【擁抱微風】我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信 - Post-ending

966 回覆
630 Like 7 Dislike
500正評仲唔post文
信唔信捉你落去耕田
ot完即刻開post
點知未有
好期待阿
炒燶咗隻鍋 洗死人
好快出
「我⋯⋯我無呀,我哩排根本無帶過人去陰間。」

「咁但係我爸爸點會話喺夢中見返我媽咪?哩個唔係去咗陰間係乜嘢?」佢越講越激動,淚水已經流到成臉都係。

「我⋯⋯」

「雖然我好憎佢咁樣對媽咪,但佢始終都係我爸爸呀。」

我好似解釋乜嘢都無用,王胤瀅已經認定咗係我做嘅事,即使我解釋佢都唔會聽得入耳。

我都係將嗰一句唔係我做嘅收返入口,由得佢發泄就算。

「對唔住⋯⋯」

「我想靜下,Sorry⋯⋯」佢望住地下講。

我遞上紙巾畀佢,懸喺半空,佢無接受。

「咁今晚,我⋯⋯」

「今晚就咁算啦。」

「好⋯⋯」
「我⋯⋯我⋯⋯你⋯⋯」佢支吾以對咁,呑吞吐吐,最後話:「你記唔記得邊個係阿龍呀?」

「我記得呀。」

「總之⋯⋯你有咩就問佢啦,唔好再搵我啦,我真係唔係你個妹,我已經避得你好辛苦⋯⋯你當畀個機會我啦,係我哋對唔住你哋⋯⋯對唔住呀⋯⋯對唔住呀⋯⋯」佢一邊講,一邊喊住咁走。

剩返我一個人留喺原地,不知所措。

究竟⋯⋯發生咩事?又關阿龍咩事?

哩個時候,一件件事開始接踵以嚟。

王胤瀅打電話畀我。

電話另一邊,傳嚟佢嘅哭泣聲,佢一路喊一路話:「喂⋯⋯」

當我趕去到醫院,王胤瀅同一個女人坐喺張凳上。

嗰個女人低頭抱面絕泣,而王胤瀅坐喺佢側邊陪住佢,仲有兩個警察喺身邊,拎住筆喺度記錄嘢。

王胤瀅見我嚟咗,都無過乜嘢,淨係點點頭,我睇到佢嘅雙眼通紅。

「妳無事嘛?」

「爸爸唔喺度啦⋯⋯」

當我收到佢電話嘅時候,聽到呢個消息,都有啲唔係太相信。

果然比我估到
有文呀
應該系黑衣人既問題,搞到地府出現問題。
以個起因因為主角帶左老母同細妹落去比人換左
自吹下先
500正評仲唔post文
信唔信捉你落去耕田

太遲了
自吹下先

系你老母
d線開始重疊 正
炒燶咗隻鍋 洗死人
好快出

巴打做廚房?
炒燶咗隻鍋 洗死人
好快出

巴打做廚房?

屋企煮飯食
快啲
好吊癮啊
自吹下先

系你老母
好吊癮啊

點寫你都話吊癮㗎啦
好吊癮啊

點寫你都話吊癮㗎啦

因為係gay廉所以好吊癮
好吊癮啊

點寫你都話吊癮㗎啦

篇文唔好就唔會吊啦係咪先
吊點都好過屌多多聲下化 ?
好吊癮啊

點寫你都話吊癮㗎啦

咁少人點出呀
步出醫院嘅時候,唔知點解好似失去咗一啲嘢咁,心裡面好唔舒服。

返到郵局時,Maggie已經喺門口等緊我。

佢笑一笑,揚起上面嘅信話:「今次哩封信⋯⋯我已經改好。」

我有啲無力微笑回應佢:「我諗一定好睇。」

「確定今次係唔會變啦。」

「嗯⋯⋯」Maggie坐低後,有啲擔心咁望住我話:「究竟人喺陰間,會唔會⋯⋯死?」

「喺陰間已經係死人啦啵。」

「我嘅意思係⋯⋯會唔會有第二次嘅死⋯⋯應該唔會㗎可?」

「點解咁講?」

「無呀,我只係好驚⋯⋯佢睇到哩封信會好激動。」

Maggie嘅爸爸係一個好暴躁嘅人,動輒就會發脾氣,所以屋企啲嘢成日都爛晒。

「會呀。」我答佢。

「吓?」

「陰間嘅人當然都會有可能死。」

「咁⋯⋯」

「妳決定好未?」
好吊癮啊

點寫你都話吊癮㗎啦

咁少人點出呀

你個po點會小人
live
又話少人 好傷心囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞