【颱風追擊】1718號熱帶氣旋 泰利 TALIM(20W)

646 回覆
25 Like 2 Dislike
泰利 JTWC BIN C之旅(20W)

#1 CPA TO HK:615km
#2 CPA TO HK:537km
#3 CPA TO HK:498km
#4 CPA TO HK:463km
#5 CPA TO HK:535km
#6 CPA TO HK:543km
#7 CPA TO HK:617km
#8 CPA TO HK:554km
#9 CPA TO HK:669km
#10 CPA TO HK:672km
#11 CPA TO HK:728km
#12 CPA TO HK:error 404 not found

#12 CPA TO HK:error 404 not found

無埋CPA TO HK
北到上海

又係呢張圖
預報不斷東調,高雄可能真係無乜風雨
NCEP GFS 11號 12Z:

預報不斷東調,高雄可能真係無乜風雨
NCEP GFS 11號 12Z:

979hPa
華東風迷終於可以上水
華東風迷終於可以上水

華東風迷終於可以上水

華東風迷終於可以上水

聽日去杭州

可能食到大雨
好奇一問,睇風圖成日見到。00z 06z 12z呢啲,係指咩時間?
食下沉啦,如果九月見到冷島總部破36都幾正阿

唔知點解破溫度既紀錄會好興奮,我係咪有病

治療方法:破紀錄當日站係烈日下十小時,相信有減低亢奮效果

36.6嗰日兩點鐘咪係尖沙咀送緊野,返緊工,雖然感覺熱但係望到破個刻真係好興奮

破熱果日完全唔興奮
破冷應該先會

想破紀錄唔算好病態,由朝到晚係咁講就真係有嚴重病態啦

你嗰日唔喺天水圍真係有啲可惜

當日係大西北揮手區

嗰日去大棠玩camp
好奇一問,睇風圖成日見到。00z 06z 12z呢啲,係指咩時間?

GMT
香港時間要+8個鐘

Z其實即係zulu time,時間上同協調世界時(UTC)相同。香港係UTC+8 時區,所以只要將本地時間減8個鐘就會得到zulu time: 例如而家係凌晨12點,本地時間=00H或24H,咁zulu time就係24-8 = 16Z

00 06 12Z 分別對應本地時間 08 14 20H
泰利呢個西北颱對台灣影響都好大
如果cat4掠過台北⋯⋯

Z其實即係zulu time,時間上同協調世界時(UTC)相同。香港係UTC+8 時區,所以只要將本地時間減8個鐘就會得到zulu time: 例如而家係凌晨12點,本地時間=00H或24H,咁zulu time就係24-8 = 16Z

謝謝!

謝謝!

早排追天鴿成日凌晨0200睇埋醫師先去訓,嗰報就係18z嚟 1800 +8 → 0200 (HKT)

香港無分夏令同冬令時間(其實好耐以前試過),如果好似歐洲咁,冬令就要慢一個鐘,例如法國巴黎夏令就+2,1800 +2 → 當地時間2000,冬令就 1800 +1 → 1900

謝謝!

早排追天鴿成日凌晨0200睇埋醫師先去訓,嗰報就係18z嚟 1800 +8 → 0200 (HKT)

香港無分夏令同冬令時間(其實好耐以前試過),如果好似歐洲咁,冬令就要慢一個鐘,例如法國巴黎夏令就+2,1800 +2 → 當地時間2000,冬令就 1800 +1 → 1900

醫師得00Z 同12Z 咋,你18Z (02H) 睇到個報係醫師既12Z黎 佢initial time係12Z,只係available time係18Z

謝謝!

醫師得00Z 同12Z 咋,你18Z (02H) 睇到個報係醫師既12Z黎 佢initial time係12Z,只係available time係18Z

好似係,突然間痴左線

唔知點解破溫度既紀錄會好興奮,我係咪有病

治療方法:破紀錄當日站係烈日下十小時,相信有減低亢奮效果

36.6嗰日兩點鐘咪係尖沙咀送緊野,返緊工,雖然感覺熱但係望到破個刻真係好興奮

破熱果日完全唔興奮
破冷應該先會

想破紀錄唔算好病態,由朝到晚係咁講就真係有嚴重病態啦

你嗰日唔喺天水圍真係有啲可惜

當日係大西北揮手區

嗰日去大棠玩camp

嗰日破左高溫紀錄之後落左場大雨
即刻跌左5-6度 唔算太難忘
反而15年36.4度嗰次真係熱到痴線
樓主會唔會開個杜蘇芮嘅post 討論?
杜蘇芮威脅性大喎(暫時嚟睇)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞