產業測量師 你問我盡答

154 回覆
6 Like 3 Dislike
讀咩野同做勝行出身?由畢業到正式註冊經歷左幾長時間?
讀咩野同做勝行出身?由畢業到正式註冊經歷左幾長時間?

POLY SURVERYING
畢業到正式註冊最快兩年
係私人公司定政府做?
係私人公司定政府做?

現在政府
係私人公司定政府做?

現在政府

得一個office嗰個部門?
之前見hkis diploma presentation gp得三十幾人
係咪好難考 定 gp真係得好少?
覺唔覺得偉大的梁震英同志係GP界的學習榜樣?
巴打 freshgrad 左幾耐先內perm 位

入政府係咪難過qs bs.

入唔到政府 係jll, developer 果d 搵幾錢, 頂盡gm grade 係咪同政府爭好遠
你好,想問下你大學期間係咪要返好多intern先有用?
係私人公司定政府做?

現在政府

唔自爆啦
之前見hkis diploma presentation gp得三十幾人
係咪好難考 定 gp真係得好少?

唔難考 個人認為GP最易考
應該係得好少 因為好少人考
覺唔覺得偉大的梁震英同志係GP界的學習榜樣?

覺。因為話GP係唔識睇PLAN
巴打 freshgrad 左幾耐先內perm 位

入政府係咪難過qs bs.

入唔到政府 係jll, developer 果d 搵幾錢, 頂盡gm grade 係咪同政府爭好遠

GRAD到PERM位用左6年
應該同QS BS都差不多 因為都係人多位不多 不過可能近年GP易D 因為GP FRESH GRAD愈黎愈少
主要係FRESH GRAD GP人工相對低

剛考完GP入JLL/DEVELOPER 大概2X-3X K
GM GRADE 應該同政府差不多
你好,想問下你大學期間係咪要返好多intern先有用?

有用啊
試下唔同FIELD (EG. BS QS GP) 同埋識下人 將來搵工一定有幫助
我想問你對 esg & vsg 有咩睇法?
e.g.
1. 適合咩人
2. 出黎private firm條路點樣?
3. 可以入到另一邊嗎? eg. esg 去rvd

thanks
e.g.
1. 適合咩人

thanks

1. 適合如果你想最後去政府做既人。個人認為做G對考試好有幫助。
2. 做CONSULTANT既話要做大FIRM,學野全面D。細FIRM得個做字,條路難行好多。當然如果你夠勁去到DEVELOPER做MT就更好。
3. 可以。VSG/ESG 都有去兩邊做。

個人認為第一份工好緊要,基本上已經定左你條路點走。
有冇做過ESG?
e.g.
1. 適合咩人

thanks

講埋ESG 同 VSG分別。
ESG 學野全面D又可以話散D,但學既野(EG. LAND ADMIN) 對你將來去私人公司(特別係DEVELOPER)有幫助,所以一般私人公司都相對鍾意請ESG。
VSG 學野比較專又可以話窄,學既野主要係RATING同VALUATION,一般私人公司不太需要識關於RATING既野。但又正正係咁,如果最後想考番入RVD又可能較其他人熟RATING而有優勢。
有冇做過ESG?

唔自爆
人工幾多?

政府工
POINT 30即約$50K起
10年到MAX POINT 43即約$100K
人工幾多?

政府工
POINT 30即約$50K起
10年到MAX POINT 43即約$100K

同積師engine睇齊
係私人公司定政府做?

現在政府

唔自爆啦

So

果個部門唔係只請三大既GP?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞