【擁抱微風】我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信 - Post-ending

966 回覆
630 Like 7 Dislike

撞飛幾米又諗起張gif
揾人幫我送封信畀gay廉啊 提佢岀文

有人捎信的話 可以用我抬頭比多封gay 廉
文呢?
西巴加個速先

其實我係推post嘅
我同王胤瀅都睇到目瞪口呆,竟然就咁有一個人死係我哋嘅面前。

當返屋企路上,佢神情有啲憂傷咁講:「點解⋯⋯最近好多自殺嘅案件,你覺唔覺得?」

「覺呀,哩排嘅新聞全部都係哩啲。」

「好似大家都好唔開心咁樣⋯⋯」

「其實我都有留意緊。」

「你知唔知⋯⋯最恐佈係唔少人網上都話,死嘅人都講過發夢見過一個男人⋯⋯佢會幫人。」

「嗯⋯⋯但幫乜嘢,呢個我就唔知。」

「咁奇怪⋯⋯」我覺得有啲心寒。

「好恐怖,希望哩啲事可以盡快停止。」

「咁我哋⋯⋯之後仲繼唔繼續睇戲?」

「我畀一日時間你諗。」佢微笑咁話,就上返佢屋企。

雖然同王胤瀅出街係一件開心嘅時候,但呢一日大家嘅心情都因為嗰個人嘅死,有啲沉重。
個男人會唔會係爵士,上黎收割返d靈魂
個男人可能係主角自己呢
其實係咪陰間人都有權力寫信
或者去回信
再次live
再次live
有排先夠數

push
事情唔係好似王胤瀅所希望咁樣發展,越嚟越多人選擇自殺。

返到郵局,娟姐又同我講起哩個話題。

「究竟點解會咁多人死㗎⋯⋯」

哩件事真係好奇怪。

「娟姐⋯⋯上次咪話問返下面,點解無啦啦會襲擊我哋嘅?有無結果。」

「下面無回應呀,好似當無哩件事咁。」

「咁奇怪?」

我返到房,無嘢做之下,就上網睇新聞。

咁啱啲媒體開始整專題訪問,研究近期大量出現嘅自殺事件。
記者喺一邊訪問專家:「陳教授,近期咁大量嘅自殺案件出現,好多人都話同社會風氣轉壞有關,你又點睇呢?」

書卷氣深濃、金絲眼鏡嘅教授回應:「社會風氣同人一定係有關係,因為人係群體嘅生物,當大量媒體報道,有所謂自殺潮出現時,確實會令更多人選擇死。」

「即係風氣係主因?」

「不過咁,通常自殺潮都會有特定嘅身份,例如學生咁,今次就⋯⋯」

「咁究竟點解會出現咁大量嘅事件呢?警方都話案件亦無任何可疑的地方。」

教授神情嚴肅咁講:「暫時都未能夠解釋到哩啲事點出現,唯一比較似嘅線索係,好多自殺者都聲稱喺夢入邊見到一個男人,哩一個男人會唔會係關鍵呢?又點解會咁大量嘅人目睹哩一個男人呢?」

記者點點頭,連番同意咁樣講:「無錯啊,哩件事都喺網上面瘋傳。」
教授捻起枱上面一疊疊案件嘅紙張:「第二點奇怪嘅地方係,唔少死者嘅家人都聲稱,死者自殺前並冇任何情緒低落或者遇上啲咩困難,反而係⋯⋯幾開心添。呢樣就令人更加困惑。」

「咁奇怪?」記者話:「好多時自殺嘅人都係因為佢地遇上一啲困難或者係佢哋嘅內心⋯⋯唔開心但無人幫到佢地佢哋先會選擇自殺呢條路,從未聽過因為開心所以去自殺㗎啵。」

「無錯,所以我地都可以判斷,呢次咁大量出現嘅自殺案件,絕對唔係平時咁普通嘅事,當中一定有啲因由。」教授咁樣講:「如果搵唔出呢一個原因,好可能呢個自殺潮會繼續落去。」
第一次留名 繼續出文未
個原因就係
呢班人都係原本要坐郵輪嘅人
個原因就係
呢班人都係原本要坐郵輪嘅人

死神來了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞