一齊入嚟講下各行各業市況有幾差

555 回覆
341 Like 27 Dislike
咩年代?

冇 IT team 可以上HkTVmall 買嘢?
㩒個制就可以銀行過數,買機票,訂酒店?
冇IT 你可以撳個掣就可以喺銀行過數?
冇IT 啲公司搵咩人去搞 AI replace 班Manuel Worker?
Tesla連機械人無人的士都做埋出嚟,SpaceX 火箭都可以回收再用,全部都係IT Team做出嚟。
不如話冇電你點樣起server
經濟差既時候
IT就係第一班上刑台
發展商 10日唔開一張單
事實亦都係執左好多食肆
呢個真 IT team永遠死先
local 1個support, 1個engin, 1個manager已經搞掂, 其他全部判晒比印度搞, 開會開zoom
師兄心水清
重有, 咩見執就講好生意, 冇人消費就話果班人移晒民, 北上洗錢就一定窮撚

呢班都同係一類人
17萬人大公司
今年預計蝕千億
共產黨不知幾撚爽 一大堆韭菜任佢折磨
日日大魚大肉 啲仔女做晒官二代出國飲飲食食讀大學攞美國國籍

而且仲可以恃住自己華人面孔 全世界周圍污染周圍得罪人焫着火頭 跟住要全球華人埋單 搞撚衰同樣係亞洲面孔嘅我哋都俾人歧視埋一份

邊有自作孽?仲有一大班華人同佢陪葬 係你香港人慘啫
1個季度都知
當某些廢老/上一代 經常說
high tech揩嘢(輸錢) low tech撈嘢(賺錢)

還可以說什麼?

難聽一句:有心發展高科技 的公司都未必考慮喺香港開廠
身邊 0影響
得一個轉工人工低左
圈子All加人工
好歡迎佢做老細
每年4月1入職可以Hea到下年 (假設佢fye係331)
次次唱好都係提壽司郎 有無啲新意
咁乜野先反映到?上連登個個憑感覺就反映到?
"傻逼別造謠你媽才淹水我的小區根本沒事"
當年有一段時間IE收分高過medic
最後除咗Morgan Stanley多咗幾個engineer或者街上面多咗幾個乞衣
香港地一個成功少少嘅本地IT企業都出唔到,搶唔到大陸互聯網嘅市場
做IT比人話係狗,特首話IT唔係專業
機會同人才唔係冇,香港唔珍惜姐,共業嚟
家下美國取消中國訂單,好多做廠做trading都即時死得
在職低收入人士
今年唔知執左幾多間
得正苦或者大野做得住,中小果堆年頭無客到而家
飲食業申請外勞仲係好嚴謹
唔係大手咁批申請
保安行業如何,多人做左保安會唔會少咗好多悠位
雙餸飯都好旺呀, 越開越多
你覺得電腦繪圖 前景如何
比人炒哂咪有時間去旅行
好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞