【颱風追擊】1718號熱帶氣旋 泰利 TALIM(20W)

646 回覆
25 Like 2 Dislike
一股偏東氣流正逐漸影響廣東沿岸地區

唔太覺好涼

偏東氣流唔代表弱冷
偏東氣流其實好大包圍解釋

好期待秋天的味道
咩因素令泰利急轉彎成咁 唔剷上大陸?

初頭路徑偏北, 加上21W發展, 中國東南部200hPa偏南風比預期強, 南高位置就較西, 中國內陸副高較弱, 20W就受東環副高北轉

credit:高登楊副庭長=baroclinic

完全唔識睇依啲野, 可以點學好佢

初頭路徑偏北, 加上21W發展, 中國東南部200hPa偏南風比預期強, 南高位置就較西, 中國內陸副高較弱, 20W就受東環副高北轉

路徑偏差仲會唔會有發展 見佢同開頭直去台南差咁遠

個風可能發展得更好,上海以南海水溫度都好高,比原本路徑仲多左時間浸暖水去增強

有冇機會登陸福建就唔轉彎 成日覺得D風登陸左就好難轉彎

個風可能發展得更好,上海以南海水溫度都好高,比原本路徑仲多左時間浸暖水去增強

登唔登陸同轉唔轉彎係冇直接關係,
熱帶氣旋係一個立體,要睇埋當時係受邊層引導。

因為一般login得華東個副高都係伸到入陸地但有過係login福建,係浙江logout既例子

完全唔識睇依啲野, 可以點學好佢

人家真係去鑽研文章

因為一般login得華東個副高都係伸到入陸地但有過係login福建,係浙江logout既例子

問多D先 見到個風如果真係打去日本 會變左溫帶 溫帶又係咩黎 我見到係核心溫度下降?
見到你岩岩答一個巴打話17號 日本本島會打完 係咪姐係溫帶好快會收皮
從21W睇到集成預報系統(Ensemble Prediction System, EPS)既重要性
尋日,各大models決定性路徑仍然相當接近香港
星期一 (11號) 朝早00Z models預測21W路徑

不過,其實星期一既歐中集成預報已經預測21W移向雷洲同海南機會較大

仔細d睇,歐中都未rule out 21W 會轉向北既可能性,只係呢個結果機會好細

再回顧返星期日,歐中同UKMO都已經認為一直西北偏西移動係較大機會實現

遇到呢d變數較大既情況,假如剩係睇決定性預報,因為只係睇到單一個預測,所以得到既資訊必然較少
如果有集成預報系統輔助,就可以睇到多d唔同既可能性,從而判斷邊堆路徑最有可能,咁就會令長時間d(>5日後)既預測更有意義

更多熱帶氣旋集成預報: https://ruc.noaa.gov/hfip/tceps/tceps.php

問多D先 見到個風如果真係打去日本 會變左溫帶 溫帶又係咩黎 我見到係核心溫度下降?
見到你岩岩答一個巴打話17號 日本本島會打完 係咪姐係溫帶好快會收皮

溫氣係另一種大風既風暴,同熱帶氣旋暖心唔同,大風區唔係中心係鋒面同埋相對熱帶氣旋產雨能力較弱。

溫氣移速快過颱風好多,溫氣快唔快玩完睇環境

BTW有機會以熱帶氣旋形態打日本,17號打完單純係當時預測17號已經去左日本以東過晒日本,但而家似乎17號仲橫過緊日本,但沖繩的話,16號應該完晒

BTW JMA進入一小時報文狀態

溫氣係另一種大風既風暴,同熱帶氣旋暖心唔同,大風區唔係中心係鋒面同埋相對熱帶氣旋產雨能力較弱。

BTW有機會以熱帶氣旋形態打日本,17號打完單純係當時預測17號已經去左日本以東過晒日本,但而家似乎17號仲橫過緊日本,但沖繩的話,16號應該完晒

JMA都開始關注了
你預料個風17號會係日本邊到

JMA都開始關注了
你預料個風17號會係日本邊到

我諗西向東橫過緊日本南岸啦
一股偏東氣流正逐漸影響廣東沿岸地區

唔太覺好涼

偏東氣流唔代表弱冷
偏東氣流其實好大包圍解釋

好期待秋天的味道

毒氣
WTPQ21 RJTD 121200
RSMC TROPICAL CYCLONE ADVISORY
NAME TS 1719 DOKSURI (1719) UPGRADED FROM TD
ANALYSIS
PSTN 121200UTC 14.7N 119.0E FAIR
MOVE W 16KT
PRES 998HPA
MXWD 035KT
GUST 050KT
30KT 90NM
FORECAST
24HF 131200UTC 15.9N 116.2E 50NM 70%
MOVE WNW 08KT
PRES 990HPA
MXWD 050KT
GUST 070KT
48HF 141200UTC 17.0N 112.8E 95NM 70%
PRES 980HPA
MXWD 060KT
GUST 085KT
72HF 151200UTC 18.6N 109.7E 130NM 70%
PRES 970HPA
MXWD 070KT
GUST 100KT =
其實溫帶氣旋都可以吹到上颶風 但相比熱帶氣旋 老溫好似冇咩人重視?
其實溫帶氣旋都可以吹到上颶風 但相比熱帶氣旋 老溫好似冇咩人重視?

持續大風時間較短同產雨能力相對較弱
危險性相對較低(雖然都危險)

受溫氣既地方都有預報溫氣既移動,差在無名姐,但強低壓槽同強北風都可以有危險,無可能樣樣野都有名

氣象災害黎講,颱風應該係王者
颱風追擊
此帖文已停用,請在以下帖文集中討論:
【颱風追擊】1718號 泰利 TALIM(20W)+ 1719號 杜蘇芮 DOKSURI(21W)
https://lihkg.com/thread/397477
颱風追擊
此帖文已停用,請在以下帖文集中討論:
【颱風追擊】1719號 杜蘇芮 DOKSURI(21W)+ 1718號 泰利 TALIM(20W)
https://lihkg.com/thread/397477
無睇到綠茶你已經link左過去
[b]此帖文已停用,請在以下帖文集中討論:
[涼薄嘅司機]屯公欖隧汀九老龍 塞撚夠未啊 (15)
https://lihkg.com/thread/396107
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞