本身英文唔好,應唔應該自幼就用英文同仔女溝通?

274 回覆
19 Like 575 Dislike
你英文唔好既話 唔見得有明顯幫助 我以前讀普通band2中學 英文好既同學都係自發接觸鬼佬文化 可以係音樂 打機 運動 劇集乜都得… 只要投入到人地文化 學英文就快過人好多倍 以前有個fd oral勁流利 連accent都似鬼佬 就係小學已經同鬼佬網上吹水打機 屋企人完全唔識英文
識個老母買咗套oxford path 生咗兩個所以買咗兩套 四歲都仲未識英文 好似話都要幾皮嘢
唔該畀錢買迪士尼英文世界
係呀,應該係你呢種做法
而唔係教佢sit down la
u go to wash hand ar,嘅英文
真係聽到都反胃
自己唔識無問題,畀錢出去學
小朋友學語言好快,總之唔好自己亂教
好過唔識
成日都見到有啲 老豆老母同個細路講drink水水,eat糖糖。 唔知想點。
唔建議 主要係你話自己英文唔好
一來你文法可能會錯
二來你識嘅詞彙應該唔太advanced
佢大可以喺學校跟老師學
你花心機培養佢睇書睇英文卡通仲好
播peppa pigs 算
照講
但你自己都浸起英文環境先
你自己唔學 有乜由理逼個小朋友學
講錯唔係罪 世界亦唔係得一種英文口音
學錯咪改返啱佢 總好過個環境完全冇英文
我有個朋友 佢英文都唔好
但佢把心一橫 帶住個女歲幾去咗一個月加拿大
佢個女學識撩鬼佬吹水 主動morning hello
起碼唔驚囉
諗起個女細個in 幼稚園家長圍圈俾老師問問題
聽到隔離爸爸全程港式英文同個女溝通
老師問佢屋企用乜語言溝通佢話英文
差d kit一聲笑咗出嚟
23 000000
寧願唔教好過教錯

由唔識去識只差一個學習過程
做壞手勢最大問題係自己錯咗都唔知
只可以學數學
去轉印度睇下佢地點講英文
Garbage in, garbage out.
diu
有D 賓話自己初中,其實英文得初小程度,仲廢個香港 K3
教佢中文學得仲快仲叻
RP grammar 警察
太多劉家傑遺害
Youtube = 電子奶咀(好啲
Reels = 電子鴉片 多巴鞍流量陷阱
一嚟就打大佬
香港人自己都唔embrace Honglish仲鄙視Honglish咁邊有得搞啫
今年都2024年
點解唔考慮用科技解決
share啦
be quiet 呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞