
所以聽日好大機會唔會更新住啦
不過放心
我今日星期一定會寫完佢既
希望可以係考到個車牌開開心心咁完成呢歸遊記啦
係三島大社買既交通護符我呢幾日練車一直都帶住
感覺好似真係好左咁
希望佢真係幫到我合格
我唔想再肥又要課多幾千蚊啦
寸又峽係咪得訂之吊橋一個POINT?
個時睇相見到條橋好靚, 但心諗應該得一個角度同一個景點, 咁遠水路搭車入去睇完就BYEBYE, 結果無去到
個時睇相見到條橋好靚, 但心諗應該得一個角度同一個景點, 咁遠水路搭車入去睇完就BYEBYE, 結果無去到

仲有個飛龍橋既
不過應該無咩好睇
我覺得夢之吊橋好玩過三島吊橋同門脇吊橋好多
相比之下
果兩條根本稱唔上吊橋

仲有個飛龍橋既
不過應該無咩好睇
相比之下
果兩條根本稱唔上吊橋

因為我之前睇相係咁樣

仲有個飛龍橋既
不過應該無咩好睇
相比之下
果兩條根本稱唔上吊橋

因為我之前睇相係咁樣

咁樣靚好多
但應該好難影到無人
我見話紅葉季節要排一個鐘隊黎過橋

仲有個飛龍橋既
不過應該無咩好睇
相比之下
果兩條根本稱唔上吊橋

因為我之前睇相係咁樣

咁樣靚好多
但應該好難影到無人
我見話紅葉季節要排一個鐘隊黎過橋

要等幾耐先捕到依個timing
大阪個間野乃又貴又唔抵,富山個間太正
大阪個間野乃又貴又唔抵,富山個間太正

富山係dormy inn定野乃?
我搵過金澤果間好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞