產業測量師 你問我盡答

154 回覆
6 Like 3 Dislike
rvd有4年,2年chart到都無人工加咁咪好多人走?

考到緊係走啦
有冇巴打做緊LAND SURVEY
想問下有冇見過property management grad 入去做G仔?

無得架 只收hkis accredit

Prop man都accredit嫁 gp
但就唔知G仔收唔收

未見過 應該係唔收
不過近年請多左PMT U GRAD做OFFICER

仲想問下VO個啲會唔會落到簿仔考牌 同埋會唔會請FG?
唔該哂師兄 因為我下年PMT grad
surveying HD grad 可以點搵gp 工 同幾錢人工?
想問下有冇見過property management grad 入去做G仔?

但就唔知G仔收唔收

未見過 應該係唔收

RVD好似唔會幫VO開簿考牌 應該好少請FG做PERM
BTW, HO條PATH應該好過VO
surveying HD grad 可以點搵gp 工 同幾錢人工?

做CONSULTANT 剛FG 應該1皮多D

fg應該都有14 hd唔知
btw有冇邊間consultant仲請緊人

但就唔知G仔收唔收

未見過 應該係唔收

人工都高過啦 隔離飯香
師兄,我poly year1, 下年可以揀civil 或 survey, 邊科出路好,易讀同埋做野會舒服d, 我淨係知survey對英文要求要高d

以我所知CIVIL 同 SURVEYING應該係兩個唔同DEGREE,DEPARTMENT更加唔一樣
點解會YR2揀civil 或 survey? OR LAND SURVEYING?

但就唔知G仔收唔收

未見過 應該係唔收

人工都高過啦 隔離飯香

師兄做RVD?
我只係知條CAREER PATH唔同 唔知邊到好做

個post 係valuer 定 assistant estate surveyor?
hd 條path 大概點行?

但就唔知G仔收唔收

未見過 應該係唔收

人工都高過啦 隔離飯香

師兄做RVD?
我只係知條CAREER PATH唔同 唔知邊到好做

所謂條path咪升senior,好多個VO under一個senior
升一級又加得果少少
GP牌對做VO又無用
睇你aim咩,想hea下唔錯
VO = valuation officer
HO = ?
VO = valuation officer
HO = ?

housing?
civil 考唔到牌賤過地底泥.......
同埋civil engineer 好多時只係做"Technical", 同你讀GP 後做investment properties/PE fund 條路差九條街咁遠....
呢位朋友有讀HKU conversion Master in Real estate 考GP 牌....
surveying for sure, dun go civil
check TG please
19fg 介唔介意tg問你野
Tg hi_e_g
介唔介意私下問樓主
Tg: Chttf19
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞