一齊入嚟講下各行各業市況有幾差

555 回覆
341 Like 27 Dislike
我以前間公司裁員,好多同事被裁都去個旅行先番黎搵工
所以唔係見機場多人去旅行就代表就業市場好境
何況經歷過COVID, 好多香港人消費模式轉咗
儲埋一筆錢去旅行用, 平時係香港可以好節儉
你咁講冇電嘅話,冇𨋢搭工都唔使返啦。
屌乜撚都係你地講晒
無人留港消費就話經濟差大家慳住洗
有人洗錢去旅行就話消費模式轉咗
而家IT仲邊有人做Support 呢啲位㗎
Support 梗係唔難請人啦,我哋講難請人嗰啲係寫software,寫A I,寫Apps,上System嗰班。

而家IT都係講AI,寫Mobile,寫Software,諗Solution,諗自動化,做System integration.
人工都未夠
呢樣真,無咩私人盤,已經大把人失業
畫圖呢
留港撚:市道好差 但眾人皆醉我獨醒 唯有我升職加人工 巧力力 (至於層樓蝕幾多呢d衰野就唔好提啦)
係呀 樓下看更15000年年月月秒秒請人
我唔鍾意香港
我就算死都死係韓國同日本
香港無野值得我留戀
對香港感到煩厭和嘔心
我apply左勁耐都冇人叫interview
玩爛香港市民就做唔到的,而家講緊無外來資金,港人賣野比B﹐B又賣比C﹐C又去番A有春用
醒少少啦
最近去過中大探病 都好多吉房
但啲員工都係咁多 reception可以長期有三個人
養和之前做個小手術 三個月前做 一個月前覆診
感覺少咗人 特別是樓層啲病房 但唔算好嚴重 都應該仲ok
內循環達成
可唔可以開名
點解我做果間同夾果幾間都請唔到人
又吹水

朝朝都咁多人返工
因為疫苗後遺症
97 同沙士本身香港個底係無問題,所以反彈快,今次係個底出咗事,所以大家自求多福
無家底嘅人移民係唔係唯一出路
咁係你垃圾姐市道差條撚
有幾多間香港餐廳有壽司郎既質素同抵食程度先 講緊壽司郎都已經難食左啦wor 賣垃圾仲要賣得咁撚貴 唔執都對唔撚住個市場啦
聽講啲大會計師樓 每個月要放幾日無薪假 即係減人工
到左公墓園加人工時就會有人講市況好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞