一齊入嚟講下各行各業市況有幾差

555 回覆
341 Like 27 Dislike
日本台灣泰國越南
水紙平物價低
1萬2萬港紙都有排用
物管工程
市差唔關我事,市好又無我份
零感覺,日日返去食玩瞓痾
笑撚左,笑撚埋右
點解去日本係仆街
去轉日本豪洗
仲平過留港消費
拎十幾隻chiikawa日本限定返黎賣
又賺返程旅費
點解唔去
好多同事被裁都***
所以唔係見***就代表就業市場好境

我真係屌你老母臭閪 百搭
你班公務犬真係麻撚煩,跳point唔計加薪送多強積金唔計收入年年加薪政府福利退休福利唔計最撚好日日三糧你地返工蛇王就啱
聽女同事講去日本買名牌
等同香港價打7~9折
仲有堆2手中古品可以俾佢地扮下野
香港點競爭
大陸開放左
人地直入蛇口前海鹽田再轉香港都平過你香港葵涌落櫃
物流一早俾上面陰乾晒
但仲係好多人食
未見過佢啲舖入面係無客
香港人食開屎無計
果D叫公積金
你呢個情況,令我諗起早在五年前香港One Port諗住搞電子化。

成個碼頭同埋航運業,諗住一體電子化,用電子換單電子入閘。咁就成個作業流程都唔需要再依靠紙本文件增加成個效率。

但係嗰啲香港運輸業聯會老屎窟就極力抵抗

跟住喺COVID嗰幾年就冇辦法,逼住要執行,如果唔係就食都冇得食。

船公司嘅一堆換單專員同埋打單專員就全部炒晒,因為真係冇價值。

香港好多老屎窟嘅固化思維,諗住對抗科技革命大潮流嘅諗法,唔單只係運輸行業,甚至喺銀行你都會見到。

自己有朋友喺銀行做back Office,佢哋自己啲阿姐都諗住對抗AI ,諗住咁樣做就可以做耐少少。
我覺得主因係商業活動小左,引致小左好多公司請客食飯,但做單頭飯果班差極有個譜
就快要贖契
有無平到?
咁又唔係
自由行年代,好多行生意都爆到七彩。
你真係點估到疫情其間香港會反而比開關好景
Fashion 定其他?
做緊收銀
少咗好多錢數
文具批發,好多公司d文具由兩年開始已經減左好多單,估計佢地連筆都改左喺淘寶買,有間公司a4紙由一個月訂30箱減到得1箱
其實個問題係係邊

其實講零售行業既話,我覺得係因為港紙貴
效率低,價錢貴,競爭大。

唔用你香港碼頭仲有大把更平更快更多船期嘅Port
上面班反駁隊點睇恆指繼續迷失咁
大把人炒美股財自去日本旅行玩係好正常喎
人地炒美股財自咗
又要話比你知?
炒港股就真係破產啦
交功課/出街嘅,就用你嗰箱紙
其他internal 用嗰d就淘寶
「公務員強積金」
原來就係叫公積金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞