產業測量師 你問我盡答

154 回覆
6 Like 3 Dislike
想學下土地法 係咪得讀測量呢條路

如果想主要向土地法方面發展, 應該讀Law 吧....

讀測量係會有讀土地法, 工作上亦會接觸, 亦需要知...
但實際上都係要律師去處理法律事宜.....
fg做緊mortgage team 做緊度樓同report 唔知要做耐先可以真係可以掂下valuation 部份

SURVEYING DEGREE FG?
勸你早走早著...晒時間...

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先
因為學既野對考試無咩幫助

係啊 e+打算係做耐小小 之後轉team

咁都好 轉到TEAM搵老細開薄考試

想問下 同一間公司 原本做緊mortgage 開左薄 再轉land matters 會唔會有影響

轉左先開

有乜分別 好驚唔比轉 mortgage唔夠人用
平時主要做啲咩?

主要做估價 詳細唔講了

landsd es定 rvd vs好做d?

睇你興趣, 性格, 工作目標同生活情況....

想少d OT, 工作穩定d就VS....但工作就集中d, 悶d...
想工作多d種類, 但工作政治化d (係工作唔係人事), 工時長d, 就ES

有辣有唔辣...無話邊個好d.....
點解vsg 系4 年嘅?

本身制度係咁 我都唔知點解

我聽返有唔同講法....

BD/LANDSD 係發展局, RVD 就係經濟局那邊, 所以政策局唔同, 制度唔同..

我自己睇法, RVD 有AVS 制度, LANDSD 無左AES.....(好耐以前有)

VSG 可能"足不出戶"直上AVS, 俾長D時間都OK....考到牌又可以轉去AVS ...唔駛再搞咁多野.....

但ESG 考唔考到牌都同LANDSD 無關.....1-2年後再考PS/ES
fg做緊mortgage team 做緊度樓同report 唔知要做耐先可以真係可以掂下valuation 部份

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先

想問下 同一間公司 原本做緊mortgage 開左薄 再轉land matters 會唔會有影響

轉左先開

我覺得只要名鐘數, 無乜分別...最緊要自己識得夠多野...無論val 定and matters

我公司唔少mortgage team人 考牌一樣ok.....
想問淨係考hkis 唔考rics 會唔會好蝕底? 如果唔係話想出國做野

如果香港做野, 做香港野, 只有hkis 都ok...

市場上, 包括政府睇, hkis gp牌好過rics gp牌....

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先

轉左先開

我覺得只要鐘數, 無乜分別...最緊要自己識得夠多野...無論val 定Land matters

我公司唔少mortgage team人 考牌一樣ok.....

real estate
點解咁講

睇你係咪想考測量師先

轉左先開

我覺得只要鐘數, 無乜分別...最緊要自己識得夠多野...無論val 定Land matters

唔該巴打 我會努力
rvd有4年,2年chart到都無人工加咁咪好多人走?
唔想做AGENT可以點行?係咪leasing/ value/ investment果D,同埋邊樣最搵得 唔該哂

Leasing / investment 咪即係agent 不過係高級D做大DEAL
一定係收佣跑數最搵錢

如果一開始係中原個啲做leasing consultant 考地產牌 遲啲做gp有冇幫助?

同埋想問下做邊間agent最好 最多大deal? 聽人講一個project 分比條team好多bonus

利申下年grad想跑數搵大錢
多唔多Civil eng 轉做QS / GP
想問下測量係咪已經飽和緊 仲建唔建議新人入行

成日話可以轉,不如話civil點解要轉QS
佢哋仲好世界啦 個牌值錢過QS好多
想問下測量係咪已經飽和緊 仲建唔建議新人入行

轉行啦
幾年經驗?
而家幾錢人工?

見過有位內地生做做下arup civil grad E 轉左去領匯做MT, 之後考GP 牌, 入左corp fina department = Investment banking department in corporate side.

好過做CIVIL 吧....
想問下有冇見過property management grad 入去做G仔?

見過有位內地生做做下arup civil grad E 轉左去領匯做MT, 之後考GP 牌, 入左corp fina department = Investment banking department in corporate side.

咁同佢讀咩有咩關係
想問下有冇見過property management grad 入去做G仔?

無得架 只收hkis accredit

Prop man都accredit嫁 gp
但就唔知G仔收唔收

Prop man都accredit嫁 gp
但就唔知G仔收唔收

未見過 應該係唔收
不過近年請多左PMT U GRAD做OFFICER

1. 本身唔係RELATED 既 DEGREE GRAD 考HKIS牌 未必得
2. 你要搵份工有測量師幫你開薄 唔係咁易

師兄都係諗清楚方向先
我有朋友ENG GRAD 又係轉行做GP 轉黎轉去 又讀D唔 RELATED DEGREE 搞咁多野最好晒自己時間
唔想做AGENT可以點行?係咪leasing/ value/ investment果D,同埋邊樣最搵得 唔該哂

Leasing / investment 咪即係agent 不過係高級D做大DEAL
一定係收佣跑數最搵錢

如果一開始係中原個啲做leasing consultant 考地產牌 遲啲做gp有冇幫助?

同埋想問下做邊間agent最好 最多大deal? 聽人講一個project 分比條team好多bonus

利申下年grad想跑數搵大錢

做AGENT 多數都係個幾間大FIRM,其實做AGENT唔同你考試,好講你本身有咩BACKGROUND,普通人出身無人脈邊有咁易搵大錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞