產業測量師 你問我盡答

154 回覆
6 Like 3 Dislike
巴打 freshgrad 左幾耐先內perm 位

入政府係咪難過qs bs.

入唔到政府 係jll, developer 果d 搵幾錢, 頂盡gm grade 係咪同政府爭好遠

GRAD到PERM位用左6年
應該同QS BS都差不多 因為都係人多位不多 不過可能近年GP易D 因為GP FRESH GRAD愈黎愈少
主要係FRESH GRAD GP人工相對低

剛考完GP入JLL/DEVELOPER 大概2X-3X K
GM GRADE 應該同政府差不多

G->私人->ES/VS?
完左G想做developer難唔難?我對consultant無咩興趣
有冇做過PS?
你覺得咩人會有優勢做番ES VS

條PATH唔詳講啦
某幾個DEVELOPER都多請G
我覺得PS無咩優勢 純人工高
巴打 freshgrad 左幾耐先內perm 位

入政府係咪難過qs bs.

入唔到政府 係jll, developer 果d 搵幾錢, 頂盡gm grade 係咪同政府爭好遠

GRAD到PERM位用左6年
應該同QS BS都差不多 因為都係人多位不多 不過可能近年GP易D 因為GP FRESH GRAD愈黎愈少
主要係FRESH GRAD GP人工相對低

剛考完GP入JLL/DEVELOPER 大概2X-3X K
GM GRADE 應該同政府差不多

G->私人->ES/VS?
完左G想做developer難唔難?我對consultant無咩興趣
有冇做過PS?
你覺得咩人會有優勢做番ES VS

條PATH唔詳講啦
某幾個DEVELOPER都多請G
我覺得PS無咩優勢 純人工高

6年做perm人生贏家
仲諗緊qs定gp 想快啲考到牌同前境好啲 多啲向上流動既機會 兩樣都有好有唔好 師兄有冇咩建議

個人認為QS出路大同發展機會比GP多
GP發展真心比較窄

qs邊方面前境比較好?consultant,mc,政府,developer?

QS我唔太熟 都係講同學既例子
簡單講GP唔太專 純GP專業其實唔值錢
講到尾好睇你個人發展 好似做DEVELOPER 其實唔需要你專業資格 要既係你既SENSE
fg做緊mortgage team 做緊度樓同report 唔知要做耐先可以真係可以掂下valuation 部份

SURVEYING DEGREE FG?
勸你早走早著...晒時間...

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先
因為學既野對考試無咩幫助

係啊 e+打算係做耐小小 之後轉team

咁都好 轉到TEAM搵老細開薄考試

想問下 同一間公司 原本做緊mortgage 開左薄 再轉land matters 會唔會有影響

無問題啦 其實個學會都係流流地
仲諗緊qs定gp 想快啲考到牌同前境好啲 多啲向上流動既機會 兩樣都有好有唔好 師兄有冇咩建議

GP發展真心比較窄

qs邊方面前境比較好?consultant,mc,政府,developer?

講到尾好睇你個人發展 好似做DEVELOPER 其實唔需要你專業資格 要既係你既SENSE

唔該哂師兄 連登有愛

GP發展真心比較窄

唔該哂師兄 連登有愛

放心 咩S都好 最緊要比心機讀書考試
之後條路就好行
呢科其實好野黎
sales team / leasing team 對考牌有用定做 full report team 有用
sales team / leasing team 對考牌有用定做 full report team 有用

一定係full report team
個GP牌唯一有用就係簽report

Sales leasing 唔需要GP資格
Vtc thei 個科測量會唔會難啲搵工?
但我見香港測量學會認可左

上面頭先有位ive師兄問考vo/ so得唔得
其實讀完真係可以試下考 因為撞正政府退休潮 等人用
人工確唔錯 好似大概17-8k起 差不多40k max
唔想做AGENT可以點行?係咪leasing/ value/ investment果D,同埋邊樣最搵得 唔該哂
唔想做AGENT可以點行?係咪leasing/ value/ investment果D,同埋邊樣最搵得 唔該哂

Leasing / investment 咪即係agent 不過係高級D做大DEAL
一定係收佣跑數最搵錢
巴打覺得係大學讀既野有幾多真係考牌/做野用得著?
vsg + esg 一年請幾多個?
唉,讀緊ls,好後悔當初點解唔考好d拎多2分入surveying
打聲招呼, 都係GP, 畢業10年, 私人Consultant 做
fg做緊mortgage team 做緊度樓同report 唔知要做耐先可以真係可以掂下valuation 部份

SURVEYING DEGREE FG?
勸你早走早著...晒時間...

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先
因為學既野對考試無咩幫助

係啊 e+打算係做耐小小 之後轉team

咁都好 轉到TEAM搵老細開薄考試

想問下 同一間公司 原本做緊mortgage 開左薄 再轉land matters 會唔會有影響

轉左先開
打聲招呼, 都係GP, 畢業10年, 私人Consultant 做

師兄有牌未?人工如何?
想問淨係考hkis 唔考rics 會唔會好蝕底? 如果唔係話想出國做野

師兄有牌未?人工如何?

有牌, 都就黎8年牌.....人工ok la...
想學下土地法 係咪得讀測量呢條路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞