本身英文唔好,應唔應該自幼就用英文同仔女溝通?

272 回覆
19 Like 568 Dislike
樓主小朋友讀國際學校,同外國小朋友溝通?
如果唔係咪盞畀同學笑,到時仲慘過英文差
幫佢program 到睇唔同學科知識外國channels 就ok
由細睇只計學英文真心夠做啲同事仔女睇嗰個咩ms Rachel 學得勁快發音勁標準可惜我哋細個冇啫
俾錢佢去英語/唱遊班,到佢5歲就會教返你英文
其實仲有96台同76台
而家啲菲傭口音正咗好多
一歲幾有呢啲班咩?
想佢好嘅話買多啲audio book (唔一定局限喺兒童讀物 encyclopedia / biography / documentary 都得)
喺屋企得閒無事就播
最好就連小朋友瞓覺都照播
讀英幼英小英中,如果讀中小,之後去英中會完全跟唔上
我覺得唔好
同埋唔好中英夾雜
另外,樓主你本身英文唔好,都唔好太勉強自己教佢好D

你不如等佢3歲左右,俾D全英文興趣班佢上
E.G.英文足球,話劇,唱歌,會話班呢類
有錢既咪繼續儲錢俾佢上國際幼稚園/小學
等佢係環境中成長
請個靚工人令自己英文好d先
唔建議你同佢講太多,屋企學廣東話啦!
播下英文兒歌,讀英普幻幻園,玩多啲英普活動就得
佢地細個學到啲口音好正的 同港式唔同
依家唔谷入唔到啦,

王錦輝插班1200爭12個位
有本事就移民,一係幫佢報國際學校,冇本事就疊埋心水複製你既人生,咪喺度整色整水
認真答你
係香港生活就學好普通話
佢當年又比你入屋?你同老婆分開住?
oxford 定唔知咩好多都有書有錄音聽,活動教學!係貴少少🤏 幾萬全套
環境唔係咁極端既話就去課 全套寰宇迪士尼~

呢套嘢跟得足既話,2歲左右就會習慣左個世界有多語言。

有做任何事都比無做任何事好,加油
「slippers呀!你對slippers呢?」
返school
放school
yes, 睇過個語言學家唔學教garma 同reading writing,成功用一年時靠同阿拉伯人講野學到阿拉伯話
https://youtu.be/illApgaLgGA?si=YqCIIMqGWNGQROQl
真,宜家啲細路出世就睇YouTube 英文channel,已經有一定底子
一齊學
有錢就送佢去I school
冇錢就睇天份
好同意👍🏻
培養聽英文兒歌先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞