【氣象】(2017年10月上旬)一股東北季候風補充為本港帶來有雨天氣

381 回覆
10 Like 0 Dislike

風力一度直逼瑪娃水平

突然咁多人關心冷熱問題 ,平時得我一個講,個個都比我感染晒

即刻諗起呢句

句嘢喺呢刻特別有聲傳神
之前有巴打好似解釋過季候風早洩會令冬天唔夠凍, 係咪真?
JTWC BIN C之旅(23W)

#1 CPA TO HK:658km
#2-4 CPA TO HK:passed
仲係29 30度 痴線
天氣概況▲
一股強烈東北季候風正影響廣東沿岸。
10月嘅強烈東北季候風強竟然唔係涼係熱,還要係熱夜的熱

佢個強烈用左係風力
明明呢個字強烈係指降溫強烈唔係風力強烈 風力強應該係一股達強風程度的XXXXX

交合一向都係咁樣用,真的好難解釋。
呢個moment 係強烈就強烈,
唔一定係降温。
天氣概況▲

佢個強烈用左係風力
明明呢個字強烈係指降溫強烈唔係風力強烈 風力強應該係一股達強風程度的XXXXX

唔一定係降温。

我幾肯定以前交合用得強烈東北季候風一定講緊降溫

東北季候風<強烈東北季候風<寒潮<強烈寒潮
天氣概況▲

佢個強烈用左係風力

唔一定係降温。

X2
天氣概況▲

佢個強烈用左係風力

唔一定係降温。

X2

風勢嚟講,大交合一向會講「一股達強風程度的偏東氣流」(即係大東風),唔會用「強烈」二字

另外,當「東北季候風」有咁上下「強烈」,會轉用「冬季季候風」字眼
咁熱法,黎緊年頭個渣打馬拉松隨時都成30度,到時實好多人出事

唔知一個月偏暖10度會咩環境呢
基本上副高偏強到咁 都要較深嘅西風槽同熱帶氣旋共同影響下先有機會砌低佢
但今年季風槽較弱 熱帶氣旋要入到南海先連接到西南季風 導致熱帶氣旋強度偏弱下較難有作為 加上西風槽活動仲係較弱 令副高繼續佔據華南沿岸氣溫只會繼續偏高
夜晚成30度
唔開冷氣好難訓
好似搞到自己有份搞死個地球咁
2015年10月18度,2016年一月3.1度,所以我覺得應該冇乜關係

好懷念果年10月上旬就已經1字頭
天氣概況▲

佢個強烈用左係風力

唔一定係降温。

X2

風勢嚟講,大交合一向會講「一股達強風程度的偏東氣流」(即係大東風),唔會用「強烈」二字

另外,當「東北季候風」有咁上下「強烈」,會轉用「冬季季候風」字眼

原來係咁
基本上副高偏強到咁 都要較深嘅西風槽同熱帶氣旋共同影響下先有機會砌低佢
但今年季風槽較弱 熱帶氣旋要入到南海先連接到西南季風 導致熱帶氣旋強度偏弱下較難有作為 加上西風槽活動仲係較弱 令副高繼續佔據華南沿岸氣溫只會繼續偏高

認同 9月中至10月頭空颱既後果
天氣概況▲

佢個強烈用左係風力

唔一定係降温。

X2

原來係咁

交合今早修正:

一股達強風程度的東北季候風正影響廣東沿岸。
下星期後期高溫上返30+
夏天無限延伸
下星期後期高溫上返30+
夏天無限延伸

10月19日又上返26-31,隨時又32/33

低溫重要d 乾燥起上黎25-32不是夢但體感唔會好熱既

認同 9月中至10月頭空颱既後果

副高今年真係食左屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞