一齊入嚟講下各行各業市況有幾差

555 回覆
341 Like 27 Dislike
3跑起完之後 有無其他project?
搵工加油啦,有時放鬆一下自己唔好迫太緊
有冇人叫你降低身段做基層工做住先如果係你會點回應
咩行業
人哋寫明公積金
你走去當強積金
我乞食科FG,兩年Office part-time經
真心搵到想jump
「職業退休計劃(俗稱「公積金」)與強積金計劃都是為香港僱員設立的職業退休保障計劃,但兩者的運作並不相同。」

dllm同文盲用文字溝通真係好辛苦
依家已經做緊基層工
依家係少左jobs 全行都知咩事

我無做full time 基層工係因為對入返行都保留信心
PART TIME基層工只係支持我生活基本所需
心力都放係行業既事上 一直汁緊上公司d野入portfolio
叫做左3單大jobs 雖然都係政府野
同時都上緊行業相關既堂 依家叫識BIM 同 BEAM D野
一直都無扔低到 我只係需要一個機會
係唔係文員仔,市價幾多, fg可以幾多錢
唔爆啦
而家齊齊乞食
大陸個啲都收皮架啦講真,不過睇下呀爺吊唔吊住佢地條命做數姐
做IT 跟公司relocated 左去英國
沙士同埋武漢肺炎都係大陸人搞出嚟
有服務業的朋友說大老闆 每6個月即炒一批績效不合格的人

有一個做銀行既朋友話今年未必有B仔
咁當時係點?
當年地盤一早冇晒野做
係幾年都冇野做
宜家拉橫額有汗出冇糧出
嗰陣係汗都唔駛你出
然後睇電視就一堆廣告叫人增值自己
所以成個行業都變哂預製菜 弱智都做到
真,好食嘅 多數都多人食
做運輸,3,4號貨櫃碼頭啲船倉無乜人交貨
生意差都生活照要過架 想去咪去
去一次日本又唔洗好多錢
旅行都係要去嘅
閪工低人工你都肯返, 咁證明你只值呢個人工囉~
無學歷無技能無人脈係做呢D架啦, 仲有閒錢去旅行咩
好似#482咁搵下日常開支啫
一定要做ft咩

一齊入嚟講下各行各業市況有幾差
https://lih.kg/DdMtdEX
有能力會唔想搵多D錢?
因為係你無學歷無技能無人脈 是旦中一兩樣囉
睇你邊part姐T2系全部全新都做到成part屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞