本身英文唔好,應唔應該自幼就用英文同仔女溝通?

274 回覆
19 Like 579 Dislike
個仔依家一歲幾,開始牙牙學語。

由於我自幼受母語教學殘害,英文到依家都唔係好好,所以我就想係屋企用英文同佢溝通,培養個英語環境俾佢,等佢將來更易掌握依樣語言。但我老婆話我發音唔標準,驚會教壞個仔,於是大力反對。

對此,大家有咩睇法。
dirty呀
no呀
既然都唔識講咪唔講囉,佢真係想學自不然會學
我有啲懷疑係咪已經變成香港嘅方言
請個菲傭啦
菲傭英文唔係正宗但都屌打9成香港人
唔係咁講,有好多時學野都要有人從旁推波助瀾先有效果,唔係個個都可以自動自覺去學。而我想咁做嘅另一原因係同時都逼自己講多啲英文,順便提升下自己。
開英文youtube都夠做啦

你英文差教錯小朋友咪仲衰
請工人

變左電子奶咀 睇手機上癮
唔應該 俾錢上堂喇 等陣講埋啲港女式英文仲難搞
冇學校backup,即使你英文好都係事倍功半。
咁增值下自己都係好嘅,語言要多用先識,最簡單將部手機教做英文,當然我覺得中學發力都唔遲,最緊要讀書嘅時候用英文,咁就死唔去。
老婆唔想有個陌生人係屋企
大把垃圾中產係咁

崇洋到不得了
自己又講得柒
其實係嘅話,不如你同你個仔一齊去學英文啦
陣間你發音都錯 佢跟住你一齊坐
利申我都唔識講英文
正常係出去報班學Oxford/Cambridge/Phonics嗰啲先有用,好過你用啲港式英文教壞佢
你細個無youtube
咁而家係咪好成功先?

YOUUBE根本無得擋
上癮呢D都係睇你點處理

真係怕既, 咪買DISNEY學習系統囉
再唔係, 電視只睇明珠台
俾錢讀全英文既pre nursery
小朋友有環境就自己會識
自己幾十年都做唔到嘅嘢,做乜要下一代幫你完成?
你自己報下英文班學好啲唔得嘅?
你老婆啱, 唔知你英文程度差成點,但係好多細路俾半桶水父母英文害死,簡單連字母都仲係讀F附, H廚,L勞,呀勞,dup bee u, 其他發音, grammar可想而知, 真係正正經經請個菲傭仲有用, 唔請就由細出去補多d真係西人教嘅英文班, 起碼到時小一面試英文都唔會太失禮。
on9
完全唔覺有問題
不知學到幾多野
我都係諗住咁
比佢讀全英n 班算
我兩公婆英文都唔太好
讀過linguistics 就知code mixing 同code switching 以前不嬲都係香港話feature
菲既口音日日返學比人笑
我就係咁
呢 d 夠架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞