產業測量師 你問我盡答

154 回覆
6 Like 3 Dislike
CBRE定JLL好做?
係私人公司定政府做?

現在政府

得一個office嗰個部門?

唔自爆啦

So

果個部門唔係只請三大既GP?

我唔知講邊個部門
但香港讀GP得HKU同POLYU 無你所講其餘兩大
CBRE定JLL好做?

睇你講做咩先 做AGENT定VALUATION

個人認為CONSULTANT FIRM JLL 係最好
係私人公司定政府做?

現在政府

得一個office嗰個部門?

唔自爆啦

So

做DLO (好似係)
平時主要做啲咩?
fg有冇機會直接入developer做mt?
如果得既話建議入政府定mt??

利申師弟
想問下讀qs 有冇得諗(外國)

使唔使理科底

利申師弟

有 但極少例子 因為大DEVELOPER MT係同所有FG競爭
咁如果有機會入到大DEVELOPER MT當然去見識下
但入政府做G仔都好好 人工高 收工準時 多時間讀書同玩
平時主要做啲咩?

主要做估價 詳細唔講了
想問下讀qs 有冇得諗(外國)

使唔使理科底

出國讀都可以 留意番行英制既國家先有呢行

唔洗理科底 雖然係BSc 但入大學既同學一半理科一半文科
平時主要做啲咩?

主要做估價 詳細唔講了

landsd es定 rvd vs好做d?
平時主要做啲咩?

主要做估價 詳細唔講了

landsd es定 rvd vs好做d?

行家?
其實都係睇做咩位 兩邊都有好有唔好啦

利申師弟

有 但極少例子 因為大DEVELOPER MT係同所有FG競爭

如果係大firm呢?邊樣對考牌最大幫助
Rics interview會問咩多

利申師弟

考牌黎講一定係G仔,G仔個PROGRAM行左廿幾年,可以講政府幫你考牌。
私人公司請你唔係幫你,係請你做野幫公司搵錢。
Rics interview會問咩多

我無入RICS,答唔到

利申師弟

考牌黎講一定係G仔,G仔個PROGRAM行左廿幾年,可以講政府幫你考牌。

師兄係一grad就係入政府?過咗兩年會唔會請返?聽講個program兩年完咗就要再揾過工咁

利申師弟

師兄係一grad就係入政府?過咗兩年會唔會請返?聽講個program兩年完咗就要再揾過工咁

G仔係CONTRACT黎,LANDSD 2年,RVD 4年,考唔考到完左就要走,自然要搵新工。
讀咩野同做勝行出身?由畢業到正式註冊經歷左幾長時間?[img]assets/faces/mf/smile.png[/img]

POLY SURVERYING
畢業到正式註冊最快兩年

Hd 入返測量degree 難唔難?
利申 想入測量

POLYU UGC個個HD? BUILDING TECHNOLOGY & MANAGEMENT?
想入番UGC DEGREE一定難 每年得幾個 GPA都係極高
fg做緊mortgage team 做緊度樓同report 唔知要做耐先可以真係可以掂下valuation 部份
fg做緊mortgage team 做緊度樓同report 唔知要做耐先可以真係可以掂下valuation 部份

SURVEYING DEGREE FG?
勸你早走早著...晒時間...

SURVEYING DEGREE FG?
勸你早走早著...晒時間...

real estate
點解咁講
巴打有私人野想問,可唔可以留tele
巴打有私人野想問,可唔可以留tele

私人野我唔答架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞