一齊入嚟講下各行各業市況有幾差

555 回覆
341 Like 27 Dislike
努力呀 bro
窮人繼續窮咪無錢去囉, 以前有$1機票, 依家無晒啦
你講果D咩失業先有閒錢去旅行D廢話全部唔成立
最廢果班人咪搵唔到工囉, 無學歷無技能無人脈
咁多制嗰5%拎唔拎到?
拎到咪即係同mpf一9樣囉
其實你地兜夠圏未?
講人工,就屈個double pay出黎
同你講冇,就推個housing出黎
明明得pt34以上先話拎就有,中級要排,又唔多
到時又拎個跳pt出黎
max左咁點?

同你班人討論都廢事
你私人工無公積金?
強積金呀你邊度鄉下呀?
知唔知強積金全名係咩
強制性公積金
公積金係僱主另外自願為僱員供
好多大公司都有
老實講點會搵唔到工
閪工垃圾工都係工
睇下做唔做啫
M記 汽水廠 保安長期請人
失業無錢先係問題
有錢嘆下好過
想知起個機場係咪真係要咁耐

關西機場係海中心整個島出黎都只係7年時間,香港個3跑規模細咁多起咗,起咗8年大部分地方仲係爛地
整個全新起同擴建的難度差好遠。因為有用家用緊,成撚日都會諗到新要求新設計新問題
有車牌已經入到順豐同HKTVMALL做,根本唔會失業。只有唔願做唔想做
睇邊行,我公司長期唔夠人,只要唔離譜都唔會炒人 做左幾年未聽過收warning/炒人
啲錢攞晒去起公屋,好多都上晒馬要起埋落去。所以兩年後先見真章
工作都要睇收穫同付出係咪達到自己期望
唔係市場上有工請人,就批評點會有失業
係咁既話你開間餐廳,用一萬請個人做樓面+清潔+收銀,朝8晚10
無人做就D點會有失業,明明有工請人
做過幾間都冇
大幾間都係大到你一定聽過嘅公司
都係得嗰5%
叫頂到接近一年咁
但同時差master 一筆錢

盡可能保留心態樂觀
有機會就試 得閒就散下心

做part time出下街 叫可以同人交流下
屈係屋企會諗好多野
多謝你
而家最先食政府鐵拳就係呢班人
咁可能你職位低啦
某啲行業特別差, 例如飲食業同埋零售業.
應該話係飲食業 需要嘅嘢人工比唔上. 訓練又嚴重不足. 每一間舖頭規矩都有啲唔同.

成個行業根本扭曲得好嚴重.
其實正確啲嚟講應該係大環境淘汰咗好多中下級數嘅餐廳.

大部份做得成功都係集團經營, 控制營運成本比較好. 管理亦都比較成功.
orso還orso
強積金還強積金
都唔知邊個先真係唔識
https://www.mpfa.org.hk/orso/overview

因為98-03年間d老闆成日捲蓆走人,走埋orso條數,所以政府先搞個mpf出黎,逼d僱主一早拎定舊錢出黎唔俾佢走數

強制僱員僱主每邊5%,分強制5%同自願性供款
自願嗰part無啦啦俾你改左個名叫公積金
所以先話都唔知你邊度鄉下

公務員只係改個名到cspf
其實個底子咪又係同mpf一樣
只係你貼link度講,做唔足十年,又唔係因為退休而離職嘅
就會冇左自願性嗰part
咁咪即係同普通mpf一9樣囉
我好耐以前都試過長期量地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞