【氣象】(2017年10月上旬)一股東北季候風補充為本港帶來有雨天氣

381 回覆
10 Like 0 Dislike
基本上副高偏強到咁 都要較深嘅西風槽同熱帶氣旋共同影響下先有機會砌低佢
但今年季風槽較弱 熱帶氣旋要入到南海先連接到西南季風 導致熱帶氣旋強度偏弱下較難有作為 加上西風槽活動仲係較弱 令副高繼續佔據華南沿岸氣溫只會繼續偏高

認同 9月中至10月頭空颱既後果

倒果為因 唔係因為空颱造成副高偏強同季風槽弱
而係因為副高偏強同季風槽弱造成9月後期至而家空颱
(9月中南海有杜蘇芮,唔多對香港有影響姐
JTWC BIN C之旅(23W)

#1 CPA TO HK:658km
#2-#6 CPA TO HK:passed
#6 FINAL WARNING

CPA TO HK:720km(SSW)
10月中都33度
JTWC BIN C之旅(23W)

#1 CPA TO HK:658km
#2-#6 CPA TO HK:passed
#6 FINAL WARNING

CPA TO HK:720km(SSW)

幾時先涼小小呀屌 !!!!
基本上副高偏強到咁 都要較深嘅西風槽同熱帶氣旋共同影響下先有機會砌低佢
但今年季風槽較弱 熱帶氣旋要入到南海先連接到西南季風 導致熱帶氣旋強度偏弱下較難有作為 加上西風槽活動仲係較弱 令副高繼續佔據華南沿岸氣溫只會繼續偏高

表達得唔好 想指出現時要打殘副高需要呢西風槽同熱帶氣旋 但暫時睇可能性偏低

表達得唔好 想指出現時要打殘副高需要呢西風槽同熱帶氣旋 但暫時睇可能性偏低

我回緊副台長
睇黎黎緊冬天都係暖冬
睇九天天氣見到最後個日又升返上31度
到時10月底都就來都仲係咁熱

睇高溫意義唔大
某年年初一二果陣高溫23度,
若果16-23就非常偏暖,
但果日係7-23 好鬼凍

(但十月尾低溫26的確偏高得好緊要
睇黎黎緊冬天都係暖冬

暖秋唔一定係暖冬既

睇高溫意義唔大

即係十月尾26-31就實覺好熱,
但20-31就一d都唔熱
今日有太陽曬既地方都係好熱

我回緊副台長

我覺得相輔相成啦

睇高溫意義唔大

即係十月尾26-31就實覺好熱,
但20-31就一d都唔熱

係相當溫暖?

20-31應該會幾有涼意
永遠都見到第二日係28至32

東北季候風未到又無雨唯一調高
今晚係咪又係熱夜
11月仲有冇機會熱到夜
有冇人可以解釋下?點解高空擾動呢個term剩係出現係冬天春天,夏天未聽過。通常天文台話,受高空擾動影響,雨勢頻密。仲有冬天未聽過副熱帶高壓脊,通常用高空反氣旋,兩者有冇分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞