[冇圖] 有無救護車同好?

207 回覆
42 Like 3 Dislike
st.john閃燈響號法例上洗唔洗讓?

痴線,梗係打死都唔好讓啦 正垃圾救護車

人地係緊急救護車黎架嘛,車身印有emergency,一閃燈響號佢就係緊急救護車,同消防救護車一樣

你可能話st john有幾急姐

我就知道有過騎師墮馬,呼吸困難,車禍傷者等等呢d case會閃燈

不過香港唔讓緊急車都唔會犯法嘅
唔知呢道幾多位救護巴
利申 考緊

上面好似有人做緊
你睇下我個名
你睇下我個名

巴打做緊救護?
同好留名
btw巴打知唔知現役救護車嘅車內資料
諗住畢業之後去考救護不過驚唔夠高
中意消防車多d
電單車都好型棍
同好留名

救護車內嘅裝備?大括知道有鏟床,有大床,細輪椅,固定頭套,suction機,血壓計,生理鹽水,某些藥物(我估有ventolin?adrenaline? dopamine?nitrogen glycerin?),air bag,氧氣,AED之類,部分車有ECG機等等,歡迎巴打們補充

我覺得你應該要知嘅係全港有幾多救護站?89個?
有咩類型車?上面果d
普通救護員可以做咩?藥物可以俾咩藥
醫院位置,屬於咩聯網?
救護車有無綠浪系統?無

歡迎補充
同好留名

救護車內嘅裝備?大括知道有鏟床,有大床,細輪椅,固定頭套,suction機,血壓計,生理鹽水,某些藥物(我估有ventolin?adrenaline? dopamine?nitrogen glycerin?),air bag,氧氣,AED之類,部分車有ECG機等等,歡迎巴打們補充

有咩類型車?上面果d
醫院位置,屬於咩聯網?
救護車有無綠浪系統?無

歡迎補充

唔該巴打 又學到野了
同好留名

有咩類型車?上面果d
醫院位置,屬於咩聯網?
救護車有無綠浪系統?無

歡迎補充

89係消防局,消防處點會比咁多局救護,得39間救護站
同好留名

有咩類型車?上面果d
醫院位置,屬於咩聯網?
救護車有無綠浪系統?無

歡迎補充

89係消防局,消防處點會比咁多局救護,得39間救護站

你啱,我搞錯左

琴日兩位馬拉松跑手入ICU都係st john車送,如果你下次見到閃燈,識做啦
pish,有無巴打交流下

人地係緊急救護車黎架嘛,車身印有emergency,一閃燈響號佢就係緊急救護車,同消防救護車一樣

我就知道有過騎師墮馬,呼吸困難,車禍傷者等等呢d case會閃燈

其實
安全 讓到就讓 覺得危險 就寧願唔好讓

其實

比個建議大家,首先聽一聽有無Siren,因為當緊急車輛如果要違反交通規例執行職務時必須視聽警號同時開啟。
另外,聽下Siren有無變聲、音量增加,可供參考。

其實

比個建議大家,首先聽一聽有無Siren,因為當緊急車輛如果要違反交通規例執行職務時必須視聽警號同時開啟。
另外,聽下Siren有無變聲、音量增加,可供參考。

唔post轉院救護車既

同埋HA 果啲非緊急運送既算唔算救護車
其實ams總共有幾多架救護車? 成日行過何文田都係得果5,6架

呢個唔太清楚,佢地好似好混亂,網上無乜資料,AMS官網亦久沒更新,好多野都仲留係2015年,比較唔透明,

以我所知,上年好似有7至8架?出車率好低,所以好少見

好似話佢地轉緊型?因為同st john太相似,但又唔夠st john多人多車,因此依家專注做非緊急轉院及接送服務,部分政府活動急救當值,介毒服務等等

民安,AMS同SJ呢3個好應該整合一下
唔post轉院救護車既

你圖嗰張入面都係緊急救護車
HA 就係非緊急救護車
唔post轉院救護車既

因為搵唔到啲靚圖 可能比較少見

我覺得果啲已經唔算係救護車,最多叫運病人小巴
其實ams總共有幾多架救護車? 成日行過何文田都係得果5,6架

呢個唔太清楚,佢地好似好混亂,網上無乜資料,AMS官網亦久沒更新,好多野都仲留係2015年,比較唔透明,

好似話佢地轉緊型?因為同st john太相似,但又唔夠st john多人多車,因此依家專注做非緊急轉院及接送服務,部分政府活動急救當值,介毒服務等等

民安同輔警整合啦,我覺得無乜分別 都係做下人流管制,輔警平時都話可以巡下街,民安真係變夾心餅

SJ已經一百年,AMS功能重疊左,搞到AMS出車又唔夠SJ多,急救當值又比SJ搶哂

都唔明政府搞乜
好救護員多d

民安同輔警整合啦,我覺得無乜分別 都係做下人流管制,輔警平時都話可以巡下街,民安真係變夾心餅

SJ已經一百年,AMS功能重疊左,搞到AMS出車又唔夠SJ多,急救當值又比SJ搶哂

都唔明政府搞乜

輔犬係咪都會噴椒
民安隊就只係最和平既遊行/活動做野
人工只係⅓
再者民安最出名係做山野搜救
已經愈來愈比消防做多

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞