【氣象】(2017年10月上旬)一股東北季候風補充為本港帶來有雨天氣

381 回覆
10 Like 0 Dislike
吹得東風大膠盒都唔會跑輸大市

記得要睇埋高空吹咩風

咁聽日高空吹咩風,有利高溫?

本來地面吹東風本來唔會太熱,
但如無意外高空繼續吹暖濕既東南風,
抽象D黎講即係繼續幫你蓋被散唔到熱,
間唔中再俾埋個太陽你。
副高幫手頂到12月都仲有32度
十月熱夜
只待明天
上水今日最高溫去到35.6度 而家仲keep到35.5度 唔講以為而家係7月
今日個氣溫
[gif]😧[/gif]
上水今日最高溫去到35.6度 而家仲keep到35.5度 唔講以為而家係7月

今年上水,西貢,坪洲都好似比往年熱好多

除左坪洲之外,上水西貢不嬲都熱ga la。
通常東北季候風黎之前個日都特別熱,唔知有冇關連
12/10都係輕微降溫咋喎
唔知之後點呢

有樣野叫鋒前增溫
12/10都係輕微降溫咋喎
唔知之後點呢

都係不斷升下跌下,一路慢慢去返十幾度,不過預咗升多過跌

有樣野叫鋒前增溫

不過今次鋒面會到廣東沿岸 睇移動方向似乎係影響台灣

有樣野叫鋒前增溫

所以我唔sure今日係唔係
今日應該係副高影響

有樣野叫鋒前增溫

今日應該係副高影響

乜唔係你地話既高空反氣旋咩?

應該兩個因素都有,疊加埋一齊,我諗反氣旋係dominant,話曬唔係第一日影響,同埋季風唔算好勁

有樣野叫鋒前增溫

今日應該係副高影響

乜唔係你地話既高空反氣旋咩?

應該兩個因素都有,疊加埋一齊,我諗反氣旋係dominant,話曬唔係第一日影響,同埋季風唔算好勁

高空反氣旋同副高有無分別
十月從未試過有熱夜,但酷熱其實十月試過六次,要今日全日高過28都有機會,但最驚佢落驟雨

我期待今年11月熱夜,12月熱夜多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞