[冇圖] 有無救護車同好?

207 回覆
42 Like 3 Dislike
玩咁多集Gta最鐘意揸救護車
越野車好型
認真問:有事call車 ,消防/stjohn/醫療輔助隊 有冇分別Or有冇條件?

消防咪緊急救護服務
救護員可以比藥/幫病人打針
St John同ams就係非緊急救護服務
st john平時都可以打去個熱線叫車
不過多數小事先會call
會做埋轉院(私家醫院)服務
ams多數做預約服務/大型活動當值stand by
有時打風會出黎幫下手

我就咁睇嘅

有事當然call消防救護車啦,夠多車,救護員急救技巧又熟啲

如果比較少事,例如踩單車仆街,甩骹,而你又想試下st john車咪打1878000,不過我都見過有人懷疑心臟病+呼吸困難都叫st john ,其實都趕得切嘅,見st john救護車趕去做case時手車都幾辣 ,不過最好都搵返消防

醫療輔助就真係好輔助,我對上次見已經係中環formula E賽車,平時你係唔會搵到佢,除非你有醫生簽署申請救護車轉院

巴打咩事,有怪莫怪
玩咁多集Gta最鐘意揸救護車

好易反車
Ams啲車抄消防處
Ams啲車抄消防處

根本就一樣

係啲拉花唔同,不過ams之前比政府話帳目混亂

話佢地亂買車,又用唔到,其實我覺得佢同st john某程度重疊左
啱啱發現左原來defender越野救護車已被消防處抛棄

不過呢架應該係再舊一代

不過呢架應該係再舊一代

http://www.hkfsd.gov.hk/chi/appliances/AMB_LR.html
明明12年就退咗但仲未update
新款救護車得st john有?
有幾多架

不過呢架應該係再舊一代

http://www.hkfsd.gov.hk/chi/appliances/AMB_LR.html

上面果架唔係Benz咩

不過呢架應該係再舊一代

上面果架唔係Benz咩

手殘sorry
新款救護車得st john有?
有幾多架

得兩架

消防處下一批新車依然係舊款

換走晒啲殘既518CDI
不過最好係加多啲車比救護

換走晒啲殘既518CDI
不過最好係加多啲車比救護

救護最大問題唔係唔夠車,而係唔夠人

有成300幾架車,但夜晚竟然可以有啲區得一架救護車on call,你話死唔死

所以夜晚call救護,好多時都要跨區
同好
有冇巴打知道邊到有
救護電單車模型買?
最鐘意新嗰幾部Benz MCTC

我覺得綠色拉花襯佢多啲,霸氣

點解綠色拉花果架個車牌係F?

呢個唔清楚,應該係佢地內部管理改左,因為第一架MCTC其實係由消防喉車改裝而成,所以當係消防車管,F- Fire department,車身無救護兩個字

可能之後改左,或者內部財政條數分開左 所以A800,A801就歸左救護管,A- ambulance,車身亦印上左救護兩字

純粹9up,有錯勿屌

其實係
F 車牌由消防處工程部負責維修及保養
A 車牌由機電工程署負責
其實所有A車牌背後都有1個AM字頭車牌

主要原因係該車輛有專門裝備
機電工程署冇相關工具/知識 做維修
最鐘意新嗰幾部Benz MCTC

我覺得綠色拉花襯佢多啲,霸氣

點解綠色拉花果架個車牌係F?

呢個唔清楚,應該係佢地內部管理改左,因為第一架MCTC其實係由消防喉車改裝而成,所以當係消防車管,F- Fire department,車身無救護兩個字

可能之後改左,或者內部財政條數分開左 所以A800,A801就歸左救護管,A- ambulance,車身亦印上左救護兩字

純粹9up,有錯勿屌

其實係
F 車牌由消防處工程部負責維修及保養
A 車牌由機電工程署負責
其實所有A車牌背後都有1個AM字頭車牌

主要原因係該車輛有專門裝備
機電工程署冇相關工具/知識 做維修

啲救護員話機電署整車啲手勢好唔掂
啲救護車整完都係繼續漏水
有冇巴打知道邊到有
救護電單車模型買?

暫時未見過有,可能太細又太多parts,所以難制造
樓主有冇買My Tiny出既救護車車仔?

轉院救護車
樓主有冇買My Tiny出既救護車車仔?

正宗窮L,成59蚊

你有買?

聖誕節孤獨的浪漫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞