本身英文唔好,應唔應該自幼就用英文同仔女溝通?

274 回覆
19 Like 575 Dislike
一齊去讀BB班學
eat food food .
drink juice juice.

港媽常用.
你英文唔好就咪害你啲仔女 佢講錯你都發現唔到上樑不正下樑歪
識好多人買全套返去都係封塵,
幾萬蚊用黎出去報班真人教學好過
唔好夾硬用英文溝通,你自己發音同文法己經唔係好,教出來只會更差。我自己為例,最多教下佢串字同埋跟佢學 Phonics 本書講下 ...... 日常主要係老婆同佢講英文 (佢加拿大出世同長大) .....
有時係街到見到 D 父母連基本發音都唔掂走去教小朋友英文,我會心諗個小朋友跟你好定跟學校 / phonics 好
當然睇你自己要求啦
有錢咪請個鬼個個禮拜同佢噏返幾個鐘英文lor
有幾多個人英文發音好啊
發音差到讀錯字就話有問題
捉人口音個堆跟本係見識小,小學雞
你睇下最簡單用英文溝通個d 地方印度,澳洲,新加坡
你同依堆國家D人溝通會唔會話佢地d 口音啊
有錢咪掉佢去國際學校
支持
但唔好youtube住, 太多垃圾短片
聽英文兒歌先,之後慢慢大個就全部睇英文卡通片
唔洗多,一日半個鐘至兩個鐘(隨年齡可以慢慢增加,但都唔好超多)

小朋友,揀device唔好用手機/ipad,mon太細。 駁番落電視大大個mon睇,對眼影響細啲

睇卡通片,起碼人哋一集係有完整嘅劇情,故事,或者睇戲,可以學多啲嘢
千企唔好俾佢哋碌youtube, reels更加係要完全禁止
你bb幾大先請菲?
定一直都有工人?
真呀, 所以報班就算 3歲前就睇字卡同聽音樂/錄音
2歲已經返N班, 揀間全英幼,
到3歲先開始報嗰啲都未遲
睇得多英文節目就ok 播住英文卡通佢一定會學到
你練下英文先 有心嘅話幾個月已經可以好大進步
我知你地實話「你理得人啫」
不過有時聽到個老母本身d英文都好un耳
再夾中夾英咁同仔女講野真係毛管棟
正常家長都唔會比佢睇咁多
其實人大左, 英文自學返基本野係唔難.
又唔係要專業先以溝通
我比個最有用嘅建議樓主,
先讀英文幼稚園,
再自己考間英文小學。
係,自問自己可唔可以同鬼佬正常有效溝通先。如果做到其實都可以,但如果連全英語溝通都做唔好就真係唔好夾硬中文夾雜咁去做
Fucking son
Suck my dick
Shit son
Damn
你有咁既諗法啲仔女只會步佢地後塵

原來依家大學生英文已經廢到咁
https://lih.kg/3658768
同埋見樓上有人話咩 iPad 之類係電子奶嘴,其實我覺得係睇你點應用者。我自己為例,你為左唔想佢煩住你而比佢自己睇既咪變電子奶嘴囉
點睇新加玻
你要記住,小朋友有性趣先會事半功倍,唔係你迫(自己/佢)講就會學到
上到小學就會有明顯分別, 可以好參差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞