【颱風追擊】1718號熱帶氣旋 泰利 TALIM(20W)

646 回覆
25 Like 2 Dislike
颱壇見啲海南風迷勁頹勁灰咁

早幾年有貓5直襲

威馬遜→海鷗→彩虹→莎莉嘉

隻隻都至少喵喵聲

珠三角得鏟到過黎弱晒既天兔蓮花,妮妲海馬黎到啱啱好夠一隻貓,今年都係得貓3天鴿,其他都係一隻貓都無

我地頹足5年都係咁,頹得過1年就出黎怨

但海南都慘既,冬天冷空氣鬼咁弱,想j都冇

五指山以南係既
海口凍過香港市區成日有
ON9東張西望, 一嚟就話打風

早幾年有貓5直襲

隻隻都至少喵喵聲

珠三角得鏟到過黎弱晒既天兔蓮花,妮妲海馬黎到啱啱好夠一隻貓,今年都係得貓3天鴿,其他都係一隻貓都無

五指山以南係既
海口凍過香港市區成日有

正常海南島都唔常打風啦

早幾年有貓5直襲

隻隻都至少喵喵聲

五指山以南係既
海口凍過香港市區成日有

正常海南島都唔常打風啦

海南係繼廣東,支那最多風login既省份

台灣不是支那的否則海南第三多
JTWC BIN C之旅(21W)

#1 CPA TO HK:209km
#2 CPA TO HK:154km
#3 CPA TO HK:517km

JTWC BIN C之旅(21W)

#1 CPA TO HK:209km
#2 CPA TO HK:154km
#3 CPA TO HK:517km

154到517姐

都未到who cares
今個禮拜好多假希望
證明咁多日前既預報冇乜新聞價值

但報紙佬唔會吸取教訓,反正最後矛頭又指左去天文台
連美國都預唔到IRMA最後炒上古巴同西偏個影響減弱左唔少
證明呢個確係現今預報能力所限,
有超多資源最先進儀器不停派飛機飛入風眼收集再多既數據都無可能完全準確
今個禮拜好多假希望
證明咁多日前既預報冇乜新聞價值

但報紙佬唔會吸取教訓,反正最後矛頭又指左去天文台
連美國都預唔到IRMA最後炒上古巴同西偏個影響減弱左唔少
證明呢個確係現今預報能力所限,
有超多資源最先進儀器不停派飛機飛入風眼收集再多既數據都無可能完全準確

香港傳媒吹大左唔使上身之餘仲會第二個食晒應該對佢既指責
黑狗偷食,白狗當災

呢個app 準唔準
大交合個路線勁西

呢個app 準唔準
大交合個路線勁西

條路徑jtwc上一報黎
等佢更新最新路徑應該同膠盒差唔多
咩因素令泰利急轉彎成咁 唔剷上大陸?
一股偏東氣流正逐漸影響廣東沿岸地區

唔太覺好涼

偏東氣流唔代表弱冷
偏東氣流其實好大包圍解釋

初頭路徑偏北, 加上21W發展, 中國東南部200hPa偏南風比預期強, 南高位置就較西, 中國內陸副高較弱, 20W就受東環副高北轉

credit:高登楊副庭長=baroclinic
BTW黎緊杜蘇芮(+泰利)既風post會由
蓮燈氣象台副台長道地檸檬綠茶巴打初次試下負責開
BTW黎緊杜蘇芮(+泰利)既風post會由
蓮燈氣象台副台長道地檸檬綠茶巴打初次試下負責開

初頭路徑偏北, 加上21W發展, 中國東南部200hPa偏南風比預期強, 南高位置就較西, 中國內陸副高較弱, 20W就受東環副高北轉

路徑偏差仲會唔會有發展 見佢同開頭直去台南差咁遠

路徑偏差仲會唔會有發展 見佢同開頭直去台南差咁遠

個風可能發展得更好,上海以南海水溫度都好高,比原本路徑仲多左時間浸暖水去增強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞