本身英文唔好,應唔應該自幼就用英文同仔女溝通?

274 回覆
19 Like 575 Dislike
電視唔好有中文台,全部英文台,小朋友最快學到英文係睇英文卡通片!
又容許你?
睇ipad只係幾時睇嘅問題,根本必定會睇
不過盡量拖後啲係好嘅,更加唔好成為電子奶嘴。
笑人口音真係香港獨有
No naughty la ha
所以一直以嚟英語教學嘅中學都咁多人爭崩頭

識人中學讀英中,就算讀書唔勤力冇入到大學,
啲英文都好過好多大學生
唔係話啲Grammar一定啱曬,
但起碼唔怕講英文,講得多用得多自然就會好
我嗰個淨係識兩句英文
日頭yes sir
夜晚no sir
國際學校
唯一出路
Disney 個美語世界根本係垃圾,上世紀既licensing 產物
請工人可以焗個仔講多啲
敢講同識講係兩回事
其實無問題,講到無錯就得。
係香港人先歧視口音,外國人只會睇你係咪溝通到。

回返樓主,請個菲傭最實際。
唗氣啦
你谷佢讀間名校/國際學校佢英文自然好架啦
dgs dbs spcc入面學生係中英文都好好
唔係死谷一種語言
入唔到呢啲學校就睇佢自己造化啦
係叻仔嘅自己會學得好
無天份嘅就接受命運啦
自己都唔好 點教

除非讀英文學校 唔係日後都係同你講普通話
入間英文學校搞掂哂啦
你英文唔好就唔好教壞個小朋友
如果你唔諗住送啲仔女去外國,你不如同啲仔女講普通話好過啦...都要諗下佢哋長大之後嘅環境嘅
應該。

絕大多數人都同意最容易學識第二語言既方法就係環境,你比到語言環境(不論深淺)小朋友既話,佢點都一定好過在單一語言成長後在幼稚園,小學才剛學習。

你會面對好多困難。

你會面對自己講:no no呀,Dirty呀orange呀,呢啲,不過唔洗理旁人,愛自己小孩就得。
Go uk la diu
一係就好似渣渣輝咁搵人補下英文會話, 唔好誤人子弟
仆街 有聲
畀小朋友睇多啲 peppa pig
2024年有邊個唔係睇手機上癮
小朋友會學埋啲菲傭音。

菲傭有口音梗係無問題,但小朋友講成咁比人笑都唔奇,因為真係發音唔多啱的。其實佢地啲stress同intonation 都有啲錯,所以一開口就分得出。
驚發音差咪學拼音囉
係Phonetic, ipa
唔係Phonics
會唔會掉轉,
日頭no sir咩都唔做,
夜晚yes sir, 咩都做
明知自己英文唔好就咪教壞個仔啦,教壞咗第日執返正仲難啊。 放多啲英文卡通片俾佢睇,等三四嵗就正正經經搵個外籍英文老師教佢啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞