產業測量師 你問我盡答

154 回覆
6 Like 3 Dislike
fg做緊mortgage team 做緊度樓同report 唔知要做耐先可以真係可以掂下valuation 部份

SURVEYING DEGREE FG?
勸你早走早著...晒時間...

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先
因為學既野對考試無咩幫助
點解vsg 系4 年嘅?
識親既都鐘意bs qs多過gp

同埋好似話gp難d入政府?

本身制度係咁 我都唔知點解

好似咁多G 仔都系2年, APC 2年就可以charted
fg做緊mortgage team 做緊度樓同report 唔知要做耐先可以真係可以掂下valuation 部份

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先

係啊 e+打算係做耐小小 之後轉team
poly讀gp會唔會好輸蝕hku gp?
識親既都鐘意bs qs多過gp

同埋好似話gp難d入政府?

BS QS FG出黎就已經高人工 同埋多私人公司請 發展都比GP好 仲有相對GP較PRO

GP FG人工低唔值錢 同埋私人公司發展有限
入政府應該3個專業都難 人多位少

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先

咁都好 轉到TEAM搵老細開薄考試

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先

咁都好 轉到TEAM搵老細開薄考試

想問下 同一間公司 原本做緊mortgage 開左薄 再轉land matters 會唔會有影響

HKU SURVEYING十幾年歷史
POLYU就歴史耐好多,所以老一代上左位既大多係POLYU/理工學院 GRAD,可能會照顧師弟
不過HKU就點都俾人感覺醒D,名氣大,同埋D HKU GRAD係覺自己高人一等D。
其實講到尾都係睇你自己個人係點,出到黎起跑線差唔遠。

放心啦師弟 測量界係理工屈爆機架
係私人公司定政府做?

現在政府

得一個office嗰個部門?

唔自爆啦

sha tin
仲諗緊qs定gp 想快啲考到牌同前境好啲 多啲向上流動既機會 兩樣都有好有唔好 師兄有冇咩建議
我想請教下,小弟得IVE HD,VO\SO係咪唔會請?
想問下讀qs 有冇得諗(外國)

使唔使理科底

出國讀都可以 留意番行英制既國家先有呢行

唔洗理科底 雖然係BSc 但入大學既同學一半理科一半文科

諗緊去唔去澳洲讀呢科,本身讀文科但係唔夠專所以想讀呢科
仲諗緊qs定gp 想快啲考到牌同前境好啲 多啲向上流動既機會 兩樣都有好有唔好 師兄有冇咩建議

個人認為QS出路大同發展機會比GP多
GP發展真心比較窄

IVE GRAD 既VO/SO真係無見過 不過可能之後唔知
師兄讀番個TOP UP DEGREE會好D
想問下讀qs 有冇得諗(外國)

使唔使理科底

出國讀都可以 留意番行英制既國家先有呢行

唔洗理科底 雖然係BSc 但入大學既同學一半理科一半文科

諗緊去唔去澳洲讀呢科,本身讀文科但係唔夠專所以想讀呢科

我多數見人去英國讀,唔識澳洲讀,所以唔識答
巴打有私人野想問,可唔可以留tele

私人野我唔答架喎

我既私人野 一講好易知邊個...

IVE GRAD 既VO/SO真係無見過 不過可能之後唔知
師兄讀番個TOP UP DEGREE會好D

唔讀啦,請就請,唔請咪做返而家果度。
讀咩野同做勝行出身?由畢業到正式註冊經歷左幾長時間?[img]assets/faces/mf/smile.png[/img]

POLY SURVERYING
畢業到正式註冊最快兩年

Hd 入返測量degree 難唔難?
利申 想入測量

POLYU UGC個個HD? BUILDING TECHNOLOGY & MANAGEMENT?
想入番UGC DEGREE一定難 每年得幾個 GPA都係極高

前年好多人升到
巴打 freshgrad 左幾耐先內perm 位

入政府係咪難過qs bs.

入唔到政府 係jll, developer 果d 搵幾錢, 頂盡gm grade 係咪同政府爭好遠

GRAD到PERM位用左6年
應該同QS BS都差不多 因為都係人多位不多 不過可能近年GP易D 因為GP FRESH GRAD愈黎愈少
主要係FRESH GRAD GP人工相對低

剛考完GP入JLL/DEVELOPER 大概2X-3X K
GM GRADE 應該同政府差不多

G->私人->ES/VS?
完左G想做developer難唔難?我對consultant無咩興趣
有冇做過PS?
你覺得咩人會有優勢做番ES VS

GP發展真心比較窄

邊方面前境比較好?consultant,mc,政府,developer?

GP發展真心比較窄

qs邊方面前境比較好?consultant,mc,政府,developer?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞