本身英文唔好,應唔應該自幼就用英文同仔女溝通?

274 回覆
19 Like 579 Dislike
依家喺外國仲拘泥口音唔口音,真係餓死都未學得好英文

同埋喺全球大雜燴底下,邊個冇口音?英國自己都大把唔同口音。

反而要識聽人哋嘅口音,打咗大佬印度先
溝通到好過唔識啦
Btw,Phonics學黎都on9
用錯既英文教小朋友只會害左佢
好心你就比多少少錢等佢出去學啦
今日叫你個老婆講囉,屌咁撚多嘢講今晚振夫綱啊
父母同佢講中文就好
請菲傭不如加多少少比去讀國際學校, 中學先入返傳統名校
師兄 真心忠告
一定要入英文中學,無心機都浸得到出黎

我就係咁,中六去到中中,啲讀書好叻嘅原校生,係完全唔識英文
叻嘅細路會自動學識
但係有D唔叻嘅真係會get唔到
你本身英語底唔好 點教?
巴打呢個問題2-3年前我都有諗過,
希望交流吓意見。

我覺唔應該用自己能力去限制單一種語言溝通,
其實香港喺廣,英,普都會接觸到,
小朋友語言發展應該喺多元化先,
一開始佢都喺摸索嘅,但慢慢佢會學識點運用啲語言。

我英文都唔好,自己喺中文為主,夾雜少少英文,
例如:夜晚講故事,我都俾佢揀,佢揀英文書,
我英文一般都會照講俾佢,無話一定要講中文書。
小朋友其實都知道daddy英文唔好,但我都會講,
因為無可能俾到一個完美嘅英文世界佢嘅,
俾佢知道有呢個字都好呀,
至於乜grammar,其實大把鬼佬啲grammar 都鳩流流,
我覺得反而唔太緊要,溝通啫,唔通句句full sentence 同100%文法正確咩🫣

我太太就英文為主,但都唔會全英,
有請姐姐(菲律賓tone),全英溝通
N班送咗去全英國際班上堂,希望俾到全英語境小朋友,
K1就轉返傳統幼稚園,因為考慮到小學寫字,數學等etc問題,都喺目標為準.

So far,小朋友同姐姐可以全英溝通,有時做下翻譯俾嫲嫲聽.
但日常生活可以清晰表達意見嘅。
無可否認英文喺講少咗,無咁流利,
但最少佢現時英文,中文都應付到日常生活。

我覺盡力就得,唔好為單一個語言發展,而影響佢成長,
好多家長都想小朋友英文好叻好叻,
連基本生活都要用英文表達,但反而兩頭唔到岸。

我喺想教小朋友去生活,同人溝通,喺學校唔會蝦人,唔俾被人蝦,識保護自己及他人etc
所以用自己熟悉嘅方式或者語言去溝通,去指導會好啲嘅。
成個坡狗咁
學校淨係會教考試技巧
見唔少樓主呢啲柒頭搭𨋢聽得最多
你以為菲傭無口音咩
自己都學下先啦,好多野跟住個仔學原來好過癮的
或者Charlotte
我指係英語環境。
英文唔係天生, 係浸出黎;
一般學校有nat嘅, 一個星期俾你2堂 1個老師對十幾二十個學生;多數係老師同學生互動; 同學間互動有限; 但有好過冇;
ischool 全天候老師都用英文, 同學間互動又係英文; 效果當然高百倍以上。

如果冇學校backup, 靠屋企講幾個單字或幾句係冇作用, 仲影響親子溝通; 不如慳番。
你以為菲傭無口音咩
自己都學下先啦,好多野跟住個仔學原來好過癮的
你講錯曬,佢就學錯晒
一樣係自細英文唔好,中三開左竅去讀英文小說同報紙,YouTube睇片就開字幕睇英文片,打機語言同電腦介面全部用英文。再大個啲就睇英劇/電影( Yes Minister, Blackadder, The Thin Blue Line, Monty Python呢啲),靠學入面啲人講野+對住鏡做演講練習黎谷口語,最後英文都算過得去。
有聲
英文日常唔用既話=冇學過
睇返全港中文學校出身既學生就知
No呀,媽咪angry架啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞