【颱風追擊】1718號熱帶氣旋 泰利 TALIM(20W)

646 回覆
25 Like 2 Dislike
唔係幾明點解依家啲風會勁左咁多

好似美國咁

係今年勁既風偏向打華南美國姐
前幾年西太呢邊幾隻🐈🐈🐈🐈🐈,
不過唔係打沖繩就係係海轉到得返兩三隻貓打日本華東

係咪都係通常依幾個月分出現

8-10月係出最強颱風既強見時期
講埋大西洋果邊,前幾年多數係海轉上高緯凍死,打中美洲

不過就咁睇泰利吹去香港嘅機會都好難

唔好咁早下定論
當年天鴿都係由台灣一路調整到最後吹珠海

好似美國咁

唔好咁早下定論

當年

好似美國咁

唔好咁早下定論

當年

0.04年前

好似美國咁

唔好咁早下定論

當年

0.04年前

話唔定條友係未來人
香港陰晴不定
副高好弱now??

秦利

唔好咁早下定論

當年

0.04年前

話唔定條友係未來人

日頭禪嚟
尋日嘅事我都講當年
雖然咁講好唔科學
未改到口
自膠一下

唔好咁早下定論

當年

0.04年前

話唔定條友係未來人

香港陰晴不定
副高好弱now??

500hPa 副高唔弱,夜晚8點探空500hPa 位勢米保持係5900米

不過700hPa同850hPa既反氣旋都未能夠西伸到香港,香港位處槽前既形勢,加上空氣接近飽和,有利驟雨形成

星期六既雷達大致都睇到雨區係香港西面較多,東面較少既情況,亦符合700hPa槽前伸延到香港既形勢

夜晚8點探空700-850hPa仍然相當濕,不過西南風比起朝早有所緩和,因此星期日驟雨發展可能少過星期六;K index 仍然頗高,雷暴發生機會大
香港陰晴不定
副高好弱now??

只有副高中高層有伸展到華南上空 低層副高冇 所以今日主要仲係受偏南氣流影響而有雨
香港陰晴不定
副高好弱now??

500hPa 副高唔弱,夜晚8點探空500hPa 位勢米保持係5900米

不過700hPa同850hPa既反氣旋都未能夠西伸到香港,香港位處槽前既形勢,加上空氣接近飽和,有利驟雨形成

星期六既雷達大致都睇到雨區係香港西面較多,東面較少既情況,亦符合700hPa槽前伸延到香港既形勢

夜晚8點探空700-850hPa仍然相當濕,不過西南風比起朝早有所緩和,因此星期日驟雨發展可能少過星期六;K index 仍然頗高,雷暴發生機會大

唔通預報700同850一樣係咁弱 泰利去到果陣強度應該受高空副高影響較多 所以屈左上台灣?
Irma由預測東掠Florida到而家就嚟變Cat4西掠
JTWC BIN C之旅(20W)

#1 CPA TO HK:615km
#2 CPA TO HK:537km
#3 CPA TO HK:498km
#4 CPA TO HK:463km
#5 CPA TO HK:535km
15號要係台灣番香港
一路想問,uncle張相係咩風

無腦

即係咩

無腦

即係咩

天鴿

無腦

即係咩

一路向西
喜歡你讓我下沉
又濕又熱

無腦

即係咩

thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞